Ηγετικός παίκτης η ΔΕΗ στη ΝΑ Ευρώπη, με επενδύσεις 9 δισ. ευρώ στην τριετία - Όλο το business plan

Ηγετικός παίκτης η ΔΕΗ στη ΝΑ Ευρώπη, με επενδύσεις 9 δισ. ευρώ στην τριετία - Όλο το business plan

Τέτοια εποχή πριν από τέσσερα χρόνια έχει μόλις καταφέρει να σταθεί στα πόδια της και να γυρίσει το παιχνίδι όπου όλα γύρω μύριζαν χρεοκοπία. Και αν το 2021 δεν είχε κάνει την αύξηση κεφαλαίου των 1,35 δισ. ευρώ, η ενεργειακή κρίση θα την έβρισκε αθωράκιστη με άγνωστες συνέπειες.

Κατάφερε ωστόσο παρ’ ότι έζησε τον ορισμό της τέλειας καταιγίδας, όχι μόνο να κρατηθεί όρθια και να στηρίξει με 1,8 δισ. ευρώ τα νοικοκυριά, αλλά και να μην παρεκκλίνει την πορεία που είχε χαράξει το μάνατζμεντ Στάσση προς τον πράσινο μετασχηματισμό.

Το νέο business plan που παρουσίασε στους αναλυτές ο Έλληνας μάνατζερ στο Λονδίνο δείχνει ότι το ταξίδι αυτό, όχι μόνο απέδωσε καρπούς, αλλά και έβαλε τις βάσεις για να μιλάμε σήμερα για έναν διεθνοποιημένο ελληνικό όμιλο που λειτουργεί πλέον σε ένα ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο και βάζει τον πήχη ψηλότερα, παντού. 

Και ο δείκτης που μιλά από μόνος του αφορά τις επενδύσεις της επόμενης τριετίας 2024-2026, με τον πήχη να μπαίνει στα 9 δισ. ευρώ, νούμερο αυξημένο κατά 130% έναντι της προηγούμενης τριετίας! Το 44% του ποσού αυτού θα αφορά επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Είναι το κλειδί για τη συνέχιση του μεγάλου Green Deal της ΔΕΗ, η οποία χτίζει ένα από τα μεγαλύτερα «πράσινα χαρτοφυλάκια σε όλη την ΝΑ Ευρώπη. 

«Πράσινη» η μία στις τρεις GWh

Είναι ο νούμερο ένα τομέας για τη μεγάλη κερδοφορία των επόμενων ετών, όπου ο πήχης μπαίνει στα 2,3 δισ. EBITDA για το 2026 και στα 3 δισ. για το 2030. Τα επόμενα χρόνια η επιχείρηση θέλει εδώ να έχει κάνει ένα πραγματικό άλμα.

Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9 GW. Σε τρία χρόνια, οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στη Βουλγαρία.

Και ο λιγνίτης; Τελειώνει οριστικά το 2026, με έναν αστερίσκο για το μέλλον της πλέον καινούργιας μονάδας της, Πτολεμαΐδα V. Η μεγάλη πάντως εικόνα είναι ότι ενώ το πάλαι ποτέ εθνικό μας καύσιμο συμμετείχε στο ενεργειακό της μείγμα με 15% πέρυσι, στο μείγμα του 2026 απουσιάζει εντελώς. Είναι μηδενικό. Μέχρι τότε θα έχουν κλείσει και οι εναπομείνασες λιγνιτικές μονάδες.

Η στρατηγική απόφαση για απολιγνιτοποίηση προχωράει, χωρίς μπρος - πίσω και μέχρι το τέλος της τριετίας θα έχουν σβήσει όλα τα φουγάρα. Ούτως ή άλλως, το 2024 μπήκε με τον όμιλο να περιορίζει κατά 50% την παραγωγή από λιγνίτη. Στην τριετία, θα έχει 75% χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με το 2019. Βάζει στόχο, η παραγωγή ενέργειας το 2026 να γίνει πιο πράσινη, με το 54% της ενέργειας να έρχεται από ΑΠΕ.

Συνολικά, το πλάνο προβλέπει αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος του ομίλου από 10,7GW στα 13,1GW την επόμενη τριετία, παρά το κλείσιμο ρυπογόνων μονάδων 2,8 GW μέχρι το 2026.

Και ο δεύτερος φυσικά παράγοντας μεγάλης κερδοφορίας είναι το ενεργειακό retail, οι τεράστιες προοπτικές που προσφέρει η πώληση σε μεγάλα καταστήματα κάθε είδους ενεργειακής λύσης, από αντλίες θερμότητες και φωτοβολταϊκά στέγης μέχρι οτιδήποτε χρειάζεται ένα smart home. 

Τι μας κάνουν όλα τα παραπάνω; Διπλασιασμό των λειτουργικών κερδών του ομίλου που υπολογίζονται σε 3 δισ ευρώ το 2030. Αύξηση 100% σε σχέση με τη λειτουργική κερδοφορία του 2023. Από τα 1,7 δισ που προέβλεπε για το 2026 το προηγούμενο πλάνο, τώρα ο στόχος για τα EBITDA τοποθετείται στα 2,3 δισ. στην τριετία. Η αύξηση αυτή θα προέλθει κυρίως από τις ΑΠΕ, την εμπορία και τις νέες δραστηριότητες.

