Κίνηση «ματ» στην πανευρωπαϊκή αγορά ζυμαρικών έκανε η Eurimac, η βιομηχανία ζυμαρικών πίσω από το γνωστό brand ΜΑΚΒΕΛ, με στόχο το 10% του πληθυσμού που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη μέσα από την δημιουργία και το λανσάρισμα μιας νέας σειράς ζυμαρικών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Η βιομηχανία ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ - EURIMAC, με έδρα τη ΒΙΠΕ Κιλκίς, κατάφερε να ξεχωρίσει με τις πωλήσεις της σε όγκο που ξεπέρασαν τις πωλήσεις όλων των άλλων ελληνικών εταιρειών του κλάδου κατατάσσοντας την Eurimac AE ως τον μεγαλύτερο Έλληνα παραγωγό σε ζυμαρικά.
Παράλληλα, η εταιρεία βελτιώνει διαρκώς τις πωλήσεις και τα μερίδια της στις διεθνείς αγορές, αξιοποιώντας το ευρύ δίκτυο πωλήσεων και το έντονα εξαγωγικό προφίλ που διαθέτει, με το ποσοστό των εξαγωγών να ξεπερνά το 55% με εξαγωγές σε 60 χώρες.
Η εταιρεία προχωρά σε νέες επενδύσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου επενδυτικού πλάνου που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Παπαδόπουλος, σε χθεσινή συνέντευξη στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας σειράς ζυμαρικών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, η επένδυση περιλαμβάνει την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής θερμικής ενέργειας από βιομάζα, αναβάθμιση του μύλου, εγκατάσταση νέας γραμμής κοφτών ζυμαρικών, καθώς και την αγορά νέου γειτονικού οικοπέδου για τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου.
Η εταιρεία, η οποία συνεχώς αναπτύσσεται, έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ από το 2018 έως το 2022, περιλαμβάνοντας τη δημιουργία νέας πλήρους γραμμής μακρών ζυμαρικών, ρομποτικής παλετοποίησης και νέων αποθηκών, ενώ η στρατηγική ανάπτυξής της εστιάζει σε τρεις βασικούς πυλώνες: εξωστρέφεια, βιωσιμότητα και καινοτομία.
Με το 55% των πωλήσεών της να προέρχεται από εξαγωγές σε περισσότερες από 60 χώρες, η ΜΑΚΒΕΛ συνεχώς ενισχύει τη διεθνή της παρουσία. Παράλληλα, η εταιρεία ηγείται στον τομέα της βιωσιμότητας, επενδύοντας σε πράσινες τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ έχει κατασκευάσει μονάδα βιομάζας για τις θερμικές ενεργειακές ανάγκες της.
Η καινοτομία είναι επίσης κεντρικό σημείο της στρατηγικής της, με την εταιρεία να λανσάρει νέα προϊόντα, όπως ζυμαρικά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία ήδη γνωρίζουν αυξανόμενη ζήτηση στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Οι επενδύσεις συνεχίζονται και ενισχύουν τη θέση της ΜΑΚΒΕΛ - EURIMAC στην ελληνική και διεθνή αγορά ζυμαρικών.
Η εταιρεία από το Κιλκίς είναι η πρώτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που προχωρά σε μια τέτοια καινοτομία, απευθυνόμενη σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους, χωρίς να θυσιάζουν τη γεύση, αλλά και εκείνους πoυ θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους. τη νέα σειρά ζυμαρικών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη η Eurimac, η βιομηχανία ζυμαρικών πίσω από το γνωστό brand ΜΑΚΒΕΛ.
