Η «καρδιά» της έρευνας και της Τεχνητής Νοημοσύνης χτυπά στο ΕΚΕΤΑ: Καινοτόμα έργα και νέες επενδύσεις
Θεσσαλονίκη

Η «καρδιά» της έρευνας και της Τεχνητής Νοημοσύνης χτυπά στο ΕΚΕΤΑ: Καινοτόμα έργα και νέες επενδύσεις

Σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη το οποίο αυξάνει συνεχώς τις συνεργασίες του, ιδίως με τον κλάδο της βιομηχανίας και επενδύει στην αναβάθμιση των υποδομών του. 

Από το 2000 -έτος ίδρυσης του ΕΚΕΤΑ- μέχρι και σήμερα έχουν επενδυθεί πάνω από 100 εκατ. ευρώ προκειμένου το ερευνητικό κέντρο να αποκτήσει πρωτοποριακές εγκαταστάσεις με σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, ενώ απασχολεί περισσότερους από 1.750 καταρτισμένους επιστήμονες πολλαπλών ειδικοτήτων μεταξύ των οποίων και μηχανικοί. Το 2023, μάλιστα, το ΕΚΕΤΑ είχε  κύκλο εργασιών 65 εκατ. ευρώ μέρος του οποίου προήλθε από τα ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, αλλά και την οικονομική δραστηριότητα που καταγράφουν οι spin-off εταιρείες του, με τον Πρόεδρό του Δρ. Δημήτριο Τζοβάρα να κάνει λόγο για ένα σημαντικό επίτευγμα στην πορεία του εθνικού κέντρου.

Όπως επισήμανε ο κ. Τζοβάρας μιλώντας στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «TITAN Digital Accelerator» του Ομίλου ΤΙΤΑΝ σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ και με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), το 10 με 15% των εσόδων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης προέρχεται από τη βιομηχανία. «Είναι το μοναδικό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα που έχει τόσο στενή συνεργασία με τη βιομηχανία. Η έναρξη λειτουργίας μάλιστα του ΤΙΤΑΝ Digital Accelerator αποτελεί την απόδειξη ότι το ΕΚΕΤΑ από τα πρώτα στάδια ίδρυσής του είναι πολύ κοντά στη βιομηχανία και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μικρές και μεγάλες εταιρείες του χώρου», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στην πρώτη πεντάδα σε έρευνα και Τεχνητή Νοημοσύνη

Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης αποτελεί έναν από τους πέντε σημαντικότερους οργανισμούς στην Ευρώπη στην έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη. «Είμαστε πολύ ενεργοί στα ανταγωνιστικά ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω των οποίων έχουν προκύψει λύσεις τις οποίες μπορούμε να μετεξελίξουμε στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, της παραγωγής καθώς και της συνολικής λειτουργίας ενός εργοστασίου», πρόσθεσε ο κ. Τζοβάρας. Αντικείμενο έρευνας του ΕΚΕΤΑ είναι, επίσης, και οι ψηφιακές λύσεις (από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση) για τη Βιομηχανία 4.0. 

Πιο συγκεκριμένα, το φάσμα των επιστημονικών περιοχών του ΕΚΕΤΑ εκτείνεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα προηγμένα ρομποτικά συστήματα και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων μέχρι την καθαρή ενέργεια και το πράσινο υδρογόνο, τα αυτόνομα οχήματα, την ολιστική προσέγγιση υγείας-διατροφής και τη γεωργία ακριβείας. 

«Το ΕΚΕΤΑ αποτελεί πλέον τον πρώτο σταθμό εργασίας των απόφοιτων του Πολυτεχνείου και των σχολών Πληροφορικής, ενώ μπορεί να συνεισφέρει και στο brain regain προσελκύοντας εξειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό», υποστήριξε ο κ. Τζοβάρας. 

Οι επενδύσεις στις υποδομές

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα επόμενα βήματα του ΕΚΕΤΑ, δήλωσε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή ενός νέου κτιρίου στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στη Θέρμη, όπου στα τέλη του 2025 θα έχει αναπτυχθεί η υποδομή για την παρουσίαση και επίδειξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων του εθνικού κέντρου. Η νέα επένδυση είναι ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σημαντικές μελλοντικές ερευνητικές υποδομές του ΕΚΕΤΑ αποτελούν ακόμη η ανέγερση του Κτιρίου ΙΠΤΗΛ (AΙ Nucleus), στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη και οι νέες εγκαταστάσεις του στο Thess INTEC για προσομοιώσεις γραμμών παραγωγής. 

Οι νέες spin-off

Σχετικά με τα οφέλη του καινούριου ψηφιακού επιταχυντή TITAN Digital Accelerator που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ, ο κ. Τζοβάρας τόνισε ότι συμβάλλει μεταξύ άλλων στην ανάδειξη της συνεισφοράς του εθνικού κέντρου στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής ενώ αναμένει και ανάπτυξη νέων spin off.  

Στον συγκεκριμένο ψηφιακό επιταχυντή, πρωτοβουλία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, θα εμπλακεί η ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών και Πληροφορικής και Επικοινωνιών και σε επόμενα στάδια είναι πιθανή η συνεργασία με επιπλέον Ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ όπως το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών. 

«Έχουμε ήδη εντοπίσει 30 περιοχές όπου θα εξετάσουμε λύσεις για τη βελτίωση των ήδη εντυπωσιακών αποτελεσμάτων του ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει ο όμιλος ΤΙΤΑΝ στο εργοστάσιό του στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, προσφέροντας καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα στον χώρο του τσιμέντου και προβλέποντας προβλήματα που πιθανώς να παρουσιαστούν», είπε καταλήγοντας ο κ. Τζοβάρας.