Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι με στόχο αφενός την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών (FFTH), στη χώρα ως το 2027 και ταυτόχρονα το πέρασμα στην κοινωνία του Gigabit. Για τον σκοπό αυτό προχωρούν στην επέκταση της υποδομής τους προχωρώντας σε νέες επενδύσεις.
Ο ΟΤΕ, ο οποίος έχει κατασκευάσει πάνω από το 80% των γραμμών FTTH στην Ελλάδα, μέσα στο 2024 επέκτεινε το δίκτυο FTTH σε 32 επιπλέον δήμους της χώρας. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους δήμους: Αττικής (δήμοι Καλλιθέας, Κορωπίου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Μαρκόπουλου, Μεγάρων, Σπάτων-Αρτέμιδος), Βοιωτίας (δήμος Θήβας), Κέρκυρας (δήμος Κέρκυρας), Ροδόπης (δήμος Κομοτηνής), Κορίνθου (δήμος Κορίνθου), Ρεθύμνου (δήμος Ρεθύμνου), Ξάνθης (δήμος Ξάνθης), Δωδεκανήσων (δήμος Ρόδου), Τρικάλων (δήμος Τρικάλων), Λασιθίου (δήμος Αγίου Νικολάου), Αιτωλοακαρνανίας (δήμοι Αγρινίου, Ναυπάκτου), Εύβοιας (δήμος Χαλκίδας), Θεσσαλονίκης (δήμοι Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Δέλτα), Αργολίδας (δήμος Άργους), Αχαΐας (δήμος Αιγίου), Γρεβενών (δήμος Γρεβενών), Ημαθίας (δήμος Νάουσας), Καρδίτσας (δήμος Καρδίτσας), Κιλκίς (δήμος Κιλκίς) και Πέλλας (δήμοι Γιαννιτσών, Έδεσσας).
Η επέκταση του FTTH πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου ΟΤΕ άνω των 3 δισ. ευρώ, στοχεύοντας στο χτίσιμο του μέλλοντος μιας συνδεδεμένης Ελλάδας. Υλοποιώντας αυτό το τεράστιας σημασίας έργο, ο Όμιλος θα φέρει το FTTH σε 3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μέχρι το 2027, καλύπτοντας περίπου τα 2/3 των γραμμών της χώρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Σήμερα, πρόσβαση σε FTTH μέσω του COSMOTE Fiber έχουν πάνω από 1,375 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ στόχος μέχρι το τέλος του 2024 είναι τα 1,8 εκατ.
Η Vodafone, πρόσφατα, ανακοίνωσε την υλοποίηση επενδύσεων 1 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, ως το 2029, τόσο για την επέκταση της υποδομής οπτικών ινών, όσο και για τη συνέχιση της ανάπτυξης του δικτύου 5G σε όλη την επικράτεια, βάσει αυτών που προβλέπει ο επενδυτικός σχεδιασμός της Vodafone Ελλάδος.
Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει ολοκληρώσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2021. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος έχει υλοποιήσει περίπου 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και περίπου 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH.
Η Vodafone έχει αναπτύξει δίκτυα σε περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Βέροιας, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές. Αυτή την περίοδο δίκτυα οπτικών ινών κατασκευάζονται επίσης στην Πάτρα, την Κοζάνη και τον Βόλο ενώ σύντομα ξεκινούν οι εργασίες στα Ιωάννινα. Στόχος είναι η εγκατάσταση 850.000 γραμμών οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH).
H United Group, ο μητρικός όμιλος της Nova συνεχίζει, από την πλευρά του να αυξάνει το ρυθμό ανάπτυξηςτου δικτύου οπτικών ινών κατά 5 φορές σε σύγκριση με το 2022, με ρυθμό 30.000 σπιτιών το μήνα. Το δίκτυο της Nova παρέχει, ήδη , εγκατάσταση FTTH σε 300.000 σπίτια και 52.000 κτίρια
Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών έχει ως αποτέλεσμα η διείσδυση του FTTH στη χώρα από στο 8%, να είναι σήμερα 2,5 φορές υψηλότερη, ξεπερνώντας το 20%.
Ο ρυθμός αυτός υλοποίησης θα επιτρέψει στην United Fiber να φέρει την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, ως το πρώτο τρίμηνο του 2026, αναβαθμίζοντας δραστικά την ψηφιακή εμπειρία των χρηστών μέσω της μετάβασης από τα δίκτυα χαλκού στις υψηλές ταχύτητες ίντερνετ και συνδεσιμότητας που προσφέρει η τεχνολογία της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι.
