Ένα σπουδαίο gaming setup δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένο αν δεν πλαισιώνεται από την κατάλληλη οθόνη. Ευτυχώς για ‘σένα που βρίσκεσαι στη διαδικασία αγοράς gaming monitor όμως, τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές έχουν σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στην εν λόγω κατηγορία, με τις διαθέσιμες προτάσεις να είναι πολλές και διάφορες, κατάλληλες για κάθε «θέλω» αλλά και πορτοφόλι.
Πόσο σημαντικό είναι όμως το σωστό monitor για ένα gaming PC και τι θα πρέπει να προσέξεις πριν καταλήξεις σε αυτό που θα κάνεις δικό σου; Σου έχουμε ετοιμάσει τον απόλυτο οδηγό αγοράς gaming monitor που θα λύσει κάθε σου απορία. Πάμε!
Τι είναι ένα gaming monitor και γιατί το χρειάζομαι;
Όπως μπορείς να φανταστείς, ένα gaming monitor είναι μία οθόνη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των gamers. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Διαθέτει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά, προδιαγραφές και τεχνολογίες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει σπουδαίες εμπειρίες θέασης με ομαλή κίνηση και ρεαλιστικά χρώματα, επιτρέποντας στην κάρτα γραφικών να ξεδιπλώσει όλες τις αρετές της.
Αν αναρωτιέσαι πόσο σημαντική είναι η αγορά μίας gaming οθόνης, η απάντηση είναι μονολεκτική: τρομερά. Για τον ίδιο λόγο που δεν θα συνδύαζες ένα PS5 Pro με μία παλαιάς τεχνολογίας και μικρού μεγέθους τηλεόραση LCD, έτσι και εδώ ένα ακατάλληλο monitor ή εν πάση περιπτώσει ένα μοντέλο που δεν έχει αναπτυχθεί με γνώμονα το gaming, θα επηρεάσει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία σου.
Σε ποια στοιχεία θα πρέπει ωστόσο να δώσεις βάση κατά την έρευνα αγοράς σου;
Τύπος πάνελ
Ξεκινάμε από τον τύπο του πάνελ της οθόνης. Εδώ οι βασικές επιλογές σου είναι δύο: LCD και OLED. Οι πρώτες αποτελούν την πιο κοινή υλοποίηση προσφέροντας άριστη σχέση τιμής/απόδοσης. Διακρίνονται περαιτέρω σε τρεις υποκατηγορίες
- IPS (εξαιρετικές all-around περιπτώσεις)
- TN (για gaming σε γρήγορο ρυθμό)
- VA (για πιο ρεαλιστικά χρώματα)
Αν βέβαια αναζητάς πραγματικά premium εμπειρίες και είσαι διατεθειμένος να τις πληρώσεις ανάλογα, τότε θα πας σε μία OLED. Το κάθε pixel μίας τέτοιας οθόνης είναι αυτοφωτιζόμενο, προσφέροντας συγκλονιστικά ανώτερη εμπειρία θέασης με υψηλότερη φωτεινότητα και πιο ζωηρά χρώματα με εκπληκτική αντίθεση – και μάλιστα με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Ανάλυση
Η ανάλυση της οθόνης σου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών σου. Για budget συστήματα, θα σου προτείναμε να βολευτείς με τα 1080p δίνοντας έμφαση σε άλλα στοιχεία (βλ. παρακάτω). Τα 1440p είναι η μέση λύση αφού θα σου χαρίσουν περισσότερη λεπτομέρεια, δίχως να ξεφεύγουν σε τιμή αλλά και απαιτήσεις (είναι κρίμα να επενδύσεις σε μία premium οθόνη αν η κάρτα σου δεν μπορεί να υποστηρίξει την ανάλυσή της). Για high-end καταστάσεις τώρα, υπάρχουν τα 4K μοντέλα που αυτή τη στιγμή συνιστούν ό,τι καλύτερο στο gaming.
Μέγεθος
Το μέγεθος του gaming monitor σου εξαρτάται από δύο παράγοντες: την ανάλυσή του και την απόσταση στην οποία βρίσκεσαι από αυτό. Έχοντας εξετάσει λοιπόν τα δεδομένα, μπορούμε να σου προτείνουμε τα εξής:
- Έως 25 ίντσες: ανάλυση 1080p σε απόσταση έως 1 μέτρο
- 25-32 ίντσες: ανάλυση 1440p σε απόσταση 80 εκατ. έως 1 μέτρο
- 29-34 ίντσες: ανάλυση 4K σε απόσταση 50-60 εκατ.
Τα παραπάνω βέβαια αποτελούν τον γενικό κανόνα (για παράδειγμα, θα βρεις οθόνες με 4K ανάλυση σε μικρότερο μέγεθος).