Και παρά τις σημαντικές επενδύσεις, το καθαρό χρέος του ομίλου δεν θα υπερβεί το όριο του 3,3Χ/ΕΒΙΤDA, παραμένοντας χαμηλότερα από τον πήχη του 3,5Χ/ΕΒΙΤDA που έχει θέσει η διοίκηση.

Η Βουλγαρία και ο μεγάλος ενεργειακός διάδρομος

Το μεγάλο ενδιαφέρον βρίσκεται φυσικά στην επέκταση του ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εκτός από την Ρουμανία, βάζει πλώρη για ανάπτυξη και στην Βουλγαρία, καθώς και την ευρύτερη περιοχή, όπου ο όμιλος αποσκοπεί να έχει 1,1GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030.

Κυρίως όμως πρόκειται να εκμεταλλευτεί τις συνέργειες και την δημιουργία αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου στην ευρύτερη περιοχή, μετά την επέκταση στη Ρουμανία, καθώς και τις διεθνείς διασυνδέσεις με τις χώρες της περιοχής.

Ένας στρατηγικός διάδρομος που ξεκινά από την Ελλάδα, διασχίζει τη Βουλγαρία και καταλήγει στην Ρουμανία, με πρόσβαση δηλαδή σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, δίχως περιορισμούς στις διασυνοριακές συναλλαγές, με την ηλεκτρική ενέργεια να πωλείται ελεύθερα μεταξύ των χωρών, δημιουργώντας συνέργειες και ανοίγοντας μεγάλες ευκαιρίες για καλύτερες τιμές και επενδύσεις.

Και με την παρουσία της σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, η ΔΕΗ θα πετυχαίνει με το διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, διασπορά του κινδύνου εκμεταλλευόμενη τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.

Το νέο στρατηγικό πλάνο λαμβάνει υπόψη του και τις σημαντικές συνέργειες που προκύπτουν από την παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Οι συνέργειες αφορούν πολλούς τομείς, από τη διαχείριση ενέργειας και το management των έργων, μέχρι λειτουργικές οικονομίες κλίμακας π.χ. σε συστήματα, άδειες κλπ. Ο όμιλος υπολογίζει το ύψος των συνεργιών σε περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το ενεργειακό σουπερμάρκετ και η Κωτσόβολος

Στην εποχή του εξηλεκτρισμού και των πολλαπλών ενεργειακών λύσεων για τον πελάτη, διανοίγονται τεράστιες προοπτικές για την ΔΕΗ σε τομείς όπως εξοικονόμηση ενέργειας, μηδενικό αποτύπωμα, αυτοπαραγωγή και έξυπνες λύσεις που κάνουν τη ζωή ευκολότερη.

Διαβάζοντας το νέο επιχειρησιακό πλάνο γίνεται κατανοητό και η επιμονή του ομίλου να εξαγοράσει την Κωτσόβολος, καθώς της δίνει τη δυνατότητα να οικοδομήσει μια μακροχρόνια σχέση με τους πελάτες της, μέσω ενός υφιστάμενου και ισχυρού δικτύου καταστημάτων και logistics, αξιοποιώντας παράλληλα ένα κορυφαίο brand για προϊόντα γύρω από το σπίτι.

Από την εγκατάσταση και λειτουργία ενεργειακών λύσεων (φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας, οικιακούς φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λύσεις smart home) και συμβουλευτική για θέματα ενέργειας, μέχρι υπηρεσίες για το σπίτι, παραδόσεις παραγγελιών και λύσεις προστιθέμενης αξίας, όπως πληρωμές και ασφαλιστικές λύσεις.

Επενδύσεις θα δούμε και για τον εκμοντερνισμό των ηλεκτρικών δικτύων, όπου εκτός του 51% του ΔΕΔΔΗΕ στην Ελλάδα, ο όμιλος κατέχει στη Ρουμανία το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Βουκουρέστι, μακράν την πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας. Οι επενδύσεις στα δίκτυα διανομής μεταξύ 2024-2026 θα είναι αυξημένες κατά 16% σε ετήσια βάση, στηρίζοντας την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Ηλεκτροκίνηση

Στο τέλος του 2023, τα σημεία φόρτισης ΔΕΗ blue ξεπέρασαν τα 2.000 πανελλαδικά. Το δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών ΔΕΗ blue μεγαλώνει συνεχώς, κάνοντας τον κόσμο της ηλεκτροκίνησης μέρος της καθημερινότητας ολοένα και περισσότερων οδηγών, ενώ όλες οι φορτίσεις που πραγματοποιούνται στο δημόσιο δίκτυο της ΔΕΗ blue γίνονται με 100% πράσινη ενέργεια.

Στο business plan του ομίλου ΔΕΗ, η εταιρεία αναμένει στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ετήσιο EBITDA 50 εκατ. ευρώ το 2030 με συνολικές επενδύσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας ύψους 110 εκατ. ευρώ

Σε ό,τι αφορά στα δίκτυα οπτικών ινών, η ΔΕΗ προχωρά με το πλάνο δημιουργίας δικτύου Fiber to the Home πανελλαδικά, βασιζόμενη στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της γρήγορης ανάπτυξης του νέου δικτύου με χαμηλό κόστος, μέσω της χρήσης υφιστάμενων υποδομών. Η ΔΕΗ στοχεύει να έχει 1 εκατ. χρήστες και έσοδα 120 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030, μέσω χονδρικής.