Την κρισιμότητα της ίσης αντιπροσώπευσης των γυναικών στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, αλλά και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η διαφορετικότητα στον κλάδο, ανέδειξε ημερίδα της ΕΥ Ελλάδος και του Women4Cyber Greece, με τίτλο «Women in Cybersecurity: Breaking the glass ceiling».
Την ημερίδα προλόγισαν με χαιρετισμό τους, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, κυρία Μαρία Συρεγγέλα, και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Αθανάσιος Στάβερης.
Υποαντιπροσώπευση των γυναικών, παρά τη γενικότερη έλλειψη προσωπικού
Όπως σημείωσε στην εισαγωγική ομιλία του ο κύριος Παναγιώτης Παπαγιαννακόπουλος, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και Επικεφαλής Υπηρεσιών Κυβερνοασφάλειας, Προστασίας Δεδομένων και Ιδιωτικότητας της EY στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο κλάδος της κυβερνοασφάλειας χαρακτηρίζεται γενικότερα από έλλειψη προσωπικού και ειδικότερα από την υποαντιπροσώπευση των γυναικών σε αυτόν. «Σε ένα περιβάλλον εξελισσόμενων κινδύνων στον κυβερνοχώρο, η ενεργότερη συμμετοχή και η ίση αντιπροσώπευση των γυναικών στον κλάδο, θα ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό του με νέες δεξιότητες και ιδέες και θα αυξήσει την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών. Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, είναι σημαντικές και μπορούν να σταθούν αφορμή για έναν κλάδο cybersecurity, με πολυφωνία και πολυμορφία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σήμερα, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 25% των θέσεων εργασίας στον χώρο της κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως (Cybersecurity Ventures Report 2022), ενώ μόλις το 17% των εταιρειών στη λίστα Fortune 500 έχουν γυναίκα CISO. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2020 Women in Digital Scoreboard), το 2020 μόλις το 16,4% των επαγγελματιών ICT ήταν γυναίκες. Παράλληλα, ο κλάδος αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, με 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας cybersecurity να εκτιμάται ότι δε θα έχουν καλυφθεί μέχρι το 2025.
Τους λόγους πίσω από την υποαντιπροσώπευση των γυναικών στην αγορά του cybersecurity παρουσίασε η κυρία Αγγελική Δέλγα, Senior Manager στο Τμήμα Υπηρεσιών Κυβερνοασφάλειας και Ιδιωτικότητας της EY Ελλάδος. Η λανθασμένη αντίληψη ότι ο κλάδος απευθύνεται μόνο σε άτομα με εξειδικευμένες τεχνικές δεξιότητες, η έλλειψη στοχευμένης ενημέρωσης γύρω από τις επαγγελματικές ευκαιρίες στην κυβερνοασφάλεια, καθώς και η έλλειψη γυναικείων προτύπων στον χώρο, είναι οι βασικότεροι.
Ανέδειξε, παράλληλα, και τους λόγους για τους οποίους είναι κρίσιμο να απασχοληθούν περισσότερες γυναίκες στο cybersecurity, όπως η ποικιλομορφία απόψεων που οδηγεί στην εύρεση καινοτόμων λύσεων, η γεφύρωση του χάσματος δεξιοτήτων και η καλύτερη αντιπροσώπευση του προφίλ του τελικού χρήση των υπηρεσιών. «Στόχος μας δεν είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα, αλλά να αναζητήσουμε τα αίτια, να προτείνουμε λύσεις, και να ενημερώσουμε τις νέες κοπέλες σχετικά με τις επαγγελματικές ευκαιρίες που υπάρχουν διαθέσιμες στον κλάδο του cybersecurity, και του technology γενικότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Δέλγα, συνοψίζοντας και τον σκοπό της ενημερωτικής ημερίδας.
