Παράταση στο «θρίλερ» της Folli Follie - Προσπάθειες για εύρεση επενδυτών

Παράταση στο «θρίλερ» της Folli Follie - Προσπάθειες για εύρεση επενδυτών

Σε δύο μήνες από σήμερα, και συγκεκριμένα στις 9 Απριλίου θα κληθεί το Εφετείο Κακουργημάτων να αποφασίσει αν τελικά τα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie θα παραμείνουν δεσμευμένα ή αν θα τεθούν στη διάθεση της FF AssetCo, δηλαδή τη μια από τις δύο εταιρείες που προέκυψαν από την εξυγίανση της Folli Follie και θα αναλάβει τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της.

Όπως είναι γνωστό, μετά την καταδίκη των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα τη διατήρηση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων «φυσικών και νομικών προσώπων», κινητών και ακινήτων, προκειμένου αυτά να διατεθούν, ώστε να ικανοποιηθούν οι παθόντες της υπόθεσης. Μάλιστα, όπως είχε επισημανθεί στη δίκη, έχουν γίνει δεκτοί ως παθόντες, μικρομέτοχοι, ο ΕΦΚΑ, η Alpha Bank, και το Υπερταμείο.

Χωρίς την αποδέσμευση των ακινήτων, των οποίων η αξία εκτιμάται σε 28 εκατ. ευρώ και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων που ανέρχονται σε 4 ως 5 εκατ. ευρώ, οι δυο νέες εταιρείες που προέκυψαν από την εξυγίανση της Folli Follie, η FF OpsCo και η FF AssetCo - η οποία θα αναλάβει και τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων -  δε θα μπορέσουν να προχωρήσουν στο έργο τους.

Τα περιουσιακά, αυτά, στοιχεία θα προσδώσουν στο νέο εξυγιασμένο σχήμα της εταιρείας την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να συνεχίσει τις δραστηριότητες της και να επιστρέψει σε ισχυρή κερδοφορία.

Μάλιστα, η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, την οποία ζήτησε ο βασικός μέτοχος Δημήτρης Κουτσολιούτσος, αναβλήθηκε για τις 19 Φεβρουαρίου, καθώς τελικά, ο ίδιος δεν εκπροσωπήθηκε.

Η καθυστέρηση στην απόδοση των περιουσιακών στοιχείων στο νέο εταιρικό σχήμα δημιουργεί πρόβλημα, καθώς η εξυγίανση θα ολοκληρωθεί με τη μεταβίβαση των ακινήτων. Αλλά επειδή αυτά δεν μεταβιβάζονται λόγω της δέσμευσης το όλο θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Έτσι, η πλευρά των ομολογιούχων πιστωτών μπορεί να υπαναχωρήσει καθώς η διαδικασία της εξυγίανσης έχει «παγώσει». Βέβαια, με βάση το πλάνο εξυγίανσης, οι πιστωτές έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν από τη συμφωνία ωστόσο πηγές προσκείμενες στην εταιρεία εκτιμούν ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της εξεύρεσης επενδυτών η FF Ops Co, εδώ και αρκετούς μήνες βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με τρία ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, χωρίς, ακόμη να έχει προκύψει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω πιέσεις στους ομολογιούχους πιστωτές.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ήταν εγχώρια επιχειρηματικά κεφάλαια, ένας ευρωπαϊκός χρηματοοικονομικός όμιλο και ένα fund. Παράλληλα, από τη διαδικασία δεν αποκλείεται και η είσοδος κάποιου επενδυτή καθώς και η συμμετοχή ομολογιούχου ή ομολογιούχων.

Οι προτάσεις που είχαν «πέσει στο τραπέζι» περιλαμβάνουν αρκετές διαφοροποιημένες κατευθύνσεις, όπως από την πλήρη εξαγορά του ομίλου ως και την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο νέων επενδυτών - μετόχων, μέσω χρηματοδότησης ή συνδυασμός των παραπάνω. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη αποφάσεως είναι οι ενδιαφερόμενοι να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική.

Ο όμιλος απασχολεί περί τους 1.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το brand awareness εξακολουθεί να παραμένει σε ένα ποσοστό 93%, σύμφωνα με την προσωρινή διοίκηση της εταιρείας, η οποία έχει επικεφαλής τον Γιώργο Σάμιο.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία, στον βαθμό που μπορεί, προσπαθεί να επενδύσει σε νέες συνεργασίες προσπαθώντας να αυξήσει το δίκτυο των 100 καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Χωρίς την άνεση της ρευστότητας, το μεγαλύτερο επιχείρημα που χρησιμοποιεί η προσωρινή διοίκηση, με στόχο να πείσει του υποψήφιους επενδυτές, είναι η ανάκαμψη των πωλήσεων του ομίλου.

Πάντως, παρά τις, όποιες δυσκολίες ρευστότητας που αντιμετωπίζει, εξαιτίας της αδυναμίας να εξασφαλίσει πίστωση από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εμπορική κίνηση στα καταστήματα του ομίλου αυξάνεται.

Ο τζίρος της στη χρήση 2024 εκτιμάται περί τα 23-24 εκατ. ευρώ, περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, ενώ το αποτέλεσμα είναι ζημιογόνο κατά 4 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Σάμιος.

Η FFOps Co διαθέτει σήμερα ένα δίκτυο 45 καταστημάτων, μαζί με αυτά στα factory outlet, και κινείται κυρίως μέσω του κλάδου των κοσμημάτων, ενισχύοντας την παρουσία της και σε κλάδους όπως τα καλλυντικά με το brand Heaven on Earth. Το κατάστημα στην Κηφισιά κατέγραψε αύξηση τζίρου 11% για το 2024, ενώ ήδη έχει ανοίξει ένα δεύτερο κατάστημα στην οδό Βουκουρεστίου.

Στο τομέα της ένδυσης μετά τη συνεργασία με την Best Seller για το γνωστό brand Jack & Jones, το οποίο κατέγραψε άνοδο του τζίρου κατά 21% το 2024, η Juicy Couture επανήλθε στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, αυτή τη φορά μέσω εμπορικής συνεργασίας, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα στη Γλυφάδα.

Μάλιστα  στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του δικτύου έχει κλείσει πέντε σημεία πώλησης που ήταν ζημιογόνα, ενώ παράλληλα έχουν ανοίξει πέντε νέα.