Ο ιδρυτής της Ant Group Τζακ Μα θα παραδώσει τον έλεγχο του κινεζικού γίγαντα fintech, σε μια κίνηση που έχει στόχο να βάλει τέλος σε μια ρυθμιστική καταστολή που ξεκίνησε αμέσως αφότου το ντεμπούτο μαμούθ του στο χρηματιστήριο ναυάγησε πριν από δύο χρόνια.
Η IPO των 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ant, που θα ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή τον Νοέμβριο του 2020, οδηγώντας σε αναγκαστική αναδιάρθρωση της εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και πυροδοτώντας φήμες ότι ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος θα παραχωρούσε τον έλεγχο της.
Ενώ σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η κίνηση αυτή του Μα θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο στην Ant να προχωρήσει στην αναβίωση της αρχικής δημόσιας προσφοράς της εταιρείας, οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο όμιλος το Σάββατο είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστέρηση λόγω των κανονισμών εισαγωγής.
Η Ant διαχειρίζεται την εφαρμογή πληρωμών για κινεζικές συσκευές κινητής τηλεφωνίας, Alipay, τη μεγαλύτερη στον κόσμο με περίπου 1 δισ. χρήστες.
Η εγχώρια αγορά μετοχών της Κίνας απαιτεί από τις εταιρείες να περιμένουν τρία χρόνια μετά την αλλαγή στον έλεγχό τους, προκειμένου να εισαχθούν στο χρηματιστήριο. Η αναμονή είναι δύο χρόνια στην αγορά STAR τύπου Nasdaq της Σαγκάης και ένας χρόνος στο Χονγκ Κονγκ.
Πρώην καθηγητής αγγλικών ο Μα στο παρελθόν κατείχε πάνω από το 50% των δικαιωμάτων ψήφου στην Ant, αλλά οι αλλαγές θα σημαίνουν ότι το μερίδιό του θα πέσει στο 6,2%, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Μα κατέχει μόνο το 10% της Ant, θυγατρικής του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group, αλλά έχει ασκήσει έλεγχο στην εταιρεία μέσω συνδεδεμένων οντοτήτων, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο IPO της Ant που κατατέθηκε στα χρηματιστήρια το 220.
Το Hangzhou Yunbo, ένα επενδυτικό όχημα του Μα, είχε τον έλεγχο δύο άλλων οντοτήτων που κατέχουν συνδυασμένο μερίδιο 50,5% της Ant, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο.
Η εκχώρηση του ελέγχου από τον Μα γίνεται καθώς η Ant πλησιάζει στην ολοκλήρωση της διετούς αναδιάρθρωσής με βάση τις κανονιστικές ρυθμίσεις, με τις κινεζικές αρχές να είναι έτοιμες να επιβάλουν πρόστιμο άνω του 1 δισ. δολαρίων στην εταιρεία, όπως είχε μεταδώσει το Reuters τον περασμένο Νοέμβριο.
Το αναμενόμενο πρόστιμο αποτελεί μέρος της σαρωτικής και πρωτοφανούς καταστολής του Πεκίνου κατά των τεχνολογικών κολοσσών της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία έχει μειώσει την αξία τους κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και έχει συρρικνώσει τα έσοδα και τα κέρδη τους.
Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές έχουν μαλακώσει τους τελευταίους μήνες τον τόνο τους όσον αφορά την καταστολή στις τεχνολογικές εταιρείες, εν μέσω προσπαθειών για την ενίσχυση μιας οικονομίας 17 τρισ. δολαρίων που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία.