Η απόφαση της διοίκησης της Πλαίσιο ΑΕ να βγάλει τη μετοχή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών, για όσους γνωρίζουν την εταιρεία και τι έχει καταφέρει τα τελευταία 23 χρόνια, δεν ήταν «κεραυνός εν αίθρια».
Ο προβληματισμός της διοίκησης ήταν προφανής και όσοι παρακολούθησαν την τελευταία ετήσια γενική συνέλευση της Πλαίσιο ΑΕ θα παρατήρησαν την ιδιαίτερη αναφορά που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κώστας Γεράρδος σχετικά με το ύψος της τιμής της μετοχής και το κατά πόσο θεωρείται υποτιμημένη σε σχέση με τις αποτιμήσεις που κάνουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες.
Γιά του λόγου το αληθές, σε μια περίοδο όπου η τιμή - στόχος ήταν 4,6 ως 5,5 ευρώ η τιμή της μετοχής δεν υπερέβαινε τα 3 ευρώ.
Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου η εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει τις όποιες αρνητικές συνέπειες της πανδημίας, βασισμένη στο μοντέλο omnichannel που της επέτρεψε να έχει συνεχείς κερδοφόρες χρήσεις ακόμη και κατά τη διετία της πανδημίας.
Παράλληλα η είσοδος στην αγορά HORECA αλλά και στον τομέα των λευκών συσκευών οδήγησαν σε αύξηση 38% τις πωλήσεις για το 2021 έναντι του 2019 και ταυτόχρονα στο υψηλότερο ρυθμό αύξησης του τζίρου για την τελευταία δεκαπενταετία με 23,2%.
Επίσης, ο πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας κ. Γιώργος Γεράρδος, στην ίδια γενική συνέλευση, δεν παρέλειψε να αναφερθεί με ιδιαίτερη πικρία στο γεγονός ότι το 2021, η γενναία επιστροφή κεφαλαίου, όπως τη χαρακτήρισε, δεν αποτυπώθηκε στην τιμή της μετοχής.
Η τιμή, λοιπόν, της μετοχής που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποτονικότητα των επενδυτών για μετοχές του ΧΑ από τη μία πλευρά, αλλά και στη χαμηλή διασπορά της μετοχής, από την άλλη ήταν ένας από τους λόγους που η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να βγει από το ταμπλό, ίσως και ο βασικός.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει πλέον ανάγκη το Χρηματιστήριο προκειμένου να κάνει άντληση ρευστότητας καθώς η ρευστότητά της βρίσκεται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η ταμειακή ρευστότητα της Πλαίσιο στο κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου ανερχόταν σε 27 εκατ. ευρώ, περίπου, ενώ η καθαρή ρευστότητα, μείον τον τραπεζικό δανεισμό ήταν περί τα 14 εκατ. ευρώ. Άλλωστε εκτός από την υγιή οικονομική βάση η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλες πηγές χρηματοδότησης όταν και άν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Υπάρχει βέβαια και ένας τρίτος λόγος, ο οποίος δεν αφορά οικονομικά μεγέθη και διακύμανση τιμών της μετοχής αλλά αφορά, κυρίως, στα θέματα συμμόρφωσης της εταιρείας στους κανόνες της Κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι, όμως, ορθώς υπάρχουν και εφαρμόζονται σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας.
Για το θέμα αυτό η Πλαίσιο ΑΕ μέσω του κ. Γεράρδου είχε υπογραμμίσει ότι η δημοσίευση των οικονομικών της επιδόσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως προβλέπει η νομοθεσία και οι δεσμεύσεις πάνω σε μια βραχυπρόθεσμη προοπτική, όπως αυτή των τριμήνων, για παράδειγμα, μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα όταν η βασική στόχευση είναι μεγάλες μακροπρόθεσμες αλλαγές. Παράλληλα, δίνει την δυνατότητα στον ανταγωνισμό να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την οικονομική της κατάσταση.