Ο Αναπληρωτής CEO της Motor Oil μίλησε σήμερα στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων, για την οργάνωση του Ομίλου, για τις νέες επενδύσεις, για την ανάπτυξη στις «πράσινες» εταιρείες και για το ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο πλαφόν καυσίμων.
Η οργάνωση του διυλιστηρίου και ο τρόπος που είναι δομημένο της επέτρεψε να έχει πολύ καλό ασφαλιστήριο, έτσι «έσωσε» την Motor Oil από το συμβάν της φωτιάς, καθώς η ασφαλιστική θα δώσει σε πρώτη φάση 50 εκατ. ευρώ και σε δεύτερη φάση 70 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Τζανετάκης. Μόλις λειτουργήσει η νέα μονάδα το καλοκαίρι θα μπει ξανά σε φυσιολογικούς ρυθμούς και η παραγωγή.
Σημαντική αναφορά έγινε και στο ότι ο Όμιλος έχει οργανωθεί πολύ καλά και έτσι είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση, γι’ αυτό και το επενδυτικό πλάνο θα προχωρήσει κανονικά, πέραν των όποιων δασμών. Ο Όμιλος είναι σίγουρα πάντως προετοιμασμένος, καθώς τα πάνελ για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ τα παράγγειλε τον Ιανουάριο από την Κίνα, φοβούμενος το σενάριο των δασμών που συζητιόταν από τότε.
Το πλαφόν στα καύσιμα
Αναφορικά με το πλαφόν στα καύσιμα ο κ. Τζανετάκης δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει από την στιγμή που η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλά και γίνονται διαδοχικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Σημειωτέον, ότι η ισχύς του μέτρου με τα τωρινά δεδομένα εκπνέει στο τέλος του Απριλίου.
Ερωτηθείς για την έκτακτη εισφορά εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθεί, και είπε: «με την μέθοδο αυτή πρακτικά παραβιάζεται ο ευρωπαϊκός κανονισμός για το πλαφόν στις δαπάνες του Δημοσίου». Ειδικά σε ότι αφορά τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν προβλεψιμότητα, οι έκτακτες εισφορές προκαλούν αντιδράσεις.
Οικονομικά αποτελέσματα
Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) της Εταιρείας διαμορφώθηκαν τη χρήση 2024 σε 671,9 εκατ. ευρώ και τα Κέρδη προ Φόρων σε 608,9 εκατ. ευρώ.
Η μείωση του κύκλου εργασιών (κατά 9,74%) τη χρήση 2024 έναντι της χρήσης 2023 οφείλεται στη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 4,63% (από 13.238 χιλ. σε ΜΤ 12.625 χιλ.) σε συνδυασμό με τη μείωση του μέσου όρου των τιμών των προϊόντων πετρελαίου (σε Δολάρια Η.Π.Α) κατά 5% περίπου, κυρίως εξαιτίας της φωτιάς που εκδηλώθηκε στις 17.09.2024.
Μέρισμα
Η Διοίκηση της Εταιρείας συνεπής στην πολιτική της για τη μεγιστοποίηση της μερισματικής απόδοσης των μετόχων της θα προτείνει στην ερχόμενη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση τη διανομή συνολικού μερίσματος για τη χρήση 2024 ποσού Ευρώ 1,40 ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι έχει ήδη καταβληθεί και αναγνωρισθεί ως προμέρισμα χρήσης 2024 ποσό Ευρώ 0,30 ανά μετοχή η πληρωμή του οποίου πραγματοποιήθηκε στις 03.01.2025 και ως εκ τούτου το υπόλοιπο ποσό μερίσματος χρήσης 2024 θα διαμορφωθεί σε Ευρώ 1,10 ανά μετοχή.
Το προτεινόμενο συνολικό ποσό μερίσματος ανά μετοχή για τη χρήση 2024 αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 6,78% με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Εταιρείας στις 31.12.2024. Συνυπολογίζοντας το ανωτέρω προτεινόμενο ποσό μερίσματος για τη χρήση 2024, η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. από την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2001, θα έχει διανείμει μέσω χρηματικών διανομών με τη μορφή προσωρινών μερισμάτων, μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου το συνολικό ποσό των 19,73 Ευρώ/μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί σε μέση μερισματική απόδοση 6,24%.
Οι επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ
Η συνολική επενδυτική δαπάνη της Εταιρείας για τη χρήση 2025 αναμένεται να παραμείνει στα επίπεδα των Ευρώ 200 εκατ. με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να αφορά: τις εργασίες αποκατάστασης λειτουργίας της μονάδας διύλισης αργού λόγω του περιστατικού που εκδηλώθηκε στις 17.09.2024.