Έχοντας προχωρήσει σε κλινική μελέτη για τα προϊόντα της σειράς ζυμαρικών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, απολαμβάνει τις θετικές συστάσεις επιστημόνων όπως ο Δρ. Κωνσταντίνος Ξένος, Κλινικός Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, που έδωσε το παρόν χθες σε σχετική παρουσίαση. Σχολίασε μεταξύ άλλων ότι η ΜΑΚΒΕΛ ερεύνησε στο κέντρο Oxford Brookes (που ειδικεύεται στη μέτρηση του γλυκαιμικού δείκτη σύμφωνα με το ISO 26642:2010) τη νέα σειρά ζυμαρικών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ενώ τόνισε ότι μέχρι σήμερα καμία εταιρεία που προβάλλει σχετικούς ισχυρισμούς για τα προϊόντα της δεν έχει να επιδείξει κλινική μελέτη και αντίστοιχα πιστοποιητικά.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Eurimac η νέα σειρά, που αναμένεται να εμπλουτιστεί με νέους κωδικούς – επιπλέον των 4 που διαθέτει σήμερα, απευθύνεται επίσης σε όσους καταναλωτές προσέχουν τη διατροφή τους. Η εταιρεία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων όπως ζυμαρικά ολικής άλεσης, ζυμαρικά με 5 δημητριακά και προϊόντα με γρήγορο βρασμό.
Οι οικονομικές επιδόσεις
Αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2025, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Παπαδόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Eurimac, η αγορά είναι κάτω από 2% και η ΜΑΚΒΕΛ είναι πάνω από 4,5% με όρους όγκου. Η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με σημαντικά κόστη παραγωγής, με τις πρώτες ύλες να έχουν ειδικό βάρος καθώς αποτελούν το 70% του κόστους.
Σημειώνεται ότι ο όγκος των πωλήσεων της Eurimac το 2024 αυξήθηκε κατά 5% ενώ ο τζίρος αναμένεται να παρουσιάσει μικρή πτώση, ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους των πρώτων υλών, που αποτελούν την κύρια παράμετρο του συνολικού κόστους των ζυμαρικών. Τα κέρδη αναμένονται αυξημένα λόγω της αύξησης του όγκου ενώ κι ο δανεισμός είναι μηδενικός. Το 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 73,95 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 11,428 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 9,198 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό
Σημειώνεται ότι η ιστορία της Eurimac ξεκινά το 1939, όταν ιδρύθηκε η ΜΑΚΒΕΛ από τους αδελφούς Κωνσταντινίδη. Με τη σημερινή της μορφή, ως σύγχρονη βιομηχανία ζυμαρικών με έδρα στο Κιλκίς υφίσταται από το 1996, όταν δημιουργήθηκε το joint venture (50/50) μεταξύ της οικογένειας Κωνσταντινίδη και της EURICOM S.p.a, ενός ομίλου εταιρειών με έδρα την Ιταλία και εξειδίκευση στον τομέα των ζυμαρικών, των αλεύρων και του ρυζιού. Σημαντικά ορόσημα στην πορεία της περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις ήδη από τη δεκαετία του 1970 και τη σύμπραξή της το 1996 με τον ιταλικό όμιλο. Σημειώνεται ότι από το 2006 προχώρησε στην καθετοποίηση της παραγωγής της με την απόκτηση του δικού της μύλου.
H εστίαση στη βιωσιμότητα
Από το 2013, η Eurimac έχει επενδύσει στην πράσινη τεχνολογία, κατασκευάζοντας μια μονάδα βιομάζας, που καλύπτει πλήρως τις θερμικές ενεργειακές ανάγκες της. Η στρατηγική αυτή ενσωματώνει τη βιωσιμότητα και την καινοτομία ως βασικούς πυλώνες που πλαισιώνουν τον στόχο της εταιρείας για εξωστρέφεια και εξαγωγές.
Από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την παραγωγή θερμικής ενέργειας από βιομάζα, μέχρι τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας και την εφαρμογή του zero waste to landfill philosophy, η Eurimac πρωτοπορεί στον τομέα της περιβαλλοντικής ευθύνης. Επίσης, έχει πιστοποιηθεί ως η πρώτη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα που έφτασε στο επίπεδο platinum για τις διαδικασίες μηδενικών αποβλήτων, με 99,98% των υλικών της να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.