Σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου της μετοχής της Lamda Development προχώρησαν η Axia Ventures, η Wood και η Euroxx Securities μετά τη θετική, όπως χαρακτηρίζεται, εξέλιξη της ολοκλήρωσης της πώλησης των πέντε οικοπέδων στο Ελληνικό.
Η Axia, αναβάθμισε την τιμή - στόχο στα 11,5 ευρώ με upside 59%, έναντι της τρέχουσας τιμής, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς. Η Wood σε μια πιΟ συντηριτική εκτίμηση αναβαθμίζει την τιμή - στόχο στα 7,5 ευρώ με upside γύρω στο 2,5%, ενώ η Euroxx Securities αναβαθμίζει την τιμή - στόχο στα 10 ευρώ, με upside 36,4%, διατηρώντας, επίσης, τη σύσταση για αγορά.
Μάλιστα η Axia επικεντρώνεται στους αγοραστές. Πρόκειται για τις διεθνείς εταιρείες Brook Lane Capital και TENBRINKE, καθώς και τις ελληνικές εταιρείες Ελληνική Εργον ΑΕ και Daedalus Development.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, η Axia χαρακτηρίζει την πώληση ως ιδιαίτερα υποστηρικτική για το επενδυτικό κομμάτι. Ακόμη, όπως αναφέρει σε σχετικό της report, ενισχύει την εκτέλεση της ανάπτυξης του Ελληνικού, βελτιώνει την ταμειακή θέση της Lamda, καθώς φέρνει νωρίτερα τις ταμειακές ροές από τη φάση 2 που αναμένεται να ξεκινήσει μετά το 2027.
Παράλληλα δίνει ένα πολύτιμο σημείο αναφοράς της υποκείμενης αξίας των οικοπέδων του Ελληνικού τα οποία έχουν αξία πώλησης 2.100 ευρώ/τ.μ. και λογιστική αξία 531 ευρώ/τ.μ.
Η εναπομένουσα οικοδομήσιμη έκταση του Ελληνικού είναι περίπου 1 εκατ. τ.μ. με εκτιμώμενο συνολικό κόστος για το συνδυασμένο κόστος απόκτησης γης και ανάπτυξης υποδομών πολύ κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ.
Η Wood εστιάζει στα εμπροσθοβαρή, όπως χαρακτηρίζει, κέρδη 76 εκατ. ευρώ που δημιουργεί η πώληση των πέντε οικοπέδων στο Ελληνικό, έναντι 106 εκατ. Ευρώ. Αυτό στην πράξη σημαίνει κέρδη 0,4 ευρώ ανά μετοχή και αύξηση της καθαρής θέσης κατά 5%, καθώς και ταμειακές εισροές από το Ελληνικό περίπου 106 εκατ. ευρώ ή 0,6 ευρώ/μετοχή, ή περίπου 8% της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας), ενώ ταυτόχρονα μειώνει και το ρίσκο του έργου.
Σύμφωνα με τη Wood, ο βασικός κίνδυνος για την επενδυτική υπόθεση είναι ότι είτε το κόστος κεφαλαίου (capex), είτε το λειτουργικό κόστος ή και τα δύο που σχετίζονται με το Ελληνικό θα υπερβούν τις εκτιμήσεις, συμπιέζοντας τα περιθώρια και τις αποδόσεις που μπορεί να δημιουργήσει το έργο.
Εάν η ζήτηση για τα οικιστικά έργα παραμείνει ισχυρή και τα βασικά τμήματα της πρώτης φάσης παραδοθούν σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, αναμένει ότι τα κέρδη που θα προκύψουν θα οδηγήσουν τη λογιστική αξία σταδιακά υψηλότερα.
Η Euroxx, από την πλευρά της επαναλαμβάνει την άποψη ότι το έργο μπορεί να διατηρήσει ένα αυτοχρηματοδοτούμενο καθεστώς με τις ταμειακές εισροές να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις της. Ακόμη, επισημαίνει ότι οι εισπράξεις σε μετρητά ξεπερνούν τις προσδοκίες της. Η Lamda έχει ως στόχο σωρευτικά ταμειακά έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024. Στο τέλος Μαΐου 2024 τα σωρευτικά ταμειακά έσοδα ανέρχονταν σε 860 εκατ.ευρώ και με αυτή τη συναλλαγή θα πλησιάσουν τα 970 εκατ. ευρώ.
Το ύψος της συναλλαγής αναδεικνύει επίσης ότι το αναπτυξιακό μέρος της NAV (καθαρής αξίας περιουσιακών στοιχείων) είναι υποεκτιμημένο, καθώς περιλαμβάνει τη γη για οικιστική ανάπτυξη στο κόστος και δεν ενσωματώνει τις τρέχουσες συναλλαγές και τις αγοραίες αξίες.
Εάν υποθέσουμε, επισημαίνει η Euroxx την τρέχουσα αγοραία αξία σε περίπου 2,1 χιλ. ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε περίπου 1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα γης για οικιστική ανάπτυξη (εκ των οποίων περίπου 900 χιλ. ευρώ στη φάση 2 έως το 2037), η αγοραία αξία ανέρχεται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ έναντι της αξίας που περιλαμβάνεται στην τρέχουσα καθαρή αξία του οικιστικού αποθέματος σε 1 δισ. ευρώ.