Την ολοκλήρωση των εργασιών και το commissioning της νέας μονάδας παραγωγής προπυλενίου και το βασικό σχεδιασμό και την παραγγελία εξοπλισμού και υλικών για την κατασκευή της νέας μονάδας Ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή Υδρογόνου.
Η συνολική επενδυτική δαπάνη της Εταιρείας τη χρήση 2024 διαμορφώθηκε σε Ευρώ 196 εκατ. Τα μεγαλύτερα ποσά της δαπάνης αφορούσαν:
-70,8 εκατ. ευρώ στο έργο κατασκευής της νέας μονάδας παραγωγής προπυλενίου.
- 29,8 εκατ. ευρώ στις συνήθεις εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης και μετατροπών (revamping) των μονάδων του Διυλιστηρίου (περιλαμβάνεται και ποσό Ευρώ 9,2 εκατ. που αφορά στις εργασίες αποκατάστασης της μονάδας διύλισης αργού μετά το περιστατικό που συνέβη στο Διυλιστήριο στις 17.09.2024.)
- 28,7 εκατ. ευρώ σε σειρά έργων μικρότερης κλίμακας (miscellaneous) με σκοπό την ενίσχυση των όρων ασφαλείας και υγιεινής, καθώς επίσης και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων του Διυλιστηρίου.
- 28,6 εκατ. ευρώ στο έργο κατασκευής νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης δυναμικότητας 57 MW.
- 14,4 εκατ. ευρώ σε έργα αναβάθμισης του υφιστάμενου λιμένος του Διυλιστηρίου καθώς επίσης και την κατασκευή νέου προβλήτα σε περιοχή κοντά στο Διυλιστήριο.
- 8,5 εκατ. ευρώ σε περιβαλλοντικά έργα με σκοπό τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Διυλιστηρίου, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία.
- 6,9 εκατ. ευρώ σε έργα για την παραγωγή και μεταφορά εναλλακτικών καυσίμων όπως είναι το υδρογόνο.
- 3,5 εκατ. ευρώ σε έργα κατασκευής νέων δεξαμενών.
Επιχειρηματικές Εξελίξεις
Κλάδος Καυσίμων
Βασική προτεραιότητα για τη χρήση 2025 αποτελεί η περάτωση των εργασιών για την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της μονάδας Διύλισης αργού πετρελαίου(CDU). Οι εν λόγω εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Γ’ τριμήνου 2025 και κατά το διάστημα υλοποίησής τους η παραγωγική δυναμικότητα του Διυλιστηρίου της Εταιρείας αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 65%-80% της συνολικής ονομαστικής δυναμικότητάς του όπως αυτή διαμορφώνεται με συνυπολογισμό της διύλισης αργού πετρελαίου και της επεξεργασίας εναλλακτικών καυσίμων (μαζούτ, νάφθα και VGO). Ο χαμηλότερος βαθμός απασχόλησης των μονάδων του Διυλιστηρίου σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη εξομάλυνση των περιθωρίων διύλισης, συγκριτικά με τα ιστορικά υψηλά περιθώρια των χρήσεων 2022 και 2023, αναμένεται να επιδράσουν περιοριστικά επί των λειτουργικών αποτελεσμάτων (EBITDA) του Α’ εξαμήνου 2025 της Εταιρείας. Μέρος της επίδρασης του χαμηλότερου βαθμού απασχόλησης θα αντισταθμιστεί από ασφαλιστικές αποζημιώσεις (business interruption insurance coverage).
Κλάδος Κυκλικής Οικονομίας
Τον Ιανουάριο 2025 η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε., μέσω της 100% θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία MANETIAL LIMITED, ολοκλήρωσε την απόκτηση του 94,44% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με την επωνυμία ΗΛΕΚΤΩΡ Ανώνυμη Εταιρεία Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Εφαρμογών (ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.). Η ανωτέρω συναλλαγή είχε εγκριθεί με την από 17 Ιουλίου 2024 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε.
Με την ανωτέρω εξαγορά ο Όμιλος εδραιώνει τη θέση του στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας στον οποίο ήδη δραστηριοποιείται μέσω των εταιρειών LPC, ΒΕΡΝΤ και ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
Κλάδος ηλεκτρισμού
Το Δεκέμβριο 2024 ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου ισχύος 877 MW της ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. συμμετέχει με ποσοστό 50%. Η εμπορική λειτουργία της μονάδας αναμένεται εντός της χρήσης 2025.