ΕΤΑΔ: Έτος ορόσημο το 2024 - Πέντε εμβληματικά έργα
X/Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.
X/Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.

ΕΤΑΔ: Έτος ορόσημο το 2024 - Πέντε εμβληματικά έργα

Έτος ορόσημο αποτέλεσε το 2024 για την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ)- θυγατρική του Υπερταμείου- σηματοδοτώντας μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης, στρατηγικών επενδύσεων αλλά και επανεκκίνησης εμβληματικών έργων. Παράλληλα, επετεύχθη σημαντική βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών κάτι που μεταφράζεται και σε ουσιαστική στήριξη της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, κατά τη διάρκεια του 2024 δρομολογήθηκε η υλοποίηση 5 εμβληματικών έργων όπου πολλά εξ αυτών είχαν «παγώσει» για δεκαετίες και περίμεναν την αξιοποίηση τους. Συγκεκριμένα δρομολογήθηκαν:

  • Η αξιοποίηση του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης, με την υπογραφή MoU συνεργασίας μεταξύ ΕΤΑΔ, Υπερταμείου και προεδρίας της Βουλής. Προς την υλοποίηση του έργου έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες αποτύπωσης κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου, στατικής επάρκειας καθώς και η γεωτεχνική έρευνα.
  • Η ανακατασκευή του Αχίλλειου στην Κέρκυρα, με τον χαρακτηρισμός του έργου ως «στρατηγικής σημασίας» και την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου επικαιροποίησης μελετών.
  • Η αναβάθμιση των Σπηλαίων Διρού, με τον χαρακτηρισμό του έργου ως «στρατηγικής σημασίας» και την ολοκλήρωση της επικαιροποίησης των μελετών.
  • Η αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, με την ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης και την έγκριση επιδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 8,7 εκατ. ευρώ
  • Η ένταξη του Ολυμπιακού Ακινήτου- Tae kwo Do- στο πλάνο της συνολικής ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής.

Η ταχεία υλοποίηση των παραπάνω είναι το επιστέγασμα μιας συστηματικής διαδικασίας εταιρικής εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης δομών και υπηρεσιών. Παράλληλα, επιτεύχθηκε η απομάκρυνση χρόνιων προβληματικών μισθώσεων, εκκαθαρίσεις οφειλών καθώς και επανεξέταση των οικονομικών σχέσεων της εταιρείας, αποφέροντας σημαντικές εισπράξεις από προηγούμενα έτη συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ.

Έτσι, με την νέα αυτή στρατηγική, η ΕΤΑΔ κατάφερε να αυξήσει σημαντικά της οικονομικά της μεγέθη. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν στα 68,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το EBITDA σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 25 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 11,5% συνέβαλε στην περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας της εταιρείας (τα στοιχεία αποτελούν proforma καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι οικονομικές καταστάσεις για το 2024- ενδέχεται να υπάρξουν μικρές μεταβολές) .

H βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της ΕΤΑΔ, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά θετικά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέσω της Έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική μετασχηματιστική πορεία της Εταιρείας.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της στρατηγικής της Εταιρείας βρίσκεται και η ενίσχυση της σχέσης της με την κοινωνία και τις τοπικές επιχειρήσεις. Αναγνωρίζοντας τον διττό της ρόλο- τόσο ως διαχειριστής σημαντικών ακινήτων όσο και ως αναπτυξιακός παράγοντας- η ΕΤΑΔ υιοθέτησε έναν νέο τρόπο προσέγγισης και σύμπραξης με τις τοπικές κοινωνίες. Ξεκινώντας από το Κυβερνείο Θεσσαλονίκης, προχώρησε σε παραγωγικό διάλογο με φορείς και κατοίκους, προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες για να μπορέσει τελικώς να διαμορφωθεί το βέλτιστο πλάνο βιώσιμης αξιοποίησής του ακινήτου. Παράλληλα, έργα όπως η αποκατάσταση των Ιταλικών Στρατώνων στα Χανιά και το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας- τα οποία και επί σειρά ετών αναζητούσαν λύση- πλέον και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς αποδίδονται στους κάτοικους τους, με γνώμονα τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Τέλος, προχωρώντας σε στοχευμένη προσέλκυση στελεχών από την αγορά, η Εταιρεία διαμόρφωσε μια ομάδα υψηλής αποδοτικότητας και απομάκρυνε όσους δεν ανταποκρίνονταν στις νέες απαιτήσεις. Αυτές οι κινήσεις είχαν άμεσο αντίκτυπο στη συνολική κουλτούρα της, με το trust index GPTW να σημειώνει αύξηση κατά 30%, αποδεικνύοντας την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της δέσμευσης των εργαζομένων.