Έτοιμα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal τα Προεδρικά Διατάγματα, με τα οποία ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft θα λάβει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις προκειμένου να ξεκινήσει την κατασκευή των τριών data centers, στην περιοχή των Σπάτων, συμφωνα με τον σχεδιασμό της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εξελίξεις αναμένεται να επιταχυνθούν μέσα στο καλοκαίρι και ιδιαίτερα μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η οποία θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Όπως αναφέρει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), το οποίο εγκρίθηκε, η ανέγερση των τριών data centers της Microsoft θα γίνει στο Επιχειρηματικό Πάρκο Πέτρα Γιαλού - Βούλια - Προκαλήσι στον Δήμο Σπάτων- Αρτέμιδος. Η συνολική έκταση των εγκαταστάσεων των data centers θα είναι 84.537 τετραγωνικά μέτρα.
Όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Microsoft, Μπραντ Σμιθ,το συγκρότημα των τριών data center, μια επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 976,17 εκατ.ευρώ, όταν θα βρεθεί σε πλήρη λειτουργία θα δημιουργήσει περί τις 100 καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα εκπαιδεύσει περί τις 40.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Τα Κέντρα Δεδομένων θα κατασκευαστούν στο προαναφερόμενο Επιχειρηματικό Πάρκο Πέτρα Γιαλού - Βούλια - Προκαλήσι μέσα σε δύο οικοδομικά τετράγωνα, επιφάνειας 69.539 τ.μ. και 14.998 τ.μ. αντίστοιχα.
Η περιοχή , όπως αναφέρεται στο ΕΣΧΑΣΕ, είναι εντός εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου και επιτρέπονται, μεταξύ των άλλων, οι χρήσεις Κέντρων Δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων, κτίρια εκπαίδευσης, γραφεία, εστιατόρια, αναψυκτήρια, πολιτιστικά κέντρα και γενικά πολιτιστικές εγκαταστάσεις, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.
Ακόμη, τα Προεδρικά Διατάγματα προβλέπουν και το μέγιστο ύψος των κτιρίων που καθορίζεται στα 14 μέτρα και μέχρι δύο ορόφους. Το ποσοστό κάλυψης καθορίζεται στο 30% και ο συντελεστής δόμησης είναι 0,30.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί περιφραγμένος χώρος για την αποκλειστική χρήση υποσταθμών του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ με ανεξάρτητη είσοδο από τη νότια πλευρά της έκτασης, ενώ θα δημιουργηθεί εσωτερικός υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας για τη διανομή της μέσης τάσης στις εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν.
Περιλαμβάνεται εκτενές άρθρο για την προστασία του περιβάλλοντος από την κτιριακή υποδομή του συγκροτήματος των τριών Κέντρων Δεδομένων, θέτοντας παράλληλα περιορισμούς και κατευθυντήριες προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν με μέριμνα της Microsof και όλων των φορέων του επενδυτή που θα συμμετέχουν. Υποχρεωτική είναι η δημιουργία χώρων πρασίνου, όπως και η συντήρησή τους, ενώ υπάρχουν προβλέψεις για την προστασία των υδάτινων πόρων και την ενεργειακή κατανάλωση, ενώ θα αξιοποιηθεί στο έπακρο και η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία του κτιριακού συγκροτήματος.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι η Microsoft, με δαπάνες της θα προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό, κατόπιν υπόδειξης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, το οποίο θα εποπτεύει τα έργα των εκσκαφών και σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων τα έργα θα σταματούν προσωρινά και θα επιλαμβάνεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Για τον σκοπό αυτό προβλέπεται η υπογραφή ειδικού μνημονίου, μεταξύ των εκπροσώπων του επενδυτή και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, ενώ πριν από την έναρξη των έργων θα υποβληθεί προς έγκριση η πλήρης οριστική μελέτη του έργου (κτίρια, διανοίξεις δρόμων κ.λπ.).