Η γεωπολιτική αστάθεια και οι αβεβαιότητες στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου, είχαν ως συνέπεια η παγκόσμια αγορά υπολογιστών για το 2024 να καταγράψει οριακή ανάπτυξη, της τάξεως του 1%, αντανακλώντας, όμως ως ένα βαθμό την ανάκαμψη μετά από μια δύσκολη περίοδο.
Την ίδια εικόνα αναμένεται να παρουσιάσει και το 2025, καθώς η γεωπολιτική και η οικονομική αστάθεια συνεχίζονται. Μοναδικός θετικός καταλύτης για την ανάπτυξη του κλάδου είναι οι νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε η International Data corporation (IDC), οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών (PCs) στο 4ο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας συνολικά τα 68,9 εκατ. Μονάδες. Σε επίπεδο έτους, οι πωλήσεις PCs αυξήθηκαν το 2024 κατά 1%, φθάνοντας τα 262,7 εκατ. Συσκευές.
«Παρά τη βραδεία επιστροφή σε ανάπτυξη, υπήρχαν αισιόδοξα σημάδια το 4ο τρίμηνο, καθώς οι κυβερνητικές επιδοτήσεις στην Κίνα οδήγησαν σε καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση στον καταναλωτικό τομέα», επισημαίνουν οι αναλυτές της IDC. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν ισχυρές πωλήσεις λόγω των προσφορών στο τέλος του έτους και της συνέχισης αναβαθμίσεων υλικού από επιχειρήσεις, ενόψει της λήξης υποστήριξης των Windows 10 τον Οκτώβριο του 2025.
Ανησυχίες για τους δασμούς
Η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ και η πιθανότητα νέων ή αυξημένων τελωνειακών δασμών προκαλούν ανησυχία στον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ορισμένες μάρκες έχουν, ήδη, προβεί σε προληπτικές ενέργειες, όπως η μεταφορά παραγωγής εκτός Κίνας, για να μειώσουν τις επιπτώσεις. Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις παραμένουν περιορισμένες μέχρι στιγμής.
Στο μεταξύ, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), αν και αποτελεί σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος για τη βιομηχανία, τα μακροοικονομικά προβλήματα φαίνεται να επισκιάζουν την πρόοδο και τον ενθουσιασμό. «Παρ’ όλο που οι υπολογιστές με ενσωματωμένη AI έχουν υψηλότερο κόστος και η χρήση τους βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, πιστεύουμε ακράδαντα ότι το AI θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιομηχανία, ακόμη και αν η καθιέρωσή της καθυστερήσει», αναφέρουν οι αναλυτές της IDC.
Και αυτό γιατί, η τεχνολογία on-device AI θεωρείται αναπόφευκτη για τους υπολογιστές, αλλά οι προμηθευτές καλούνται να επιδείξουν υπομονή, καθώς οι πελάτες τους αντιμετωπίζουν προκλήσεις, που δε σχετίζονται με αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Οι τάσεις
Βασικό χαρακτηριστικό του 2024 ήταν η επιστροφή στην εποχικότητα της αγοράς, με την εορταστική περίοδο να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Canalys, οι αποστολές για το 4ο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 4,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τις 67,4 εκατ. μονάδες. Οι φορητοί υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων των φορητών σταθμών εργασίας, σημείωσαν αύξηση 5,8%, ενώ οι σταθεροί υπολογιστές παρουσίασαν ελαφρά πτώση 1%.
Η ανάπτυξη της αγοράς ενισχύθηκε από στρατηγικές προσφορών και προγραμμάτων χρηματοδότησης, όπως οι επιλογές «αγορά τώρα, πληρωμή αργότερα». Στην Κίνα, οι κυβερνητικές επιδοτήσεις έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στην τόνωση της ζήτησης.
Ένας σημαντικός καταλύτης για την ανάπτυξη της αγοράς υπολογιστών είναι η εισαγωγή υπολογιστών με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης (AI). Σύμφωνα με την Canalys, τα PC με AI αναμένεται να αποτελέσουν το 35% των παγκόσμιων αποστολών το 2025, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις επενδύουν σε πιο έξυπνες και αποδοτικές συσκευές.
Η κατάσταση στην ελληνική αγορά
Το κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης λογισμικού κατάγραψε μικρή εξασθένιση τον Δεκέμβριο του 2024, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο να διαμορφώνεται στις 99,1 μονάδες. Η αντίστοιχη επίδοση τον Νοέμβριο ήταν 103,7 μονάδες, ενώ η πορεία του δείκτη τον Δεκέμβριο του 2024 ήταν αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όταν κινούνταν στις 110,3 μονάδες.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Δεκέμβριο, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού για την τρέχουσα κατάστασή τους, ενισχύθηκαν ήπια τον Δεκέμβριο (+18 μονάδες από +16 μονάδες τον Νοέμβριο), ενώ αντίθετα κινήθηκαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, καθώς διαμορφώθηκαν στις +14 μονάδες (από +24 μονάδες) έναν μήνα νωρίτερα.
Στο μεταξύ, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στον κλάδο Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, εξασθένισαν τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκαν στις +27 μονάδες (από +36 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο τον Νοέμβριο), όπως αντίστοιχα και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση (+23 από +32 μονάδες). Παράλληλα, οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές διαμορφώθηκαν σε ήπια θετικά επίπεδα στις +9 μονάδες, από +20 μονάδες τον Νοέμβριο.