Τα deals του 2022 και το ρεκόρ επενδύσεων
Κινητικότητα

Τα deals του 2022 και το ρεκόρ επενδύσεων

Ως χρονιά νέου ιστορικού ρεκόρ επενδύσεων μπορεί να χαρακτηρισθεί το 2022 για την Ελλάδα, καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας ήδη από το επτάμηνο του έτους έφθασαν στο 85%, περίπου του 2021 που ήταν, επίσης, ένα έτος ρεκόρ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις προβλέψεις και το νέο έτος, το 2023 προμηνύεται ως ένα ακόμη έτος ρεκόρ για επενδύσεις στη χώρα μας. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης πριν λίγες ημέρες ανέφερε στο Liberal ότι «η Ελλάδα καταρρίπτει φέτος το ρεκόρ όλων των εποχών στις ξένες άμεσες επενδύσεις, επιτυγχάνει δυναμική αύξηση 10% και στις πάγιες επενδύσεις, μετά την αύξηση κατά 20% το 2021 και καταφέρνει για πρώτη φορά μετά το 2009 οι νέες επενδύσεις να είναι περισσότερες από τις αποσβέσεις κι έτσι να αυξάνεται το κεφαλαιακό απόθεμα».

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε η χώρα μας έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις. Ειδικότερα έχει αναδειχθεί η πρώτη χώρα στον πίνακα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος παγκοσμίως, σύμφωνα με The Economist Intelligence Unit, η πρώτη χώρα  ως προς την αύξηση των επενδύσεων στην Ευρωζώνη από το δεύτερο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance, IIF), ενώ έλαβε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στον δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αναλογικά με το ΑΕΠ της, σύμφωνα με την EY.

Το έτος 2022, εκτός από χρονιά ρεκόρ των επενδύσεων μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως η χρονιά των μεγάλων deals, με τον κλάδο της τεχνολογίας να διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος με επενδύσεις άνω των 5 δισ.ευρώ.

Η αρχή, βέβαια, έγινε  μόλις τον Ιανουάριο του 2022 και αφορά έναν άλλο κλάδο που έδειξε, όμως,  ιδιαίτερη κινητικότητα τον χρόνο που φεύγει. Ο λόγος για τον κλάδο των τροφίμων, όπου ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος στις αρχές του Ιανουαρίου κατάφερε να ολοκληρώσει το deal για την πώληση της Chipita στη Mondelez, έναντι 2 δισ.δολαρίων. 

Ο ίδιος επιχειρηματίας δυο, περίπου, μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2022 και μετά από 45 ημέρες διαπραγματεύσεων, πέτυχε το σχεδόν ακατόρθωτο. Να αποκτήσει τον έλεγχο του 45% της ΙΟΝ, με option την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της εμβληματικής σοκολατοβιομηχανίας τα επόμενα χρόνια. Η συμφωνία αυτή, αν τελικά, περάσει το 100% υπό τον έλεγχο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου θα έχει ύψος 240 εκατ.ευρώ. 

Μεγάλα deals με εμβληματικά ονόματα σημειώθηκαν, όπως, προαναφέρθηκε και στον τεχνολογικό κλάδο.

Η αρχή έγινε από τον Οκτώβριο του 2020 με την Microsoft. Πρόκειται για μια επένδυση  που βρίσκεται σε εξέλιξη, με το ύψος της να εκτιμάται περί το ένα δισ.ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Η συμφωνία αφορά την κατασκευή τριών data centers στα Μεσόγεια Αττικής και συγκεκριμένα στην περιοχή Σπάτων - Κορωπίου. Οι εργασίες κατασκευής που εκτιμώνται σε ένα κόστος περί τα 75 εκατ. ευρώ , αναμένεται να ξεκινήσουν  το 2023, ενώ η λειτουργία των υποδομών θα ξεκινήσει το 2025 και θα δημιουργήσει σε βάθος χρόνου 300 νέες θέσεις εργασίας.

Ο άλλος μεγάλος τεχνολογικός κολοσσός, η Amazon Web Services έχει σε πλήρη εξέλιξη την επένδυση της  για τη δημιουργία Τοπικής Ζώνης στην Αθήνα, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των 26 πρώτων χωρών εκτός ΗΠΑ όπου θα δημιουργούνται Τοπικές Ζώνες, δημιουργώντας εξαιρετικά γρήγορες αποκρίσεις (latency) σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το έργο στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023, ενώ παράλληλα η AWS έχει ξεκινήσει να  υλοποιεί επένδυση ύψους 150 – 200 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη μετατροπή της Νάξου σε «έξυπνο» νησί. 

