Θέσεις μάχης για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
Πληροφορική

Θέσεις μάχης για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Με διψήφιο ρυθμό αύξησης αναμένεται να κινηθεί ο κλάδος Πληροφορικής - Τεχνολογίας και Επικοινωνιών μέσα στο 2023 καθώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες επενδύσεων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα που είναι συνδεδεμένες με την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για έργα ύψους 1,4 δισ.ευρώ, περίπου, τα οποία θα υλοποιήσει η Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία στον προγραμματισμό της για το 2023, περιλαμβάνει την υλοποίηση 58 έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ελλάδα 2.0, η ψηφιακή μετάβαση που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των έργων υποδομής για τεχνολογία και πληροφορική αφορά τις ενότητες: 

  •  Ανάπτυξη, κατασκευή, θέση σε τροχιά και προ-λειτουργία μικρών δορυφόρων, που θα υποστηρίζουν υπηρεσίες ασφαλούς συνδεσιμότητας, σε συνδυασμό με εφαρμογές πολλαπλών χρήσεων στα πεδία της κβαντικής επικοινωνίας, των τηλεπικοινωνιών, της ροής βίντεο για τη ναυτιλία, του πολεοδομικού σχεδιασμού, της επιτήρησης των συνόρων ή/και της παρακολούθησης των δασικών πυρκαγιών και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Τα έργα της ενότητας αυτής προϋπολογίζονται σε 200.370.480 ευρώ. 
  • Παροχή κεντρικών νεφο-υπολογιστικών υποδομών (cloud) και υπηρεσιών με προϋπολογισμό 117.800.000 ευρώ. 
  • Αναβάθμιση λογισμικού και υπηρεσίας υπολογιστικού νέφους στα μέλη της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, συνολικού προϋπολογισμού 82.900.000 ευρώ.
  • Νέο Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, προϋπολογισμού 20.726.600 ευρώ
  • Υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης & Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου – Big Data με προϋπολογισμό 18.532.420 ευρώ.
  • Σχεδιασμός, ενοποίηση και υποστήριξη της λειτουργίας των μητρώων της ΗΔΙΚΑ Α.Ε στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, ο προϋπολογισμός του οποίου εκτιμάται σε 15.195.456 ευρώ) 
  • Ανάπτυξη μητρώων και ψηφιακών υπηρεσιών, για το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, προϋπολογισμού 3.124.800 ευρώ.

Οπτικές ίνες

Πέρα από τα έργα αυτά, σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει πρό διμήνου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πρόγραμμα των έργων Πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ενταχθεί και το έργο Ultra Fast Broadband, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ.ευρώ, το οποίο και αφορά τη διασύνδεση 15.000 σχολείων με οπτικές ίνες, ενώ παράλληλα, επιδοτεί τη ζήτηση σε μη εμπορικά ενδιαφέρουσες περιοχές. 

Το έργο αυτό, αναμένεται να υλοποιηθεί από τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, δηλαδή τον ΟΤΕ, την NOVA και τη Vodafone, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει επενδύσεις για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών και 5G, οι οποίες ως το 2027 έχουν υπολογισθεί σε πάνω από 5 δισ.ευρώ. 

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το mega έργο των οπτικών ινών, ο ΟΤΕ υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού , ως το 2027 θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο οπτικών ινών περί τα 3 εκατ. Σπίτια και επιχειρήσεις. 

Η  Nova, με τη σειρά της  ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, από τις οποίες τα 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών (FTTH), με στόχο την ανάπτυξη των υποδομών αυτών στο 70% των περιφερειών της χώρας, ώστε μέσα στην επόμενη πενταετία να είναι διαθέσιμες 1,6 εκατ. γραμμές οπτικών ινών σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες.

Η Vodafone αναμένεται να επενδύσει 600 εκατ. για την επέκταση του 5G και των δικτύων οπτικών ινών με στόχο 800.000 συνδέσεις FTTH και FTTC (οπτική ίνα στην καμπίνα - ΚΑΦΑΟ).

Τη δραστηριοποίηση της στην δημιουργία δικτύου οπτικών ινών έχει ανακοινώσει και η ΔΕΗ, η οποία στοχεύει να επενδύσει περί τα 680 εκατ.ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με το επενδυτικό της πλάνο, αναμένεται να κατασκευάσει 440 χιλιάδες συνδέσεις  σε 13 δήμους μέχρι το τέλος του 2023, για να φθάσει τα 3 εκατ. το 2026. 

Κινητικότητα στις εταιρείες πληροφορικής

Πέραν από την κινητικότητα στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, και οι εταιρείες πληροφορικής ετοιμάζονται για να συμμετέχουν στα νέα έργα που θα δημοπρατηθούν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία της Nova με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, όπου με κοινή εταιρεία αναμένεται να διεκδικήσουν έργα πληροφορικής - τεχνολογίας του δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ κ.λπ. 

Ακόμη, πριν φύγει το 2022 στον κλάδο της Πληροφορικής σημειώθηκαν αρκετές εξαγορές και συγχωνεύσεις με στόχο την ενδυνάμωση των εταιρειών. Έτσι, ο όμιλος Ideal εξαγόρασε έναντι 60 εκατ.ευρώ την Byte, η οποία διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, προς υλοποίηση, έργων, ενώ η Entersoft εξαγόρασε τo 75% της  BIT Software έναντι 3 εκατ.ευρώ. 

Μεγάλη κινητικότητα σημείωσε και η Epsilon Net, η οποία πραγματοποίησε το 2022 και εξαγορές, επενδύοντας σε καθετοποιημένους κλάδους. Έτσι, απέκτησε το 70% της αγγλικής εταιρείας Hotel Availabilities που αναπτύσσει συστήματα εξειδικευμένου λογισμικού (channel manager) για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Ακόμη, εξαγόρασε προς 1,68 εκατ. ευρώ τo 60% της πλατφόρμας οικονομικής ενημέρωσης Taxheaven και το 100% της CSA (2,73 εκατ.) που αναπτύσσει εξειδικευμένες λύσεις πληροφορικής και συστήματα αυτοματισμού για φαρμακεία και διανομείς φαρμάκου.

Παράλληλα, η ίδια εταιρεία πριν ένα, περίπου, μήνα, υπέγραψε  μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα, με την τελευταία να εξαγοράζει το 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Πληροφορικής έναντι 30 εκατ. ευρώ. Όπως προβλέπει η συμφωνία συνεργασίας, σε τρία χρόνια από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ΕΤΕ διατηρεί τη δυνατότητα απόκτησης περαιτέρω ποσοστού 7,5%, αποκτώντας πρόσβαση σε ένα ευρύ πελατολόγιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπολογίζονται στις 125.000. 

Η ίδια συναλλαγή επιτρέπει την απευθείας διασύνδεση των εφαρμογών ERP της Epsilon Νet με τα συστήματα της ΕΤΕ αξιοποιώντας την εξελιγμένη Open Banking πλατφόρμα της στην περιοχή του Embedded Finance.