Κομισιόν: Ξεκινά έρευνα κατά της Temu για πώληση παράνομων προϊόντων

Κομισιόν: Ξεκινά έρευνα κατά της Temu για πώληση παράνομων προϊόντων

Σήμερα Πέμπτη (31/10) η Επιτροπή ξεκίνησε επίσημη διαδικασία για να αξιολογήσει εάν η πλατφόρμα διαδικτυακών πωλήσεων Temu παραβιάζει τη νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες σε τομείς που σχετίζονται με την πώληση παράνομων προϊόντων, τον δυνητικά εθιστικό σχεδιασμό της υπηρεσίας, τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για τη σύσταση αγορών στους χρήστες, καθώς και την πρόσβαση σε δεδομένα για ερευνητές.

Η απόφαση είναι συνέχεια των προκαταρκτικών αναλύσεων της έκθεσης αξιολόγησης κινδύνου που παρείχε η Temu στα τέλη Σεπτεμβρίου 2024, τις απαντήσεις στα επίσημα αιτήματα της Επιτροπής για πληροφορίες - διευκρινίσεις.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Temu συμμορφώνεται με τη νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Ιδιαίτερα διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα που πωλούνται στην πλατφόρμα τους πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ και δεν βλάπτουν τους καταναλωτές. Η εφαρμογή μας θα εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού και ότι κάθε πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένου του Temu, συμμορφώνεται πλήρως με τους νόμους που διατηρούν την ευρωπαϊκή μας αγορά ασφαλή και δίκαιη για όλους», δήλωσε η Μαργκρετ Βεστάγκερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, αρμόδια για μια Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή.

Η επίσημη έρευνα ξεκίνησε την Πέμπτη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επικαλείται ανησυχίες σχετικά με την πλατφόρμα, που με το σλόγκαν «ψώνισε σαν δισεκατομμυριούχος» εμφανίζεται ως ανταγωνίστρια της Amazon, πουλώντας σε χαμηλές τιμές από καλλυντικά μέχρι ρούχα και από έπιπλα έως τεχνολογία.

Η εταιρεία έχει αναπτυχθεί ραγδαία στην ευρωπαϊκή αγορά από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε και ξεκίνησε και εξυπηρετεί περίπου 100 εκατομμύρια χρήστες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έχει πολλές ανησυχίες ότι η πλατφόρμα, που ανήκει στην PDD Holdings, παραβιάζει τον νέο νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ο οποίος ρυθμίζει τις εταιρείες τεχνολογίας από το Facebook έως το X και την Google.

Ειδικότερα, η Κομισιόν εκφράζει ανησυχίες ότι η εταιρεία δεν διαθέτει επαρκώς ισχυρά συστήματα για να σταματήσει την επανεμφάνιση των «απατεώνων εμπόρων», που στο παρελθόν έχουν ανασταλεί με προϊόντα που επανεμφανίζονται μερικές φορές μέσα σε λίγες ημέρες από την αφαίρεσή τους.

Ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε ότι ανησυχίες για πώληση παραποιημένων προϊόντων, φαρμακευτικών προϊόντων, καλλυντικών και παιχνιδιών έχουν εκφραστεί από διάφορες αρχές σε όλη την Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία, τη Δανία και την Ιρλανδία, όπου η εταιρεία έχει την έδρα της στην ΕΕ.

«Έχουμε λάβει πολλές εισηγήσεις από άλλες αρχές, αλλά υπάρχει ένα πραγματικό είδος υποψίας ότι δεν γίνονται αρκετά, όχι με αποτελεσματικό τρόπο, για να αποτραπεί πραγματικά η διάδοση παράνομων προϊόντων», είπαν.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι υπάρχουν υποψίες ότι η Temu δεν είχε θέσει σε εφαρμογή «αποτελεσματικά συστήματα ελέγχου» που «επανεξετάζουν και παρακολουθούν και ελέγχουν τι συμβαίνει στην πλατφόρμα τους».

Η Κομισιόν ανησυχεί επίσης για τις επιθετικές τακτικές πωλήσεων στην πλατφόρμα με «εθιστικό σχεδιασμό» που περιλαμβάνει «ανταμοιβές που μοιάζουν με παιχνίδι», με αδύναμα συστήματα για τον «μετριασμό των κινδύνων που απορρέουν από έναν τέτοιο εθιστικό σχεδιασμό».

Εάν διαπιστωθεί ότι η εταιρεία παραβιάζει την DSA, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγάλα πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί στην ενιαία αγορά, η Temu είχε 75 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ. Τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 92 εκατομμύρια.

Αξιωματούχος πάντως της Κομισιόν ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση της διαδικασίας, υπάρχουν «υποψίες». Δεν πρόκειται για συμπεράσματα, ούτε καν για προκαταρκτικά συμπεράσματα».

Τον Ιούνιο η Επιτροπή απέστειλε επίσημα αιτήματα παροχής πληροφοριών στην Temu και στην κινεζική ανταγωνίστριά της, Shein, σχετικά με τις επίσημες υποχρεώσεις τους να σχεδιάζουν διαδικτυακές διεπαφές που προσπαθούσαν να προστατεύουν τα παιδιά και να καθιστούν διαφανή την προέλευση των προς πώληση αγαθών.

Η Temu, όπως και οι 23 άλλες μεγάλες πλατφόρμες που υπόκεινται στους ενισχυμένους ευρωπαϊκούς ελέγχους, είναι πλέον υποχρεωμένη να αναλύει τους κινδύνους που συνδέονται με τις υπηρεσίες της και να θέτει σε εφαρμογή μέσα για την αντιμετώπισή τους. Η ανάλυση αυτή θα εξετάζεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αναλαμβάνει πλέον τον ρόλο του ψηφιακού χωροφύλακα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία, ζήτησαν από την Κομισιόν να σκληρύνει την πολιτική της στην Temu.

«Κάθε μέρα, εκατοντάδες χιλιάδες πακέτα φθάνουν εδώ, κυρίως από την Κίνα, με εμπορεύματα που δεν τηρούν τους κανόνες της ευρωπαϊκής αγοράς», έχει καταγγείλει πρόσφατα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Σβεν Γκίγκολντ σε σύνοδο των Ευρωπαίων ομολόγων του στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Guardian, Europe Commission