Grant Thornton: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Γυναικείο Επιχειρείν

Grant Thornton: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Γυναικείο Επιχειρείν

print_article
Β. Καζάς: «Παρά τις θετικές ενδείξεις, η μείωση του ποσοστού των γυναικών σε ηγετικές θέσεις αποδεικνύει ότι απαιτούνται πιο τολμηρές παρεμβάσεις»

Στις καλύτερες επιδόσεις που μπορεί να επιφέρουν οι επιχειρηματικές ομάδες με ισορροπία φύλων αναφέρεται η νέα έρευνα που πραγματοποίησε η Grant Thornton με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 

Μάλιστα, όπως επισημαίνει σε σχετικό του σχόλιο ο CEO της Grant Thornton International Peter Bodin, «επιταχύνοντας τη δράση για την ισορροπία μεταξύ των φύλων, δεν ανοίγουμε απλώς τις πόρτες για τις γυναίκες αλλά δημιουργούμε ένα πιο καινοτόμο, ανθεκτικό και δυναμικό επιχειρηματικό τοπίο για τις επόμενες γενιές».

Η έρευνα, παράλληλα, καταγράφει τις αισιόδοξες προοπτικές για το Γυναικείο Επιχειρείν στην Ελλάδα αλλά, ταυτόχρονα, και ότι πρέπει να διανυθεί ακόμη πολύς δρόμος στο πεδίο αυτό.

Ακόμη, όπως σημειώνεται, οι εταιρείες που έχουν αντιμετωπίσει εξωτερικές πιέσεις από συμβούλους, πελάτες ή συνεργάτες για ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων, αναφέρουν ότι το ποσοστό γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο.

«Παρά τις θετικές ενδείξεις, η μείωση του ποσοστού των γυναικών σε ηγετικές θέσεις αποδεικνύει ότι απαιτούνται πιο τολμηρές παρεμβάσεις» αναλύει ο Managing Partner της Grant Thornton Greece Βασίλης Καζάς

«Η μετάβαση προϋποθέτει βαθιά πολιτισμική αλλαγή» συμπληρώνει όπου οι επιχειρήσεις καλούνται να «διαμορφώσουν μια ολιστική στρατηγική για την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας σε κρίσιμους διοικητικούς ρόλους».

 

 

Διεθνείς τάσεις: Προς μια ισότιμη εκπροσώπηση με ορίζοντα… το 2051

«Εδώ και 21 χρόνια παρακολουθούμε το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν ανώτερες διοικητικές θέσεις παγκοσμίως. Τα τελευταία πέντε χρόνια σημειώθηκε σταθερή ανάπτυξη σε αυτόν τον βασικό δείκτη και ως αποτέλεσμα αναμένουμε πλέον να επιτευχθεί ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων το 2051» αποκαλύπτει η Karitha Ericson, Global leader, Network capability, culture and corporate sustainability, Grant Thornton International.

«Με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου, μια νέα γυναίκα που ξεκινά την καριέρα της σήμερα θα χρειαστεί να εργαστεί για περισσότερα από 25 χρόνια μέχρι να μπορεί να αναμένει να εργαστεί σε μια εταιρία όπου επικρατεί ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων σε ανώτερες διοικητικές θέσεις. Πρέπει να δράσουμε άμεσα για να επιταχύνουμε τον ρυθμό προς την ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων – το οφείλουμε τόσο στις γυναίκες όσο και στις οικονομίες και τις κοινωνίες που μας συντηρούν».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2025 καταγράφεται μια συγκρατημένη αύξηση του ποσοστού των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, το οποίο φτάνει το 34%, μόλις 0,5% υψηλότερα από το 2024. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό ανέρχεται στο 36%, ενώ η Νότια Αμερική αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της αλλαγής, φτάνοντας στο 37,2%.

