Η σημερινή έναρξη διαπραγμάτευσης του ομολόγου της Mytilineos στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, έρχεται σε ένα άκρως θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία ενόψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, που θα πυροδοτήσει εισροές νέων κεφαλαίων και άφιξη νέων επενδυτών.
Η πρεμιέρα του ομολόγου στο ταμπλό, του πρώτου μετά από καιρό στην αγορά, μέσω του οποίου η εταιρεία άντλησε 500 εκατ ευρώ, με επιτόκιο 4%, αναμένεται να συνοδευτεί και από κινήσεις άλλων εταιρειών, ενώ συμβαίνει την ίδια μέρα που η Ελλάδα βγήκε ξανά στις αγορές με 15ετες ομόλογο, αντλώντας 3,5 δισ με απόδοση 4,45%. Η προσφορά ήταν υπερ 4πλάσια και έφτασε τα 13,4 δισ.
Στην πράξη, τόσο στην περίπτωση του ομολόγου της Mytilineos, όσο και του νέου 15ετούς του Δημοσίου, οι αγορές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν να έχει ήδη επενδυτική βαθμίδα.
Και δεν είναι τυχαίο ότι η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη της Ευρωζώνης, χώρα με επενδυτική βαθμίδα στα ομόλογα της και με αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, μικρότερη της Ελλάδας, δανείζεται όλο και πιο ακριβότερα από εμάς.
Έχουμε απόδοση 4,05% στο 10ετές, έναντι 4,27% στην Ιταλία, δηλαδή είκοσι μονάδες βάσης χαμηλότερα.
Το μομέντουμ αυτό, μαζί με την ολοένα μεγαλύτερη δυναμική της Mytilineos έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην υπερκάλυψη κατά 2 φορές της έκδοσης, δηλαδή 200%, με τη ζήτηση να φτάνει κατά την εγγραφή του στα 1,007 δισ. ευρώ.
Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη έκδοση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο Χρηματιστήριο όπου διαπραγματεύονται συνολικά 20 ομόλογα.
Τα 456 εκατ, δηλαδή το 91,2% απορροφήθηκε από το retail, ενώ 44 εκατ (8,8%) απο τους θεσμικούς, που βλέπουν μια εταιρεία με ένα όλο και πιο διεθνοποιημένο χαρτοφυλάκιο, πολλές συνέργειες ανάμεσα στους κλάδους ενέργειας και μεταλλουργίας και κυρίως όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην πράσινη ενέργεια.
Και είναι ενδεικτικό ότι ενώ τα μισά περίπου από τα 500 εκατ. της έκδοσης (255 εκατ. ) θα διατεθούν για αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού, ο στόχος είναι αμέσως μετά να ανοίξουν αντίστοιχου ύψους πιστωτικές γραμμές, ώστε μαζί με το υπόλοιπο 50% να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά.
Επί της ουσίας δηλαδή και τα 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν εντός αλλά κυρίως εκτός Ελλάδος στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των φωτοβολταϊκών.
Εκεί όπου η εταιρεία αποκτά όλο και μεγαλύτερο βάρος μετά και την πρόσφατη εξαγορά 1,16 δισ. στον Καναδά, κλείνοντας παράλληλα την ψαλίδα που τη χωρίζει από την επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε πρόσφατα την εταιρεία σε ΒΒ+ μειώνοντας στο ελάχιστο την απόσταση που τη χωρίζει από το investment grade.
Στο ερώτημα τι θα αλλάξει για την εταιρεία, όπως και για άλλους μεγάλους, όταν θα αποκτήσουν επενδυτική βαθμίδα, η απάντηση είναι τα πάντα. Στα φωτοβολταϊκά για παράδειγμα, «με το καλήμερα» η Mytilineos θα δει τα κόστη της να μειώνονται αισθητά, καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον να καταβάλει εγγυητικές επιστολές μαζί με κάθε εξαγορά. Αν πχ ειχε investment grade όταν έκανε την εξαγορά στον Καναδά, επένδυση 1,2 δισ, θα είχε γλιτώσει κόστος πάνω από 1%., δηλαδή 12 εκατ. ευρώ.
Επίσης μπαίνει στο ραντάρ των μεγάλων ξένων θεσμικών επενδυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να επενδύσουν στη χώρα μας λόγω της απουσίας του investment grade.
Εξέλιξη που θα έχει θετική επίδραση στις επενδύσεις, τις εξαγορές – συγχωνεύσεις και άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες καθώς και το Χρηματιστήριο.
Καταλύτης για τη διεθνοποίησή της εταιρείας, η πρόσφατη επένδυση 1,16 δισ. στα φωτοβολταϊκά του Καναδά, η μεγαλύτερη έως σήμερα στην ιστορία της Mytilineos.
Πολύ μεγαλύτερη από τη μονάδα φυσικού αερίου που έχτισε στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ή άλλες εμβληματικές εξαγορές, πρόσφατες ή παλαιότερες.
Τώρα εξετάζει ακόμη και κατασκευή εργοστασίου αλουμινίου επίσης στον Καναδά ή τις ΗΠΑ.
Και έχει ενδιαφέρον ότι η επένδυση στα φωτοβολταϊκά δεν κοστίζει στη Mytilineos 1,16 δισ. ευρώ, καθώς της κοστίζει 800 εκατ. αφού τα 300 εκατ. δηλαδή το 26%, επιδοτείται από τους Καναδούς, ανεβάζοντας κατά δύο ολόκληρες μονάδες την τελική απόδοση.
Σε ορίζοντα τριετίας, το κόστος μεταφράζεται σε 250 εκατ. ευρώ το χρόνο, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, ωστόσο πολύ λιγότερο απ' ότι αν η επένδυση γινόταν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς τις επιδοτήσεις.
Και αυτός είναι ο λόγος που θα ακολουθήσει και νέα μεγάλη επένδυση από την εταιρεία στη Β.Αμερική, αυτή τη φορά σε εργοστάσιο αλουμινίου.