Στη γραμμή εκκίνησης το mega έργο των 550 εκατ. ευρώ
Τέρνα Ενεργειακή

Στη γραμμή εκκίνησης το mega έργο των 550 εκατ. ευρώ

Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται το μεγάλο έργο «Σύστημα Αντλιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια επένδυση στον ενεργειακό τομέα της χώρας, η οποία αναμένεται να υπερβεί τα 550 εκατ.ευρώ. 

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές εργασίες σε ό,τι αφορά το κατασκευαστικό τμήμα, δηλαδή η εγκατάσταση εργοταξίων και τα πρόδρομα έργα. 

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2025 και να τεθεί σε λειτουργία το 2026. 

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει στόχο την παραγωγή καθαρής ενέργειας και την υποστήριξη της μεγαλύτερης δυνατόν διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής. 

Πρόκειται για ένα κομβικό έργο με πολλαπλά οφέλη τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στο περιβάλλον. Το έργο αυτό έχει χαρακτηρισθεί από το 2013 ως Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και το 2014 ως επένδυση στρατηγικής σημασίας. 

Με την ολοκλήρωση του το έργο θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW στο κομμάτι της παραγωγής και 730 MW στο κομμάτι της άντλησης. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (σε Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Η ετήσια παραγωγή ενέργειας εκτιμάται σε 816 GWh, περίπου.

Τα οφέλη του έργου είναι πολλαπλά και αφορούν κατ΄αρχάς την τοπική κοινωνία, τους κατοίκους των κοινοτήτων Αλευράδα και Πετρώνα και του ευρύτερου Δήμου Αμφιλοχίας. 

Επίσης, το έργο θα έχει και σημαντική θετική επίπτωση στο περιβάλλον αφού συμβάλλει στην αειφορία και την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030, αλλά και στην αύξηση της βιοποικιλότητας και των πληθυσμών ομάδων ή ειδών που επωφελούνται από την ύπαρξη λιμνών τοπικά.

Τα στρατηγικά οφέλη της αντλησιοταμίευσης, στην Αμφιλοχία αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου έχει εξασφαλισθεί αδειοδότηση χαρακτηρίζονται μεγάλης αξίας. Πέρα από την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ, παρέχει στο διασυνδεδεμένο δίκτυο την απαιτούμενη ευελιξία και σταθερότητα για ασφαλή και αποδοτική μεταφορά και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, συμβάλλει στη σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στην ταχεία ανταπόκριση στις μεταβολές της ζήτησης. Και βέβαια, συνεισφέρει στην απεξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την πολυπόθητη ενεργειακή αυτονομία.

Τι είναι η αντλησιοταμίευση

Τα συστήματα αντλησοταμίευσης προσομοιάζουν σε μια μεγάλη επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Η λειτουργία τους βασίζεται στην αποθήκευση της βαρυτικής δυναμικής ενέργειας του νερού μέσω της άντλησής του από ταμιευτήρες χαμηλής στάθμης σε ταμιευτήρες υψηλότερης στάθμης. Αποτελούν την πιο ώριμη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, αφού λειτουργούν ανεξαρτήτως καιρικών φαινομένων. Οι ταμιευτήρες που χρησιμοποιούνται είναι μικρότεροι σε μέγεθος από τους συμβατικούς και με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται τουλάχιστον ένας υφιστάμενος ταμιευτήρας. Η μονάδα αντλησοταμίευσης μπορεί να εκκινήσει σε λίγα μόλις λεπτά, παρέχοντας έτσι άμεσο ενεργειακό ανεφοδιασμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αρχικά η φιλοσοφία του σχεδιασμού των συστημάτων αυτών ήταν η βελτιστοποίηση της λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών με στόχο τη σταθεροποίηση της παραγόμενης ενέργειας, την αποδοτικότερη λειτουργία τους και τη μείωση των εκπομπών CO2. Ειδικότερα, σε ένα σύστημα με σημαντικό ποσοστό θερμικών μονάδων, που λειτουργούν σε ισχύ βάσης και μέση ισχύ, τα συστήματα αυτά προσφέρουν μεγαλύτερα ανταποδοτικά οφέλη, αυξάνοντας την απόδοση των γεννητριών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση αντλησοταμιευτήρων έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.