Επίσης, στην αγορά σε περιμένουν και προτάσεις με πολύ μεγαλύτερη διαγώνιο που μπορεί να ξεπερνά και τις 55 ίντσες! Αυτά διαθέτουν ultrawide ανάλυση (τύπου 32:9) και έχουν τη δυνατότητα να σου χαρίσουν εξαιρετικά ευρύ οπτικό πεδίο στα παιχνίδια που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Να έχεις στον νου σου μόνο πως απαιτούν πολύ περισσότερο χώρο, ενδεχομένως να σου δημιουργήσουν προβλήματα με τη γωνία θέασης (βλ. αντανακλάσεις), ενώ είναι και πολύ πιο ακριβά.
Χρόνος απόκρισης
Είναι ο χρόνος που απαιτείται ώστε ένα pixel να γίνει από μαύρο λευκό και κατόπιν πάλι μαύρο. Μετριέται σε ms (milliseconds) και φυσικά όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός τους, τόσο το καλύτερο. Αντίθετα, όσο αυξάνεται, τόσο πιο ορατό θα γίνεται το θόλωμα στην εικόνα σε καταστάσεις που η δράση εκτυλίσσεται ακατάπαυστα. Πρακτικά στοχεύεις κάπου μεταξύ 1-3 ms. Πρόσεξε τους χρόνους που προωθούν οι κατασκευαστές αφού πολλές φορές είναι από γκρι σε γκρι (Gray-to-Gray ή GTG) που είναι χαμηλότεροι και άρα εντυπωσιακότεροι.
Χρώμα
Ως προς το χρώμα, έλεγξε την αντίθεση και στόχευσε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο λόγο. Το 1.000.000:1 είναι ό,τι πρέπει για high-end καταστάσεις. Εν συνεχεία, δες την κάλυψη χρωματικού χώρου. Συνήθως αναφέρονται οι sRGB (τυπική χρήση) και DCI-P3 (HDR περιεχόμενο) και θες το μέγιστο δυνατό ποσοστό. Ως προς το βάθος χρώματος τώρα, αποτυπώνει τους διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων. Το 6-bit προσφέρει 262.144 χρώματα, το 8-bit ανεβαίνει στα 16,7 εκατ. ενώ το 10-bit βάθος συνιστά πραγματική αποθέωση με 1,07 δισ. χρώματα (κάτι που προσφέρουν ως επί το πλείστον τα HDR μοντέλα).
Συχνότητα / Ρυθμός ανανέωσης
Ο ρυθμός ανανέωσης μετριέται σε Hz και αφορά τη συχνότητα με την οποία ανανεώνεται η εικόνα στην οθόνη ανά δευτερόλεπτο. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των Hz, τόσο πιο ομαλή θα είναι η κίνηση. Τα 60-90 Hz αποτελούν τις budget ή τέλος πάντων τυπικές επιλογές. Εσύ που θες κάτι ανώτερο και συνηθίζεις να παίζει παιχνίδια με έντονη δράση (τύπου FPS, shooters, racing κλπ), καλό θα ήταν να ανέβεις στα 144 Hz. Τώρα βέβαια αν μιλάμε για επαγγελματικές καταστάσεις ή μεγάλο budget, τότε τίποτα δεν σε εμποδίζει να πας ακόμα πιο ψηλά (στα 150 Hz και – πολύ – παραπάνω).
Πρόσθετες τεχνολογίες
Θα σου επιστήσουμε την προσοχή σε δύο τεχνολογίες που θα αναβαθμίσουν πραγματικά την εμπειρία σου. Πρόκειται για το G-SYNC της NVIDIA και το FreeSync της AMD. Πρακτικά αμφότερες κάνουν το ίδιο πράγμα, δηλαδή συγχρονίζουν τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης με εκείνον την κάρτας γραφικών, εξουδετερώνοντας έτσι φαινόμενα τύπου stuttering, tearing κλπ. Για να τις εκμεταλλευτείς όμως, θα πρέπει να διαθέτεις και την κατάλληλη κάρτα γραφικών, γι’ αυτό εξασφάλισε ότι ο συνδυασμός (οθόνη + κάρτα γραφικών) σου είναι ο σωστός.
Θύρες
Για το τέλος αφήσαμε τις θύρες επικοινωνίας. Για την εικόνα κοιτάς HDMI και DisplayPort και πρακτικά πέραν του αριθμού τους, σε ενδιαφέρει πάρα πολύ η έκδοσή τους – η οποία και ιδανικά θα πρέπει να είναι η πιο πρόσφατη. Για να καταλάβεις τι εννοούμε, οι HDMI 2.0/2.0b προσφέρουν μέγιστο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 18 Gbit/s όταν οι HDMI 2.1/2.1b φτάνουν τα 48 Gbit/s. Πέραν αυτών, τυχόν USB, ήχου 3,5 χιλ. και Thunderbolt θα σου δώσουν τη δυνατότητα να συνδέσεις περιφερειακά (πληκτρολόγια, ακουστικά κ.α.) καθώς και να φορτίσεις συσκευές.