Η κυρία Βαλίνα Παντελή, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Women4Cyber Greece, σημείωσε ότι η γεφύρωση του φυλετικού χάσματος είναι σημαντική για ένα πιο ισορροπημένο εργατικό δυναμικό, με ποικιλία δεξιοτήτων και καλύτερα εξοπλισμένο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο. Παράλληλα, η διαφορετικότητα μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη για τις επιχειρήσεις, καθώς όσο μεγαλύτερη η ποικιλία των ανθρώπων στις ομάδες cybersecurity, τόσο πιο μεγάλες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας. Παράλληλα, σημείωσε μια σειρά πρακτικών και κοινωνικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον κλάδο και πιθανές λύσεις. Εκτίμησε ότι θα πρέπει να είναι μια αλλαγή σταδιακή και στοχευμένη και ότι θα χρειαστούν δύο «γενιές» ειδικών να ενταχτούν στον κλάδο, για να φτάσουμε σε μια ισορροπία των φύλων, ενώ τόνισε ότι μακροπρόθεσμος στόχος είναι η ουδετερότητα των φύλων στον χώρο εργασίας, ώστε να συζητάμε πλέον μόνο για τις ικανότητες και τη δυνατότητα προσφοράς. «Η κυβερνοασφάλεια αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη ταλέντων με πλήθος δεξιοτήτων και ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη γυναικών. Είναι σημαντικό να συγκεντρώσουμε κάθε κομμάτι αυτής της κοινότητας, από κάθε υπόβαθρο, να της δώσουμε την απαραίτητη ασφάλεια, τις βάσεις, την υποδομή και τη γνώση, ώστε να τη βοηθήσουμε να αναπτυχθεί και να επιδιώξει τους στόχους της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην εκδήλωση, επίσης, πραγματοποιήθηκαν και τρία πάνελ συζήτησης με τη συμμετοχή ανωτέρων στελεχών του κλάδου της τεχνολογίας και της κυβερνοασφάλειας, ακαδημαϊκών και ειδικών. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα ζητήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και τις ευκαιρίες, αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργεί όσον αφορά το χάσμα μεταξύ των φύλων, τις απαραίτητες δεξιότητες και τις επιλογές επαγγελματικής αποκατάστασης που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, ενώ στο τελευταίο πάνελ, γυναίκες-πρότυπα από τον χώρο της κυβερνοασφάλειας μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους.
Η EY ενισχύει ενεργά τη συμμετοχή των γυναικών στον κλάδο της τεχνολογίας
Η EY αναπτύσσει και υλοποιεί πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων και της συμπερίληψης στον νευραλγικό κλάδο της τεχνολογίας, όπως η διοργάνωση του ReGeneration Academy for Women in Data Engineering στην Ελλάδα, όπου 20 από τις νέες πτυχιούχους εντάχθηκαν στην EY μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Στην ίδια κατεύθυνση, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ανακοινώθηκε ότι η ΕΥ Ελλάδος, σε συνεργασία με τη Microsoft, στο πλαίσιο του προγράμματος GR for Growth, θα παρέχει εξειδικευμένη εκπαίδευση και upskilling σε 15 γυναίκες επαγγελματίες πάνω σε τεχνολογικές πιστοποιήσεις της Microsoft, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εξελίξουν τις δεξιότητές τους και να κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους στον χώρο της τεχνολογίας.
Women4Cyber Greece Mentorship program
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε η έναρξη του προγράμματος Mentorship του Women4Cyber Greece. Στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη και καθοδήγηση των γυναικών που ενδιαφέρονται να εισέλθουν ή και να εξελιχθούν περαιτέρω στον ταχέως εξελισσόμενο τομέα της κυβερνοασφάλειας, έτσι ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, καθώς και τα απαραίτητα προσόντα που έχει ανάγκη η αγορά και, εν τέλει, να χαράξουν τη δική τους επαγγελματική πορεία στον τομέα. Η πρώτη έκδοση του προγράμματος που ξεκίνησε πρόσφατα, θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιούλιο 2023. Οι αιτήσεις για mentors, αλλά και για mentees έχουν ήδη ξεκινήσει μέσα από την επίσημη σελίδα του Women4Cyber Greece.