Η μεγάλη επενδυτική μάχη που αλλάζει τον χάρτη των τηλεπικοινωνιών
OTΕ, VODAFONE, NOVA

Η μεγάλη επενδυτική μάχη που αλλάζει τον χάρτη των τηλεπικοινωνιών

Ραγδαίες εξελίξεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένονται στο μέτωπο των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, οι οποίες, κατά πάσα πιθανότητα εκτός από την επιτάχυνση της επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στις συνθήκες του ανταγωνισμού.

Μάλιστα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο απερχόμενος CEO της Vodafone Ελλάδος κ. Χάρης Μπρουμίδης, η διεθνής τάση, σε όλη την Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνεται και στα σχετικά πλάνα της Ε.Ε. είναι μεγάλες και γρήγορες επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα από τη μία πλευρά και προσπάθεια για μείωση των τιμολογίων από την άλλη. 

Επιταχύνει ο ΟΤΕ

Πρόσφατα, ο νέος CEO του ομίλου ΟΤΕ κ. Κώστας Νεμπής απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Liberal επεσήμανε ότι στόχος είναι να αυξήσει με ταχείς ρυθμούς τη διείσδυση του «γρήγορου» Internet σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να «τρέξουν» τα έργα της ψηφιακής μετάβασης στον αγροτικό τομέα. Σε περίπτωση, πρόσθεσε, που είναι αδύνατη η λύση της οπτικής ίνας, υπάρχει η λύση που δίνει η τεχνολογία FWA (Fixed Wireless Access), μέσω του 5G. 

Μάλιστα, ο ΟΤΕ την περασμένη δεκαετία επένδυσε σε δίκτυα περί τα 5 δισ. ευρώ, ενώ ως το 2027, προβλέπεται να επενδύσει πάνω από 3 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν, κυρίως, στην ανάπτυξη δικτύων FTTH και 5G. 

Ενισχύει την παρουσία της η Vodafone

Η Vodafone, από την πλευρά της διατηρεί το επενδυτικό της πλάνο σε υποδομές αλλά και προσωπικό το οποίο ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ ως το 2029. Το σχέδιο προβλέπει 850.000 νέες συνδέσεις FTTH μέχρι το 2028, καθώς και τη δημιουργία ενός αυτόνομου βραχίονα, τη Fiber 2 All, για να ενισχύσει την παρουσία της στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Βέβαια, εκτός από την εντατικοποίηση της ανάπτυξης των δικτύων ultrafast internet και της πραγματοποίησης των αντίστοιχων επενδύσεων υπάρχουν και οι διοικητικές αλλαγές και ανακατατάξεις. 

Έτσι, εκτός από την αντικατάσταση του Μιχάλη Τσαμάζ από τον Κώστα Νεμπή στη θέση του CEO του ΟΤΕ, η οποία ολοκληρώθηκε την περσινή χρόνια, από την 1η Απριλίου αναμένεται η τοποθέτηση του κ. Αχχιλέα Κανάρη στη θέση του CEO της Vodafone Ελλάδος, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Χάρη Μπρουμίδη. 

Μάλιστα, η ανάληψη της ηγεσίας της Vodafone Ελλάδας από τον κ. Κανάρη πιθανότατα να οδηγήσει σε ενίσχυση των επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς και σε περαιτέρω εστίαση στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών.

Παράλληλα, εξελίξεις σημειώνονται και στη Nova, τόσο σε διοικητικό επίπεδο όσο και στο θέμα της πώλησής της, το οποίο έχει έρθει στην επικαιρότητα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Η εταιρεία, πρόσφατα, ανακοίνωσε διοικητικές αλλαγές. Έτσι, ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, μετά από μία επιτυχημένη θητεία ως CEO της Nova, παραμένει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και θα συνεχίσει να συμβάλλει στη στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας. 

Οι εξελίξεις στη Nova

Ο Γιώργος Λάμπρου, μέχρι σήμερα Γενικός Οικονομικός Διευθυντής (CFO) της Nova, ορίζεται interim CEO, διασφαλίζοντας συνέχεια στην ηγεσία της εταιρείας κατά τη νέα της φάση ανάπτυξης. Η Ditka Maučec, Εκτελεστική Διευθύντρια Στρατηγικής Προϊόντων της United Group, αναλαμβάνει καθήκοντα interim Chief Marketing Officer, αντικαθιστώντας τον Μιχάλη Αναγνωστάκο. Ο Tomaž Kampuš, Εκτελεστικός Διευθυντής Πωλήσεων και Εμπειρίας Πελατών της United Group, αναλαμβάνει καθήκοντα interim Chief Commercial Officer, αντικαθιστώντας τον Χρήστο Νούλη.

Στο θέμα της πώλησης, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι, εκτός απροόπτου, ως το τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της BC Partners και του μετόχου της United Group, Ντράγκαν Σόλακ, πρώην ιδιοκτήτη της United Group στον οποίο θα μεταβιβαστούν οι μετοχές της Nova.

Κι αυτό γιατί η αποτίμηση της εταιρείας που διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ φαίνεται ιδιαίτερα υψηλή για τη Saudi Telecom, σαουδαραβικών συμφερόντων και την Etisalat των Ηνωμένων Αραβικών εμιράτων, όπως και για τα αμερικάνικα fund Searchlight Capital Partners, Warburg Pincus, και το βρετανικό APAX Partners, που αρχικά, είχαν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον. 

Θα πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, η θετική επίδραση που είχε η Nova στις εξελίξεις στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά και κυρίως στα τιμολόγια στις οπτικές ίνες που έχει εφαρμόσει από τις αρχές του 2023, καθώς και τα προγράμματα unlimited+, που εκτός από απεριόριστο χρόνο ομιλίας προσφέρουν και data, για υπερεπάρκεια δεδομένων στους χρήστες.

Όλες οι παραπάνω αλλαγές υποδηλώνουν ότι η ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά περνάει σε μια νέα φάση ανάπτυξης δικτύων υψηλής ταχύτητας, όπως το 5G και οι οπτικές ίνες, ενώ και η ενσωμάτωση προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών, αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον του κλάδου.

Επιπλέον, οι πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές που αναμένεται να προκύψουν, θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν το τοπίο της αγοράς, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για τις εταιρείες και τους καταναλωτές. Επιπρόσθετα, οι πρόσφατες αλλαγές είναι ενδείξεις μιας ευρύτερης τάσης αναδιάρθρωσης και προσαρμογής στις νέες τεχνολογικές και επιχειρηματικές συνθήκες, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά και την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών.