Ευ. Μυτιληναίος: Οι Βρυξέλλες είναι σε έναν άλλο πλανήτη
Eurokinissi
Eurokinissi

Ευ. Μυτιληναίος: Οι Βρυξέλλες είναι σε έναν άλλο πλανήτη

Η βαριά ευρωπαϊκή βιομηχανία προειδοποιεί με lockdown λόγω του ενεργειακού και ζητά μέτρα στήριξης από τις Βρυξέλλες, αλλά δεν εισακούεται.

Το διαπίστωσαν κορυφαία στελέχη μεγάλων μεταλλουργικών ομίλων, υπό τον πρόεδρο της Eurometaux, Ευάγγελο Μυτιληναίο, όταν συναντήθηκαν προ ημερών στην έδρα της Κομισιόν, με την επικεφαλής της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν και τον Επίτροπο Τζεντιλόνι. Η αιτία της συνάντησης, να ενημερώσουν από κοντά την ευρωπαϊκή ηγεσία ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν κλείσει οι μισές χαλυβουργίες και τα μισά αλουμινάδικα στην Δυτική και Κ.Ευρώπη, και ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση κινδυνεύουν να κλείσουν και τα υπόλοιπα.

Έκπληκτοι οι Ευρωπαίοι CEO's, όπως αφηγήθηκε χθες ο Έλληνας επιχειρηματίας, άκουγαν επί 40 λεπτά την πρόεδρο της Κομισιόν να τους μιλάει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όχι όμως για τα μέτρα που σκέφτεται να λάβει, ώστε να κρατήσει ανοιχτές τις επιχειρήσεις. «Οι Βρυξέλλες είναι σε έναν άλλο πλανήτη και όχι για τους λόγους που διαβάζουμε τελευταίως», είπε χθες περιγράφοντας το περιστατικό ο κ. Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση του μετασχηματισμού της επιχείρησης προκειμένου αυτή να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασύμμετρες προκλήσεις της νέας εποχής. Ποιες είναι αυτές; Η παρούσα κρίση, (πρώτη εκ των πολλών που έρχονται), η ενεργειακή μετάβαση και το «πρασίνισμα» της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Η άποψη του Ευ. Μυτιληναίου για την αυτοκτονική αδράνεια της Κομισιόν είναι γνωστή. Εσχάτως όμως όλο και περισσότεροι συντάσσονται μαζί του. «Είναι πάρα πολύ εύκολο να ρίχνεις για όλα την ευθύνη στον Πούτιν. Είναι όμως έτσι;», αναρωτήθηκε.

Η αλήθεια είναι ότι το «πρασίνισμα» αποφασίστηκε ανοργάνωτα, άτσαλα και χωρίς να υπολογιστεί από τις Βρυξέλλες το κόστος, καθώς και αν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι έτοιμες να ακολουθήσουν. Η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε πολύ πριν τον Φεβρουάριο του 2022, και δεν θα λήξει μαζί με τον πόλεμο. Άρχισε όταν οι τράπεζες, όπως η EBRD σταμάτησαν να χρηματοδοτούν επενδύσεις στο φυσικό αέριο και την εξόρυξη πετρελαίου και οδήγησαν τη βιομηχανία υδρογοναθράκων να μειώσει την παραγωγή με αποτέλεσμα με το τέλος των lockdown, η εκτόξευση της ζήτησης να μην μπορεί να καλυφθεί από την προσφορά. Ξαφνικά ο πλανήτης άρχισε να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, που όμως δεν υπήρχε γιατί δεν είχαν γίνει στην ώρα τους οι επενδύσεις. Και μετά ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Όσοι νόμιζαν ότι το πετρέλαιο έχει απαξιωθεί, σήμερα το έχουν μετανιώσει πικρά», είπε ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος δεν διατηρεί και πολλές ελπίδες ότι θα εισακουστεί στις Βρυξέλλες.

