Σε μια εποχή που γνωρίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως η πανδημία COVID-19 στις αρχές της δεκαετίας, η επιτακτική ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στην υγεία δεν ήταν ποτέ πιο εμφανής. Η Amgen εντείνοντας τις ερευνητικές προσπάθειές της σε ποικίλους θεραπευτικούς τομείς, όπως η ογκολογία και τα αυτοάνοσα νοσήματα, επιβεβαιώνει τη σταθερή πεποίθησή της ότι οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας αποτελούν στην πραγματικότητα μια επένδυση σε ανθρώπους και στην ευκαιρία να βελτιώσουν την ποιότητα και το προσδόκιμο της ζωής τους. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Amgen, υποστηρίζει ότι οι δαπάνες για την υγεία δεν θα πρέπει να θεωρούνται κόστος, αλλά στρατηγικές επενδύσεις με κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.
Στην πάροδο των ετών, οι κυβερνήσεις αλλά και οι υπεύθυνοι υγειονομικής περίθαλψης στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, μοιράζονται ένα κοινό όραμα με την Amgen για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στην υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, οι δημοσιονομικές πιέσεις συχνά οδηγούν σε βραχυπρόθεσμα μέτρα συγκράτησης του κόστους. φέρνοντας στο προσκήνιο τις παθογένειες που υπάρχουν στα συστήματα υγείας. Ενώ αναγνωρίζονται οι προκλήσεις κατανομής πόρων, η διαρκής στρατηγική μείωσης του κόστους οδηγεί συχνά σε μακροπρόθεσμα προβλήματα.
Για τη μελλοντική οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική σταθερότητα, η Amgen συνηγορεί υπέρ μιας συλλογικής προσέγγισης, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Η ιεράρχηση των επενδύσεων στην υγεία με βάση τέσσερις βασικούς πυλώνες μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη βελτίωση της ποιότητας του συστήματος υγείας αλλά και για τη βιωσιμότητά του.
1. Βελτίωση της υγείας του πληθυσμού:
Η Amgen πιστεύει ότι οι επενδύσεις στην πρόληψη ασθενειών και την έγκαιρη διάγνωσή τους μπορεί να μειώσει το βάρος της ασθένειας, επιτρέποντας σε περισσότερα άτομα να έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες εργασίας ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Για παράδειγμα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία1-4 αντιμετωπίζουν εδώ και 10 χρόνια ήδη προκλήσεις αναφορικά με το εργατικό δυναμικό τους άνω των 50 ετών, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην κακή υγεία και στις φθίνουσες λόγω ασθενειών ικανότητες των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας. Το πρόβλημα αυτό, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη σωστή κατανομή των υγειονομικών πόρων προς αυτή την κατεύθυνση.
2. Προτεραιοποίηση των αποτελεσμάτων υγείας:
Η Amgen τονίζει ότι η έγκαιρη υιοθέτηση καινοτομιών στον τομέα της υγείας βελτιώνει τη διαχείριση ασθενειών και την ποιότητα ζωής των ασθενών, μειώνοντας παράλληλα την οικονομική απώλεια που σχετίζεται με την επικουρική φροντίδα, τους λεγόμενους φροντιστές. Η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενειών μπορεί να μετριάσει τις πιέσεις που δέχονται οι υγειονομικές μονάδες, το προσωπικό τους αλλά και οι φροντιστές, μειώνοντας τελικά την ανάγκη για επείγουσα και δευτεροβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη.5
3. Προώθηση της συνεργασίας και των στρατηγικών συνεργειών:
Η Amgen υπογραμμίζει τη σημασία της δημιουργίας ενός πλαισίου προβλεψιμότητας κατά τη σύναψη συνεργασιών, ώστε να ενθαρρύνονται όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργαστούν συλλογικά για την επίτευξη κοινών στόχων. Οι συνεργασίες μεταξύ των φορέων θα πρέπει να αποτελούν βασική και αναπόσπαστη προτεραιότητα, καθώς μέσα από τις συνεργασίες αυτές θα μπορούν να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά τοπικές, περιφερειακές και εθνικές προκλήσεις στην υγεία.
4. Ανάπτυξη της Οικονομίας:
Η Amgen υπογραμμίζει ότι ένα περιβάλλον που υποστηρίζει την Έρευνα και Ανάπτυξη στο κομμάτι της υγείας και την υιοθέτηση της καινοτομίας ωφελεί στην πραγματικότητα όλες τις μορφές οικονομίας ανεξαιρέτως, μέσω της αύξησης της απασχόλησης, της κατάρτισης, της περιφερειακής ανάπτυξης και των φορολογικών εσόδων. Επιπλέον, αρκετοί φορείς της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν προκλήσεις από τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, υπογραμμίζουν την ανάγκη διασφάλισης των επενδύσεων στην υγεία για τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα στην Έρευνα & Ανάπτυξη των βιοεπιστημών.6,7
Συμπερασματικά, η Amgen θεωρεί τις επενδύσεις στην υγεία ως απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη κοινωνικής προόδου. Οι κυβερνήσεις, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις μακροπρόθεσμες στρατηγικές υγείας έναντι των βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης του κόστους. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο εξασφαλίζουν πιο υγιείς και παραγωγικούς ανθρώπους σήμερα, αλλά συμβάλλουν επίσης στην οικοδόμηση του μέλλοντος με ανθεκτικότητα και ευημερία. Η Amgen δεσμεύεται να διαδραματίζει τον ρόλο της στην υποστήριξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού - μια απόδειξη της πεποίθησης ότι οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο ενός λαμπρότερου μέλλοντος.
GRC-NP-1223-80004
Βιβλιογραφικές αναφορές
- How does France’s health sector contribute to the economy? European Observatory on Health Systems and Policies. 9 June 2022. https://eurohealthobservatory.who.int/publications/i/how-does-france-s-health-sector-contribute-to-the-economy Accessed 3 November 2023.
- How does Italy’s health sector contribute to the economy? European Observatory on Health Systems and Policies. 11 October 2022. https://eurohealthobservatory.who.int/publications/i/how-does-italy-s-health-sector-contribute-to-the-economy. Accessed 3 November 2023.
- How does Spain’s health sector contribute to the economy? European Observatory on Health Systems and Policies. 9 June 2022. https://eurohealthobservatory.who.int/publications/i/how-does-spain-s-health-sector-contribute-to-the-economy. Accessed 3 November 2023.
- How does Germany's health sector contribute to the economy? European Observatory on Health Systems and Policies. 8 December 2022. https://eurohealthobservatory.who.int/publications/i/how-does-germany-s-health-sector-contribute-to-the-economy. Accessed 3 November 2023.
- Healthcare outcomes and expenditure in Central and Eastern Europe – a review. PWC. June 2021. https://www.efpia.eu/media/602945/pwc-strategy-report-increasing-healthcare-investment-in-cee-countries.pdf. Accessed 3 November 2023.
- Economic Impact. EFPIA. https://www.efpia.eu/more-than-medicine/economic-impact/ Accessed 3 November 2023.
The Pharmaceutical Industry in Figures. EFPIA. 2022. https://www.efpia.eu/media/637143/the-pharmaceutical-industry-in-figures-2022.pdf. Accessed 3 November 2023. - The Pharmaceutical Industry in Figures. EFPIA. 2022. https://www.efpia.eu/media/637143/the-pharmaceutical-industry-in-figures-2022.pdf. Accessed 3 November 2023.