Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στη μείωση της σπατάλης τροφίμων;
ΑΒ Βασιλόπουλος

Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στη μείωση της σπατάλης τροφίμων;

 

Έξυπνες ιδέες και tips για να εφαρμόσουμε από σήμερα!

Πόσες φορές έχουμε ακούσει σε οικογενειακά τραπέζια, σε γιορτές και εξόδους «κρίμα τόσο φαγητό να πάει χαμένο!». Και αυτό γιατί πολύ απλά δεν έχουμε υπολογίσει σωστά τις ποσότητες που έπρεπε να έχουμε αγοράσει, μαγειρέψει ή παραγγείλει, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Όλοι ξέρουμε πως σε πολλές από τις επισκέψεις μας στο σουπερμάρκετ, φεύγουμε με κάποια προϊόντα που δεν θα καταναλώσουμε και που ενδέχεται να καταλήξουν στον κάδο απορριμμάτων.

Γιατί είναι σημαντικό να καταναλώνουμε συνετά;

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι στην αντιμετώπισή του, ο καθένας με τον τρόπο του, στον βαθμό που μπορεί. Και αυτό, γιατί τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Η πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με την AB Bασιλόπουλος, έδειξε πως κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, κάθε ένας από εμάς πετά περίπου 98 κιλά τροφής σε ετήσια βάση. Από αυτά, τα 55 κιλά είναι τρόφιμα που θα μπορούσαν να καταναλωθούν με ασφάλεια. Έτσι, συνολικά, κάθε χρόνο πετιούνται σχεδόν 1.000.000 τόνοι τροφίμων, εκ των οποίων τα μισά θα ήταν κατάλληλα για κατανάλωση, και το κόστος για το πορτοφόλι μιας τετραμελούς οικογένειας φτάνει έως και τα 1.000 ευρώ, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για τα ελληνικά νοικοκυριά. 

Παράλληλα, το πρόβλημα επηρεάζει και το περιβάλλον, εντείνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εξαιτίας του μεθανίου που παράγουν τα τρόφιμα που καταλήγουν στις χωματερές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η σπατάλη των τροφίμων ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ενώ εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εκλύονται περίπου 3,3 δισεκατομμύρια τόνοι μεθανίου εξαιτίας της αποσύνθεσης των τροφίμων. Νούμερα ιδιαίτερα μεγάλα που ανταποκρίνονται πλήρως στην επίδραση που έχουν στην περιβαλλοντική καταστροφή. 

Γι’ αυτό, η AB Bασιλόπουλος, έχει ξεκινήσει από νωρίς να ηγείται της προσπάθειας καταπολέμησης του προβλήματος. Το 2013, με δωρεές τροφίμων μέσω του Προγράμματος «Τρόφιμα Αγάπης» που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, έκανε την αρχή για αυτή την προσπάθεια, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 δεσμεύτηκε να μειώσει το δικό της αποτύπωμα κατά 50% μέχρι το 2025. Σε αυτή την κατεύθυνση, προχώρησε και με την ίδρυση της πρώτης Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα μαζί με την οργάνωση «Μπορούμε». Προκειμένου, δε, να κατανοήσει πώς προκύπτει η σπατάλη τροφίμων σε κάθε κρίκο της εφοδιαστικής της αλυσίδας, η ΑΒ πραγματοποίησε 18μηνη έρευνα με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Τέλος, ξεκίνησε μια πολυετή συνεργασία με το WWF Ελλάς, με στόχο ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από τη σπατάλη τροφίμων σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των πελατών της σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα, η ΑΒ Βασιλόπουλος, μαζί με το WWF Ελλάς έχουν συγκεντρώσει μερικούς χρήσιμους και εύκολους τρόπους για να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι και να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο, μέλλον.

1. Η αρχή ή, στην προκειμένη, η αγορά είναι το ήμισυ του παντός 

Μία ιδέα που θα βοηθήσει να οργανώσουμε τα ψώνια μας, είναι να καταγράψουμε από πριν σε μία λίστα, όλα όσα θα χρειαστούμε για τα γεύματα της εβδομάδας. Εκτός από προϊόντα, θα βοηθήσει να γράψουμε και ποσότητα. Επιπλέον, όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, η ΑΒ Βασιλόπουλος μας συστήνει να επιλέγουμε εποχιακά και τοπικά προϊόντα αφού είναι πιο θρεπτικά και συντηρούνται καλύτερα, για μεγαλύτερο διάστημα. 

