Η αναβολή που πήρε για τις 10 Ιανουαρίου 2024 η δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie, λόγω της εορταστικής άδειας των δικηγόρων, είναι βέβαιο ότι θα μεγενθύνει τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας και θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και τη βιωσιμότητά της. Και όλα αυτά σε μια περίοδο, όπου η διαδικασία της εξυγίανσης της έχει ολοκληρωθεί, όπως είχε ανακοινώσει πριν από 20 ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Σάμιος.
Το μοναδικό «αγκάθι» που εξαρτάται άμεσα από την έκβαση της δίκης της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η οποία έχει αναβληθεί επτά φορές, από το Ιανουάριο του 2022, είναι το θέμα της αποδέσμευσης των παγίων περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή των ακινήτων της εταιρίας και των τραπεζικών καταθέσεων.
Τα περιουσιακά στοιχεία αποτιμώνται σε 31 εκατ.ευρώ (28 εκατ.ευρώ για τα ακίνητα και 3 εκατ.ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις σε μετρητά). Χωρίς την αποδέσμευση των ακινήτων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων οι δυο νέες εταιρείες που ιδρύθηκαν με βάση το σχέδιο εξυγίανσης, η Opsco και η Assetsco δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στο έργο τους.
Όπως ανέφερε ο κ. Σάμιος, η μη αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων δεν δημιουργεί μόνο πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο επηρεάζει σημαντικά τη επιχειρηματική λειτουργία της εταιρείας και το κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών, αλλά ενισχύει και το ενδεχόμενο υπαναχώρησης των ομολογιούχων, η οποίοι είχαν συμφωνήσει για το σχέδιο εξυγίανσης. Στην περίπτωση αυτή, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σάμιος ότι το «όλο εγχείρημα θα καταρρεύσει εν μία νυκτί», παρά την προσπάθεια που έχει καταβληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους η αποδέσμευση κρίνεται ως αναγκαία, όπως το όφελος που θα είχε το δημόσιο και η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους 1.200 εργαζόμενους της εταιρείας.
Σε ό,τι αφορά την «παλινωδία», όπως χαρακτήρισε ο κ. Σάμιος την αναίρεση της αποδέσμευσης των παγίων περιουσιακών στοιχείων δεν συμφέρει κανέναν, ούτε τους μικροεπενδυτές ούτε το δημόσιο. Και αυτό γιατί, τα ακίνητα που ανήκουν στην εταιρεία εδώ και πέντε χρόνια παραμένουν χωρίς συντήρηση και απαξιώνονται.
Σε ό,τι αφορά το νομικό κομμάτι της υπόθεσης ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων εξακολουθεί να είναι υπαρκτός και σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο μεγάλος αριθμός των αναβολών αφήνει εύλογα ερωτηματικά.
Και αυτό γιατί , η υπόθεση της Folli Follie αφορά βαριές κατηγορίες για οικονομικά εγκλήματα, παραποιημένους ισολογισμούς και οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, καθώς και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, για 2023, ο κ. Σάμιος ανέφερε ότι ο κύκλος εργασιών αναμένεται να κλείσει λίγο πιό κάτω από 35 εκατ.ευρώ, με τον κλάδο του κοσμήματος να σημειώνει άνοδο 17% έναντι του 2022.
Σήμερα η εταιρεία διαθέτει 68 καταστήματα. Από αυτά τα 48 βρίσκονται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 20 σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο. Η εταιρεία λειτουργεί τα τελευταία 5 χρόνια χωρίς δανεισμό και χωρίς οφειλές προς τους εργαζόμενους της, ενώ προπληρώνει τοις μετρητοίς τις αγορές εμπορευμάτων.
Παράλληλα, όπως είχε ανακοίνωσε ο κ. Σάμιος η εταιρεία, πρόσφατα, πέτυχε συμφωνία με μια πολύ γνωστή ευρωπαϊκή φίρμα στον χώρο της ένδυσης, προκειμένου να εμπλουτίσει το προϊοντικό της μίγμα.