Η ελληνική street food σκηνή έχει ζήσει πολλές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, με δυνατά brand να κατακτούν την αγορά και να ανεβάζουν τον πήχη. Μετά τη θετική πορεία των Mailo’s, που είδε το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών, ένα νέο όνομα εμφανίστηκε στην αγορά του γρήγορου φαγητού: Το Jackaroo.
Η πορεία του Jackaroo ξεκινά το 2018, όταν ο Μιχάλης Μαντζουράνης οραματίστηκε ένα street food concept που θα συνδύαζε την αυθεντική αμερικανική γεύση με την ελληνική αγορά και τις προτιμήσεις των καταναλωτών στη χώρα μας.
Εμπνευσμένος από τη street food κουλτούρα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μιχάλης αποφάσισε να φέρει στην Ελλάδα το τηγανητό κοτόπουλο σε μια μορφή που θα κέρδιζε την προσοχή των Ελλήνων, μέσα σε σάντουιτς και burgers.
Η πρώτη τοποθεσία στον Πειραιά έγινε γρήγορα γνωστή. Το Jackaroo απέκτησε κοινό και, έτσι, επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές, δημιουργώντας ένα δίκτυο καταστημάτων.
Με τέσσερα καταστήματα σε κεντρικά σημεία, όπως ο Πειραιάς, η Κυψέλη ο Νέος Κόσμος και το Περιστέρι και με σχέδια επέκτασης στην Αγία Παρασκευή και τη Θεσσαλονίκη, η αλυσίδα στοχεύει στην ανάπτυξή της.
Να σημειωθεί ότι η αλυσίδα έσπασε για τρίτη φορά το παγκόσμιο ρεκόρ παραγγελιών delivery μέσω Wolt σε ένα από τα πέντε καταστήματά της σε μία ημέρα.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου το κατάστημα της αλυσίδας στην Κυψέλη πραγματοποίησε 1.704 παραγγελίες delivery μέσω Wolt, μη συμπεριλαμβανομένων των παραγγελιών take away, επιτόπιας κατανάλωσης και εξυπηρέτησης παραγγελιών από άλλες πλατφόρμες, αριθμός-ρεκόρ για παραγγελίες από ένα κατάστημα σε μία ημέρα για τη Wolt σε όλες τις χώρες που η πλατφόρμα δραστηριοποιείται.
Το βλέμμα της αλυσίδας στρέφεται πλέον και στο εξωτερικό, με σχέδια για επέκταση σε νέες αγορές.
Η εξαγορά από τη Vivartia
Κοντά στην εξαγορά της αλυσίδας εστίασης Jackaroo βρίσκεται η Vivartia. Σύμφωνα με πηγές, οι δυο πλευρές είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις και εκτιμάται πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και θα ολοκληρωθεί το deal. Ο όμιλος έχει συνάψει προσύμφωνο εξαγοράς για πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της αλυσίδας Jackaroo, ενώ ο ιδρυτής της αλυσίδας, Μιχάλης Ματζουράνης, θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας στην εταιρεία, και θα συνεχίσει να ασκεί και τη διοίκηση αυτής.
Σημειώνεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου ο κ. Ματζουράνης προχώρησε σε συγχώνευση και απορρόφηση των καταστημάτων – εταιρειών από την ΙΚΕ Red Meat η οποία συστάθηκε φέτος και φέρεται να είναι η επιχείρηση μέσω της οποίας θα περάσουν τα καταστήματα Jackaroo στη Vivartia.
Για την τελευταία η οποία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της τον όμιλο εστίασης Goody’s (Goody’s, Everest, Flocafe, La Pasteria, Olympus Plaza) η προσθήκη του νέου σήματος της δίνει πρόσβαση σε ένα πιο νεανικό κοινό, ηλικίας 16-25 ετών που είναι το target group που απευθύνεται το Jackaroo.
Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Ματζουράνη στην ελληνική έκδοση του Forbes και στη δημοσιογράφο Ελευθερία Πιπεροπούλου, οι πωλήσεις της αλυσίδας το 2023 διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 10 εκατ. ευρώ ενώ για τη φετινή χρονιά αναμένεται να εκτοξευθούν στα 18 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω την αύξηση πωλήσεων ανά κατάστημα και την προσθήκη του καταστήματος στο Περιστέρι.
Ποιος είναι ο Μιχάλης Ματζουράνης
Ο Μιχάλης Μαντζουράνης ξεκίνησε την πορεία του στην εστίαση το 2007 έχοντας περάσει από τις κουζίνες στο Γκολφ της Γλυφάδας και του «Πεντελικόν».
Το 2013 θα δημιουργήσει τη δική του αλυσίδα burger «Μπαρ Μπεε Κιου», η οποία καταφέρνει να μπει στη λίστα με τα 25 καλύτερα burger στον κόσμο της αμερικάνικης ιστοσελίδας List25 σκαρφαλώνοντας στη δέκατη θέση.
Το 2017 το «Μπαρ Μπεε Κιου» θα αποτελέσει την πρώτη του επιτυχημένη πώληση, καθώς εξαγοράστηκε από την L’Artigiano. Ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε μία νέα εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος στο Μοσχάτο.
Τόσο το «Μπαρ Μπεε Κιου» όσο και το Jackaroo καθιερώθηκαν ως value for money στα νεαρά ηλικιακά γκρουπ. Σύμφωνα με τον ίδιο το παραπάνω επετεύχθη καθώς έχει καθετοποιηθεί η παραγωγή, ενώ και το 90% των εισαγωγών πραγματοποιούνται από τους ίδιους.