Οι απόψεις του γνωστές. Το ερώτημα είναι τι γίνεται. Μέχρι στιγμής τίποτα. Είναι ορατός ο κίνδυνος να μεταφέρουν οι βιομηχανίες τη παραγωγή εκτός Ευρώπης; Είναι. Κάποιοι το ανακοίνωσαν ήδη, όπως ο γερμανικός χημικός κολοσσός BASF, που προχωρά σε απολύσεις και μετακομίζει μέρος της παραγωγής του στην Κίνα. Άλλοι, απαντούν στις προκλήσεις μέσα από δομικούς μετασχηματισμούς, ενοποίηση δραστηριοτήτων και πολύ πιο ευέλικτες και απλές δομές που ευνοούν τις συνέργειες. Η Μytilineos ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

«Από το 2017, οπότε και έγινε η τελευταία αναδιάρθρωση του ομίλου μέχρι σήμερα, ο κόσμος έχει γίνει απείρως πιο σύνθετος. Αλλά το διεθνές κοινό στο οποίο πλέον απευθυνόμαστε, θέλει απλότητα», είπε ο κ. Μυτιληναίος.

Η περίπτωση της ενέργειας είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική. Το τεράστιο φάσμα στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία, από τη κατασκευή και λειτουργία θερμικών μονάδων και ΑΠΕ μέχρι τη προμήθεια λιανικής στην ενέργεια και την εμπορία φυσικού αερίου, γίνεται μέσω 3 ξεχωριστών business units με πολλές επικαλυπτόμενες δραστηριότητες που πολλές φορές μπερδεύουν τόσο τους συναλλασόμενους, όσο και τους επενδυτές. Τα τρία units ενοποιούνται στο εξής κάτω από ένα κλάδο με συγκεκριμένες υποδιευθύνσεις, απλοποίηση δομών και ενοποιήσεις χαρτοφυλακίων. Άλλο παράδειγμα μετασχηματισμού οι κατασκευές. Σε μια εποχή που στην Ελλάδα αναδύονται projects άνω των 20 δισ (δημόσια έργα, ΣΔΙΤ, RRF), ο κλάδος σπάει σε δύο θυγατρικές με στόχο το απαραίτητο management focus, την αποτελεσματικότητα και τη μεγαλύτερη διαφάνεια. Ποιος θα εποπτεύει αυτή τη νέα δομή; Ένα ολιγομελές CEOs Cabinet στη θέση του σημερινού Executive Commitee, που θα συνδράμει τον CEO με στόχο την γρήγορη λήψη αποφάσεων μέσα σ' αυτό το σύνθετο περιβάλλον των μεγάλων αβεβαιοτήτων.

Η Mytilineos βέβαια είναι μια πολυεθνική με 5.000 εργαζόμενους σε πέντε ηπείρους και 30 χώρες, με πάνω από 10.000 προμηθευτές, παραγωγή άνω του 3% του ελληνικού ΑΕΠ και τζίρο στο εννεάμηνο ίσο με 4,57 δισ. Πόσες ελληνικές βιομηχανίες έχουν αυτή τη δυνατότητα; Να μείνουν ζωντανές όταν το ρεύμα φτάνει το 40% και 50% του κόστους τους; Εάν δεν βρεθεί μια λύση, οι πληροφορίες λένε ότι από το νέο έτος, αρκετές εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμη και αναστολής λειτουργίας μονάδων τους. Η κυβέρνηση αναζητά μέτρα αλλά δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα.

Και μπορεί οι Γερμανοί που επικαλούνται όποτε θέλουν την κοινοτική αλληλεγγύη αλλά την πετάνε στο καλάθι των αχρήστων όταν δεν τη θέλουν, να προωθούν μειώσεις τιμών και πλαφόν για τη βιομηχανία, οι δε, Γάλλοι και Ιταλοί επιδοτήσεις, ωστόσο η Κομισιόν δείχνει να μην έχει πάρει μυρωδιά. Επιμένει στη σημασία της ενεργειακής μετάβασης με την ίδια «πράσινη» ξύλινη γλώσσα, την οποία χρησιμοποίησε και ο Επίτροπος Οικονομίας Τζεντιλόνι κατά τη συνάντηση με την Eurometaux. «Του απάντησα, θέλετε κ. Επίτροπε να έρθετε και να μεταφέρετε αυτή τη συλλογιστική στους 5.000 εργαζόμενούς μας;», είπε ο κ. Μυτιληναίος.