Το πέρασμα του Καφηρέα
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου

Το πέρασμα του Καφηρέα

Ο Καφηρέας είναι ακρωτήριο της Εύβοιας το οποίο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Η άλλη ονομασία του ακρωτηρίου είναι Cavo D’oro, η οποία προέρχεται από Ιταλούς ναυτικούς του 14ου και 15ου αιώνα.

Εικάζεται ότι η πρώτη ονομασία που δόθηκε ήταν αυτή του Cavo duro που σημαίνει σκληρό ή δύσκολο πέρασμα, όμως η αντιγραφή από χάρτη σε χάρτη είχε ως αποτέλεσμα του να γράφεται ως «ο» και έτσι προήλθε η λέξη Cavo d’oro και η οποία αποτελεί έως σήμερα τη λαϊκή ονομασία της περιοχής.

Αυτό το δύσκολο πέρασμα είναι σπάνια απάνεμο, ενώ θεωρείται το σημείο με το πλουσιότερο αιολικό δυναμικό της χώρας. Για αυτό το λόγο παρατηρείται και μεγάλη συγκέντρωση αιολικών μονάδων στην περιοχή. 

Ο Καφηρέας επί του παρόντος έχει και τη μεγαλύτερη συστάδα αιολικών ανεμογεννητριών (102 ανεμογεννήτριες) στην Ελλάδα με εγκατεστημένη ισχύ 327 MW που ανήκει 100% στην Τέρνα Ενεργειακή. Το κόστος της επένδυσης ανήλθε σε 550 εκατ. ευρώ και χρειάστηκαν 3 χρόνια για την κατασκευή η οποία υλοποιήθηκε μέσα στη διάρκεια της πανδημίας στο 100% από τον όμιλο της ΓΕΚ.

Η εγγυημένη υψηλή ταρίφα για τα επόμενα  20 χρόνια εξασφαλίζει ελεύθερες ταμειακές ροές 36 εκατ. ευρώ, ενώ η επίδραση αυτής της σημαντικής επένδυσης για τα αποτελέσματα του ομίλου της Τέρνα είναι καταλυτική:

Η ετήσια παραγωγή λειτουργικών κερδών θα αυξηθεί κατά 65 εκατ. ευρώ (ή 35% σε σχέση με την κλεισμένη χρήση του 2022) ανεβάζοντας τον πήχη της λειτουργικής κερδοφορίας πάνω από τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2023 καταγράφεται η πρώτη σοβαρή συνεισφορά από αυτό το σημαντικό έργο καθώς στη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας του η μέση ηλέκτριση των εγκατεστημένων μονάδων έφθασε τα 200 MW. Τα λειτουργικά αποτελέσματα του τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 50 εκατ. ευρώ (+51%) κλείνοντας σχεδόν την ψαλίδα σε επίπεδο 9μήνου (-1,5%).

Στο τέλος Σεπτεμβρίου συνδέθηκε και η τελευταία μονάδα το οποίο σημαίνει ότι στο τέταρτο και πλέον παραγωγικό τρίμηνο της εταιρίας από πλευράς ευνοϊκών καιρικών συνθηκών θα δούμε τη συνεισφορά να οδηγεί τη λειτουργική κερδοφορία υψηλότερα από το γ’ τρίμηνο γυρίζοντας θετικά τα λειτουργικά κέρδη στην εκπνοή της χρονιάς. 

Σε μια περίοδο που πολλά projects ανάλογου μεγέθους στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης και σημαντικής αύξησης του κόστους υλοποίησης (τουρμπίνες, μεταλλουργία, τσιμέντο, χωματουργικά κλπ) και εγκαταλείπονται ή αναστέλλεται η κατασκευή τους, η πλήρης λειτουργία του Καφηρέα δίνει ένα μεγάλο προβάδισμα εγκατεστημένης ισχύος στην ΤΕΡΝΑ.

Η αναβλητικότητα ολοκλήρωσης έργων λόγω κόστους καθώς και η δυσκολία χρηματοδότησης που παρουσιάζεται στο εξωτερικό είναι ο λόγος για τον οποίο οι μετοχές των εταιριών του κλάδου έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά τους και ενδεχομένως είναι ένας λόγος παθητικής υπονόμευσης των αποτιμήσεων εταιριών ΑΠΕ διεθνώς.  Το επιτυχές πέρασμα της Τέρνα από τον Καφηρέα είναι πια γεγονός. Το ίδιο και από τα άγρια χρηματιστηριακά κύματα του Οκτωβρίου.