Η United Fiber, θυγατρική του United Group με αντικείμενο τις οπτικές ίνες, αναπτύσσει το δίκτυο FTTH σε όλη την Ελλάδα, με τρέχουσες εργασίες στο 85% των περιοχών που αντιστοιχούν στις περιοχές που έχει ήδη αναπτύξει τεχνολογία Fiber to the Cabinet (FTTC), και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής: Αθήνα (Πατήσια, Κωλέττη), Νίκαια, Αιγάλεω, Ίλιον, Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Πέραμα, Κερατσίνι, Καλλιθέα, Κορυδαλλός, Χαϊδάρι. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Παύλου Μελά, Νεάπολη – Συκεών, Κορδελιό – Εύοσμος. Περιφέρεια Πελοποννήσου: Καλαμάτα, Λουτράκι, Κυπαρισσία, Μεγαλόπολη, Αμαλιάδα. Περιφέρεια Κρήτης: Ηράκλειο, Μαλεβίζιο, Περιφέρεια Θεσσαλίας: Λάρισα, Τύρναβος και Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής: Άρτεμις.
Καθυστερήσεις στη διαδικασία αποχαλκοποίησης
Παρά το γεγονός ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν «πατήσει το γκάζι» για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, εν τούτοις ο σχεδιασμός για την αποχαλκοποίηση του δικτύου δεν έχει προχωρήσει.
Πριν ένα, περίπου, χρόνο η Κοινωνία της Πληροφορίας προχώρησε στην προκήρυξη διενέργειας Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διαγωνισμού για το έργο «Μελέτη χάραξης στρατηγικής για τον σταδιακό παροπλισμό του δικτύου χαλκού (copper switch-off)».Το έργο είχε προϋπολογισμό 248.000 ευρώ, ενώ ο διαγωνισμός θα πραγματοποιείτο με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).
Η διαδικασία της «αποχαλκοποίησης» του τηλεπικοινωνιακού δικτύου εντάσσεται στη στρατηγική της Ε.Ε. , η οποία έχει βάλει ως στόχο τη σταδιακή κατάργηση του χαλκού έως το 2030.
Ο διαγωνισμός, τελικά, ματαιώθηκε, ενώ από πλευράς υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας για το πότε θα προχωρήσει η διαδικασία.
Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο της αποχαλκοποίησης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου την οποία συνέταξε, πρόσφατα, η γερμανική εταιρεία συμβούλων WIK-Consult GmbH, τα μακροχρόνια οφέλη των παρόχων υπηρεσιών δικτύου είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών, η ικανοποίηση της ζήτησης για όλο και μεγαλύτερο bandwidth και αυξημένη ποιότητα, η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της υποστήριξης αλλά και η ευκολότερη και ταχύτερη ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.
Σε ό,τι αφορά τους χρήστες των υπηρεσιών των δικτύων, παρά το γεγονός της διαφοροποίησης του ενδιαφέροντος αλλά και της επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης, υπάρχουν πολλά οφέλη.
Για παράδειγμα, στη Σουηδία, όπου το δίκτυο FFTH έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τον χαλκό, το 82% των χρηστών δήλωσαν πολλοί ικανοποιημένοι με τη νέα υπηρεσία. Παράλληλα ένα ποσοστό 62% εξέφρασε ικανοποίηση για την γκάμα των προσφερομένων υπηρεσιών, ενώ το 51% πιστεύει ότι η υπηρεσία της οπτικής ίνας αξίζει την επιπλέον δαπάνη λόγω της βελτιωμένης αναλογίας ποιότητας υπηρεσιών προς τιμή.
Τα οφέλη για την οικονομία εστιάζονται στο ότι η λειτουργία των δικτύων οπτικής ίνας (FTTH) εκπέμπει 88% λιγότερα αέρια θερμοκηπίου, συγκρινόμενη με άλλες τεχνολογίες πρόσβασης. Ακόμη, η ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών της καθημερινότητας μπορεί να συμβάλει στην οικονομία. Μελέτες που έγιναν σε Σουηδία και Φινλανδία απέδειξαν ότι η χρήση ψηφιακών υπηρεσιών έχει σημαντικά αποτελέσματα στην κατά κεφαλήν μείωση των δαπανών.