Η Google, με τη σειρά της, ανακοίνωσε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μια επένδυση, η συνεισφορά της οποίας στο ΑΕΠ της χώρας μας εκτιμάται σε 2,2 δισ.ευρώ ως το 2030, ενώ αναμένεται  να δημιουργήσει περισσότερες από 19.400 θέσεις εργασίας. 

Όπως ανακοινώθηκε στην επίσημη παρουσίαση, η επένδυση της Google περιλαμβάνει τη δημιουργία του πρώτου Google Cloud region στη χώρα, το οποίο θα διευκολύνει τους πελάτες να εξυπηρετούν τους χρήστες τους ταχύτερα, πιο αξιόπιστα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Άλλη μία επένδυση είναι και αυτή της Digital Realty Company, από τους κορυφαίους πάροχους cloud και carrier-neutral data center, colocation και διασύνδεσης, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την παρουσία της στην Αθήνα, μέσω της Lamda Hellix που έχει εξαγοράσει, με την ανάπτυξη δύο νέων data centers. 

Η πρώτη εγκατάσταση, το ATH3, είναι αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή και πρόκειται να έχει τεθεί σε λειτουργία έως τον Μάρτιο του 2023. Με την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο data center στη χώρα, ικανό να υποστηρίξει έως και 6.8 MW χωρητικότητας εντός των εγκαταστάσεων έκτασης 8.600 τ.μ.. Η δεύτερη εγκατάσταση, το ATH-4, προβλέπεται να προσθέσει επιπλέον 6,8 MW ισχύος όταν θα λειτουργήσει, κάτι που αναμένεται εντός του 2024. Όπως έχει ανακοινωθεί τόσο το ATH-3 όσο και το ATH-4 πρόκειται να συνδεθούν με τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις ATH-1 και ATH-2 της Lamda Hellix, προσφέροντας στους πελάτες πρόσβαση σε πυκνές και ταχέως αναπτυσσόμενες συνδεδεμένες κοινότητες δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί σε αυτές τις τοποθεσίες. 

Σε συνδυασμό με την διευρυμένη παρουσία της Digital Realty στην Κρήτη, όπου αναπτύσσεται ένα νέο data center στο Ηράκλειο, τα ATH-3 και ATH-4 πρόκειται να αποτελέσουν μέρος του ευρύτερου οράματος της Digital Realty για ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και τη θέση της Ελλάδας ως βασικής στρατηγικής πύλης προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Στα μεγάλα deals του 2022 περιλαμβάνεται και αυτό της μεταβίβασης του 48,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva Wallet στην JP Morgan. Το ύψος του deal σύμφωνα με πληροφορίες προσεγγίζει το 1 δισ.ευρώ. Η ανακοίνωση της συμφωνίας είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022 και είχε χαρακτηρισθεί από τον πρωθυπουργό Κυριακή Μητσοτάκη ως«ψήφος εμπιστοσύνης» της JP Morgan στην Viva Wallet αλλά και στην Ελλάδα. 

Η Viva Wallet ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2000 και αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος (Viva Payments). Πολύ γρήγορα πέτυχε μεγάλη ανάπτυξη και δραστηριότητα σε 24 χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο. Η εταιρία αξιοποιεί προηγμένες και καινοτόμες λύσεις στις μεταφορές κεφαλαίων και πληρωμές.

Μεταξύ άλλων παρέχει υπηρεσίες ταμειακής πίστωσης, έκδοση digital χρεωστικών καρτών πληρωμής λογαριασμών και διαχείριση εξόδων.

Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει ο κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, επικεφαλής του κλάδου πληρωμών της J.P. Morgan για ολόκληρο τον κόσμο, «είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που κάνουμε τη στρατηγική επένδυσή μας στη Viva Wallet για να στηρίξουμε το όραμά της να προσδώσει νέα ανάπτυξη και καινοτομία στις πληρωμές σε ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και σε μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις».

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην επένδυση που επιχειρεί στην Ελλάδα ο Mr. Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος μέσω της εταιρείας του Starlink παρέχει υπηρεσίες δορυφορικού Internet από τον Μάϊο του 2022.  Η εταιρεία Starlink είναι θυγατρική της Space X και παρέχει υπηρεσίες δορυφορικού Internet σε 32 χώρες του κόσμου. 

Αν και η αδειοδότησή της από την ΕΕΤΤ καθυστέρησε, εν τούτοις, οι αρμόδιοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτήρισαν την εταιρεία και το είδος των υπηρεσιών που παρέχει ως ευπρόσδεκτες, μεν, μόνο που, όπως υπογράμμισαν, η προτεραιότητα της ελληνικής Πολιτείας παραμένει η διασύνδεση με οπτικές ίνες.