Παρότι τα νούμερα υποδηλώνουν πρόοδο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε καίριες ηγετικές θέσεις. Είναι εντυπωσιακό πως, ενώ μόλις το 21,7% των CEO παγκοσμίως είναι γυναίκες, την ίδια στιγμή κατέχουν σχεδόν τις μισές θέσεις σε ρόλους CFO (44,6%) και HR Director (47,6%), γεγονός που αντανακλά μια σταδιακή μετατόπιση της παρουσίας τους σε κρίσιμες λειτουργίες των επιχειρήσεων. Από την έρευνα προκύπτει

Αποδοχή μεν αλλά υστέρηση στην υιοθέτηση πρακτικών ισότητας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Grant Thornton, από τους στόχους που θέτουν αυτές οι εταιρίες, οι πιο αποτελεσματικοί για την αύξηση της ίσης εκπροσώπησης μεταξύ των φύλων σε ανώτερες διοικητικές θέσεις είναι οι στόχοι για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. 

Το 62,2% των επιχειρήσεων που έχουν θέσει στόχους ισότητας των φύλων για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων αύξησαν το ποσοστό των γυναικών στις ανώτερες διοικητικές ομάδες τους, αποτελώντας το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιονδήποτε μεμονωμένο στόχο.

Ωστόσο, μόνο το 26,8% των επιχειρήσεων έχουν θέσεις στόχους σε αυτόν τον τομέα, υποδηλώνοντας ότι όσες θέτουν στόχους για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων μπορεί ήδη να συγκαταλέγονται σε αυτές με την ισχυρότερη δέσμευση στη στρατηγική τους για την ισότητα των φύλων.

Εάν τεθούν στόχοι σε αυτόν τον τομέα, τότε είναι σαφές ότι η διαφορετικότητα σε μια εταιρία θεωρείται προτεραιότητα σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, γεγονός που πιθανόν να επηρεάσει ολόκληρο τον οργανισμό.

Η επιχειρηματική κοινότητα, πάντως,  δείχνει να αφουγκράζεται την ανάγκη για ουσιαστικές παρεμβάσεις και αυτό φαίνεται από τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία περισσότερες από έξι στις δέκα επιχειρήσεις (63,5%) έχουν υιοθετήσει στρατηγικές διακράτησης ταλέντων, ενώ το 58,8% εστιάζει στην εφαρμογή ίσων αμοιβών για ισότιμη εργασία. 

Ωστόσο, μόλις το 48,2% εφαρμόζει πρακτικές ισότητας κατά την πρόσληψη νέων εργαζομένων, ενώ μόνο το 40% διαθέτει ανάλογες πολιτικές σε ό,τι αφορά την εξέλιξη και προαγωγή του ανθρώπινου δυναμικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 95,7% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει πως προσφέρει ισότιμες αποδοχές σε άνδρες και γυναίκες για την ίδια εργασία.

Το υπόλοιπο 4,3% βρίσκεται σε διαδικασία προσαρμογής, με το ήμισυ αυτών να προβλέπει την επίτευξη του στόχου εντός έτους και το υπόλοιπο να εκτιμά ότι η ισότητα στις αμοιβές θα αποτελέσει πραγματικότητα σε βάθος τετραετίας. 

Το κρίσιμο ερώτημα, βέβαια, που θέτει η έρευνα είναι αν είναι αρκετές αυτές οι πρωτοβουλίες. 

Πάντως, το 40% των επιχειρήσεων διαπιστώνει βελτίωση της ενσωμάτωσης και της αίσθησης ίσης μεταχείρισης μεταξύ των εργαζομένων, ενώ το 36,5% αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι νιώθουν πως η αξιολόγησή τους γίνεται με κριτήριο τις ικανότητες και όχι το φύλο. 

Παράλληλα, το 24,7% εκτιμά ότι οι στρατηγικές αυτές συμβάλλουν στην προσέλκυση νέων ταλέντων.

Η πορεία προς την ουσιαστική ισότητα είναι, αναμφίβολα, πολυεπίπεδη. Απαιτεί διαρκή δέσμευση, θεσμικές παρεμβάσεις και, κυρίως, κουλτούρα αλλαγής. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν να βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η πραγματική δοκιμασία δεν έγκειται μόνο στη χάραξη στρατηγικών, αλλά στη μετουσίωση αυτών σε πράξη. Διότι η ισότητα δεν είναι απλώς μια αριθμητική αποτύπωση· είναι η βάση για ένα επιχειρηματικό μέλλον που θα χαρακτηρίζεται από ευημερία, δικαιοσύνη και δημιουργικότητα.