Ο Μασκ, ο Τραμπ και το σύνδρομο του Θεού
AP
AP
Twitter

Ο Μασκ, ο Τραμπ και το σύνδρομο του Θεού

Vox Populi Vox Dei.Φωνή Λαού, φωνή Θεού. Έτσι επέλεξε ο Ίλον Μασκ να σερβίρει την δημοσκόπηση που ανάρτησε στο Twitter για τα αν η πλατφόρμα θα πρέπει να επαναφέρει το λογαριασμό του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, του πολιτικού – επιχειρηματία με τον οποίο, όπως επισημαίνουν οι επικριτές τους τους συνδέει το ίδιο σύμπλεγμα του Θεού.

Και τελικά τον επανέφερε. 

Η επιλογή του χρόνου αυτής της κίνησης του πολυδισεκατομμυριούχου, που πιστεύει λόγω των προηγούμενων επιτυχιών του ότι μπορεί να διαχειριστεί τα πάντα σε Γη και Διάστημα, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Η ανάρτηση έγινε μια μέρα αφού ανακοίνωσε την επαναφορά άλλων λογαριασμών για τους οποίους δεν έκανε δημοσκόπηση αλλά και λίγες ώρες μετά  το μήνυμα του Δημοκρατικού Λευκού Οίκου ότι ο Μασκ πρέπει να αποδείξει ότι με τις κινήσεις του στην πλατφόρμα- που κρίνονται εξαιρετικά αποδυναμωτικές για τις διαδικασίες ασφάλειας της- εξακολουθεί να εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών της δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια. 

Ακόμα μία σημαντική παράμετρος της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε στο Twitter είναι ότι την οργανώνει λίγο μετά τις ενδιάμεσες κατά τις οποίες ο Τραμπ δεν φάνηκε να δικαιώνεται εκ των αποτελεσμάτων με αποτέλεσμα να δέχεται πυρ ομαδόν από τους Ρεπουμπλικάνους για τις επιλογές του και τις μεθόδους του. 

Το Σάββατο λοιπόν, και ενώ η ίδια η πλατφόρμα φαίνεται να βρίσκεται υπό διάλυση με  πολλές παραιτήσεις και την Moody’s  να αποσύρει την πιστωτική βαθμίδα της (Β1) λέγοντας ότι δεν υπάρχουν πια επαρκή στοιχεία ,ο Μασκ επιλέγει να τη μετατρέψει σε δημοσκοπικό εργαλείο της επαναφοράς του υποψηφίου πλέον για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ. 

Πολλά μέσα, πολλοί σχολιαστές, πολιτικοί ακόμα και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μπει στη διαδικασία, από την ώρα που ολοκληρώθηκε η εξαγορά και ο Μασκ άρχισε να πειραματίζεται με μια από τις πιο επιδραστικές πλατφόρμες του κόσμου, να τον καλούν να δείξει σύνεση και να τηρήσει τις δεσμεύσεις για την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών και την αποτροπή της διασποράς ψευδών ειδήσεων. 

Χρειάστηκαν λιγότερες από 48 ώρες από την είσοδο του στα γραφεία του Twitter για να δείξει πόσο επικίνδυνα μπορεί να χειριστεί αυτό το νέο του απόκτημα. Η κοινοποίηση μιας θεωρίας συνωμοσίας για την επίθεση στον άνδρα της Νάνσι Πελόζι – την οποία τελικά έσβησε- επιβεβαίωσαν γρήγορα τους φόβους αφού έδειξε ότι δεν κατανοεί τη σοβαρότητα του ρόλου αυτής της πλατφόρμας. 

