Η τέχνη, σε όλες τις μορφές της, ως ένας ισχυρός σύμμαχος στην αντιμετώπιση των σύγχρονων εκπαιδευτικών προκλήσεων, μέσα από την ανάπτυξη της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της αυτενέργειας των παιδιών, τέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας με τίτλο «Τέχνες και σύγχρονες εκπαιδευτικές προκλήσεις», που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2025, στον Βόλο.
Η ημερίδα συν-διοργανώθηκε από το Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας (ΜΠΕΛ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Έδρα UNESCO και Τμήμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης).
Η ημερίδα συνδύασε θεωρητικές εισηγήσεις για την εκπαιδευτική λειτουργία της λογοτεχνίας και της τέχνης με εργαστήρια, στα οποία δόθηκε έμφαση στην πρόκληση της ανοικτής ερμηνείας και αξιοποίησης πολυτροπικών, καλλιτεχνικών αφηγήσεων και κειμένων. Τόσο οι Εισηγήσεις όσο και τα Εργαστήρια ήταν εμπνευσμένα από τις δυνατότητες που προνομιακά χαρακτηρίζουν ένα μουσείο για παιδιά, όπως η δημιουργική συνέργεια των διαφορετικών τεχνών και οι συνακόλουθοι πειραματισμοί με τη διάδραση προσώπων και σωμάτων στα πλαίσια της ανάγνωσης, της κίνησης, και γενικά της δημιουργίας τέχνης.
Οι συμμετέχοντες/ουσες στην ημερίδα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σχετικές εισηγήσεις και παρουσιάσεις από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, καθώς και να συμμετάσχουν σε διαδραστικά εργαστήρια.
Χαιρετισμούς απηύθυναν, ανάμεσα σε άλλους, ο Καθηγητής Φίλιππος Βλάχος, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Την ημερίδα συντόνισαν η Δρ Τασούλα Τσιλιμένη, Διευθύντρια του Μουσείου Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας και Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και ο Δρ Φίλιππος Τεντολούρης, Επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η ημερίδα είναι διαθέσιμη για θέαση στον ακόλουθο σύνδεσμο.