Φωτογραφία: Shutterstock

Tip: Είναι σημαντικό να ελέγχουμε στην αναγραφόμενη «ημερομηνία λήξης» προϊόντος, που χρησιμοποιείται για τα νωπά και φρέσκα τρόφιμα, και να την τηρούμε πιστά. Η «ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση» ωστόσο χρησιμοποιείται σε πληθώρα τροφίμων που, αν έχουν συντηρηθεί σωστά, μπορούν να καταναλωθούν και μετά το πέρας αυτής, ακόμη και αν έχουν χάσει μέρος της υφής ή της γεύσης τους.

2. Συντήρηση

Πολλές φορές, έχουμε τη συνήθεια να στοιβάζουμε αρκετά προϊόντα στο ψυγείο, τα ράφια και τα ντουλάπια, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πάντα να δούμε τι έχουμε πραγματικά διαθέσιμο. Γι’ αυτό, είναι καλύτερο να τοποθετούμε μπροστά- μπροστά τα τρόφιμα που είναι πιο παλιά και πιο κοντά στην ημερομηνία λήξης. Παράλληλα, η κατάψυξη (σε ρύθμιση συντήρησης ανάμεσα στους 2 με 4 βαθμούς) μπορεί να γίνει ο καλύτερος μας φίλος, αφού εκεί μπορούν να τοποθετηθούν και να διατηρηθούν όσα τρόφιμα δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε άμεσα όμως πχ. το ψωμί. 

Tips: Πορτοκάλια και αχλάδια αντέχουν ως και δυο εβδομάδες περισσότερο αν συντηρούνται στο ψυγείο. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Όμως, για να συντηρηθούν σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά που παράγουν αιθυλένιο, το οποίο επισπεύδει την ωρίμανση, πρέπει να τοποθετούνται μακριά από τα είδη που είναι ευαίσθητα σε αυτό. Έτσι για παράδειγμα, οι μπανάνες, οι ντομάτες, τα αχλάδια και τα αβοκάντο πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από τα φυλλώδη λαχανικά, τις πατάτες, το μπρόκολο και τα σπαράγγια. 

3. Κατανάλωση 

Όσον αφορά στην κατανάλωση του φαγητού, το κλειδί για τη μείωση της σπατάλης είναι το σερβίρισμα μικρών μερίδων, και το γέμισμα του πιάτου ξανά, εάν χρειαστεί. Αν περισσέψει κάτι, μπορεί να καταναλωθεί την επόμενη μέρα ή να χρησιμοποιηθεί για νέες, λαχταριστές, συνταγές.

Tips: Ας δούμε κάποιες νόστιμες ιδέες. Τα smoothies είναι ο ιδανικότερος τρόπος να χρησιμοποιήσουμε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά μας πριν χαλάσουν. Επίσης, το μπαγιάτικο ψωμί μπορεί να γίνει κρουτόν ή τριμμένη φρυγανιά. Για τα αυγά, δε, που δεν μπορούμε να θυμηθούμε από πότε τα έχουμε στο ψυγείο, μπορούμε να κάνουμε το τεστ του νερού. Γέμισε ένα μπρίκι με νερό και βύθισε τα. Τα φρέσκα αυγά βυθίζονται και μένουν βυθισμένα, τα λιγότερο φρέσκα παραμένουν βυθισμένα αλλά η μύτη κοιτά προς τα πάνω, ενώ τα χαλασμένα αυγά ανεβαίνουν στην επιφάνεια.

Φωτογραφία: Shutterstock

Μπαίνοντας στο site της ΑΒ Βασιλόπουλος, θα βρούμε πολλές ακόμα περισσότερες πρακτικές συμβουλές, ώστε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων όχι μονάχα στο στάδιο της αγοράς αλλά και σε εκείνο της συντήρησης και της κατανάλωσης. Γιατί όλοι μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειες μας, ξεκινώντας από σήμερα αρκεί να έχουμε δίπλα μας έναν ισχυρό σύμμαχο, σαν εκείνη!

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.