Για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, την ψηφιοποίηση, αλλά και την επένδυση στη Ρουμανία και στα Data Center και την ώθηση της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ, μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στο podcast Redefining Energy της Eurelectric και τον Laurent Segalen.
Η ΔΕΗ έχει μια αξιοσημείωτη ιστορία μεταστροφής, αναφέρει η Eurelectric σε ανάρτηση του podcast στον λογαριασμό της στο Linkedin. «Από δεινόσαυρος σοβιετικού τύπου πριν από λίγα χρόνια, η ΔΕΗ έχει γίνει μια ακμάζουσα, προοδευτική και κερδοφόρα σύγχρονη επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ μίλησε για τις δυσκολίες όταν ανέλαβε τα ηνία το 2019, της οποίες κατάφερε να ξεπεράσει και περιέγραψε την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας με ένα συναρπαστικό ταξίδι. Για τη ΔΕΗ, είπε ότι ήταν η πρώτη που επένδυσε στις ΑΠΕ με την κατασκευή αιολικού πάρκου αλλά στην πορεία έχασε το τρένο, το οποίο εδώ και λίγο καιρό έχει ξαναβρεί.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη γεωγραφική διαφοροποίηση και στη σημασία των διασυνδέσεων. Η Ελλάδα ήταν καθαρά εισαγωγική χώρα στον ηλεκτρισμό, άρα είχε νόημα η ΔΕΗ να αποκτήσει φυσική παρουσία στις άλλες χώρες, τόνισε. Αυτό και έπραξε, μόλις βελτιώθηκε η οικονομική της θέση.
«Παλέψαμε και καταφέραμε να αποκτήσουμε τις δραστηριότητες της Εnel στη Ρουμανία έναντι πολύ καλής αποτίμησης». Στην Ρουμανία δρομολογούνται νέες ΑΠΕ 1,5 GW, και έως 1GW σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία.
Για τη στρατηγική της ΔΕΗ δήλωσε ότι στόχος είναι στις χώρες που δραστηριοποιείται να υπάρχει επέκταση και στην προμήθεια, κάτι που έχει να κάνει με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου. Ανέφερε ότι υπάρχει μεταβλητότητα στις αγορές, για αυτό και υπάρχει ανάγκη για τεχνολογική διαφοροποίηση. Η Ρουμανία, όπως ανάφερε, έχει καλύτερο αιολικό δυναμικό κατά μέσο όρο, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει καλύτερο ηλιακό δυναμικό.
Σχετικά με την ψηφιοποίηση, είναι ότι είναι πολύ σημαντική. «Αναπτύσσουμε το δίκτυο οπτικών ινών, όπως και διεθνές καλώδιο με τη Σαουδική Αραβία και ακόμα παραπέρα. Προχωράμε με το νέο κέντρο δεδομένων στην Αθήνα και στην όλη προσπάθεια σημαντικός είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης. Κάναμε την πρώτη κίνηση και εξετάζουμε περισσότερη δραστηριότητα στο εξής».
Για τις διασυνδέσεις, ο κ. Στάσσης έφερε ως παράδειγμα τον πόλεμο στην Ουκρανία όπου η Ευρώπη τα κατάφερε να ανταπεξέλθει μέσω των αντίστοιχων έργων, τονίζοντας ότι η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να δώσει ώθηση σε νέες διασυνδέσεις. «Υπάρχουν πολλές προσδοκίες και για τη Β. Αφρική», σημείωσε.
Ο Όμιλος ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, με 8,7 εκατ. πελάτες.