Μεγαλομανής αυταρχισμός αλά Τραμπ

«Χλευαστικός προς τους αντιπάλους του. Με συμπεριφορά στους εργαζόμενους σαν να είναι κοπριά. Εκφοβισμοί. Εξευτελιστική κριτική. Δίψα για προσοχή. Άρνηση να λογοδοτήσει. Δημιουργία τάξης οπαδών που τον λούζουν με εκδηλώσεις λατρείας. Διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών. Απόκτηση πλούτου.  Ορμητικός. Απρόβλεπτος. Αδίστακτος. Αυταρχικός. Εκδικητικός. Σας θυμίζει κάποιον;», αναφέρει σε άρθρο του στον Guardian o Ρόμπερτ Ρέιτς, πρώην Υπουργός Εργασίας στις ΗΠΑ και καθηγητής δημοσιονομικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλει, υπογραμμίζοντας ότι «ο Μάσκ όπως και ο Τραμπ είναι δύο επικίνδυνοι νάρκισσοι»

Φροντίζει να διευκρινίσει ότι δεν είναι ακριβώς ίδιοι καθώς ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, έχουν διαφορετικές δεξιότητες και διαφορετικούς ρόλους στη σύγχρονη Αμερική. 

«Η πολιτική τους δεν είναι ούτε συντηρητική ούτε φιλελεύθερη. Θα την ονομάσουμε μεγαλομανή αυταρχισμό», προσθέτει ο Ράιχ ο οποίος προέβλεπε μάλιστα από τις αρχές Νοέμβρη ότι πιθανότατα ο Μασκ θα επιτρέψει στον Τραμπ στο «τεράστιο μεγάφωνο του Twitter» που έχασε όταν με την διασπορά συνωμοσιών μέσω αυτού εξώθησε τους φανατικούς υποστηρικτές του στην εισβολή στο Καπιτώλιο. 

Υπεράνω της προεδρίας; 

Ο Ρέιτς απηχεί τις ίδιες ανησυχίες που διατυπώνουν πολλοί αναλυτές. Ο εκκεντρικος δισεκατομμυριούχος αφού έφερε την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία και λειτούργησε πολύ τολμηρά και καινοτόμα στο ταξίδι στο διάστημα, αποκτώντας τον έλεγχο του Twitter βρέθηκε στο απόγειο της επιρροής. Ο άνθρωπος που γράφοντας απλά τη λέξη bitcoin στο βιογραφικό του στο Twitter το 2021 εκτόξευσε την τιμή του κρυπτονομίσματος για λίγο κατά 20%, θα μπορούσε να συνεχίζει να πλουτίζει αλλά και να έχει δύναμη, ακόμα και να καθορίζει τα πολιτικά πράγματα χρηματοδοτώντας σιωπηλά κάποιους υποψηφίους. Αυτό όμως, όπως σχολιάζει ο Τζέφρι Γουίντερς, ειδικός σε θέματα ελίτ και ολιγαρχών του πλούτου από το πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ «δεν φοβάται να είναι πολύ πλούσιος και πολύ ορατός». Και δεν δείχνει να έχει κόκκινες γραμμές…

Ωστόσο, στην Ουάσινγκτον ο Μάσκ προς το παρόν έχει λιγότερη επιρροή από άλλα βαριά ονόματα της οικονομικής ζωής της χώρας όπως ο Τζέιμι Ντάιμον της JP Morgan ή ο Ντέιβιντ Σόλομον της Goldman Sachs, «οι οποίοι ελέγχουν το τραπεζικό σύστημα», επισημαίνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκολας Κόλας, συνιδρυτής της DataTrek Research, εταιρείας ανάλυσης δεδομένων των αγορών. Αγοράζοντας όμως το Twitter, ο Μασκ επηρεάζει αυτά που συμβαίνουν την Ουάσινγκτον. 

Σε σχετικό δημοσίευμα της Washington Post, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σχολιάζει ο «πανταχού παρών Μασκ είναι σε τέτοιο βαθμό πεπεισμένος ότι είναι ευεργέτης της ανθρωπότητας, ώστε θεωρεί πως δεν χρειάζεται καμία προστασία και ξέρει τα πάντα καλύτερα από όλους». «Θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω της προεδρίας», προσθέτει η ιστορικός του Χάρβαρντ και δημιουργός μιας σειράς podcast για τον Μασκ, Τζιλ Λεπόρ. Μήπως τελικά εκτός από τη νέα υποψηφιότητα Τραμπ για την αμερικανική προεδρία δούμε κάποια στιγμή και υποψηφιότητα Μασκ; Ή μήπως ήδη ασκεί πολύ μεγαλύτερη εξουσία από αυτή της προεδρίας;

Διαβάστε ακόμα:

O Τραμπ επιστρέφει στο twitter μετά τη δημοσκόπηση Μασκ