TITAN Digital Accelerator: Η καινοτομία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη - Πλήρως ψηφιοποιημένα εργοστάσια μέχρι το 2026

TITAN Digital Accelerator: Η καινοτομία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη - Πλήρως ψηφιοποιημένα εργοστάσια μέχρι το 2026

Την ίδρυση του ψηφιακού επιταχυντή «TITAN Digital Accelerator» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), με σκοπό την εφαρμοσμένη έρευνα για ψηφιακές λύσεις στον κλάδο των δομικών υλικών, ενισχύοντας ταυτοχρόνως και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως κόμβου ψηφιακής καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Τιτάνα ο οποίος, δίνοντας έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του εργοστασίου που διατηρεί στη Θεσσαλονίκη και ξεκινώντας ένα πρόγραμμα επενδύσεων 20 εκατ. ευρώ, έχει στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών λύσεων και εργαλείων που μπορούν να μεταμορφώσουν τον κλάδο των λύσεων δομικών υλικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εστιάζοντας σε δυναμικούς τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τα ψηφιακά δίδυμα, η ρομποτική και η κυβερνοασφάλεια, και συνδυάζοντάς τους με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, εκτιμάται ότι μέσω του «TITAN Digital Accelerator» θα προκύψουν σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τους τρεις εταίρους, αλλά και ευρύτερα για τον κλάδο της βιομηχανίας και το οικοσύστημα της έρευνας και της καινοτομίας.

Αξιοποιώντας μάλιστα τη δύναμη της συνέργειας ανάμεσα στους τρεις εταίρους, η πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει σε εθνικό επίπεδο τον προσανατολισμό της Ελλάδας στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, με τη χώρα να διαθέτει υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να δημιουργήσει και να υποστηρίξει μία οικονομία βασισμένη στη γνώση.

Ο «TITAN Digital Accelerator»

Ο ψηφιακός επιταχυντής «TITAN Digital Accelerator» στελεχώνεται από υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης δυναμικό με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τις δαπάνες για τη δημιουργία του έχει αναλάβει ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, ο οποίος χρηματοδοτεί και τη λειτουργία του, προχωρώντας σε σημαντική επένδυση.

Τα ΕΚΕΤΑ και ΔΙΠΑΕ, με τη σειρά τους, εκτός από την πρόσβαση στο οικοσύστημα της έρευνας και της τεχνολογίας με εξειδικευμένα στελέχη υψηλής κατάρτισης, συνεισφέρουν παρέχοντας υπερσύγχρονες υποδομές, μεταξύ των οποίων τον χώρο που θα στεγάσει τον «TITAN Digital Accelerator», το κτίριο Agile στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ, εργαστήρια αλλά και εξοπλισμό.

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, με βάση τις τάσεις και τις ανάγκες της αγοράς, σχεδιάζει και χρηματοδοτεί παράλληλα τον οδικό χάρτη υλοποίησης των έργων υψηλότερης προτεραιότητας, αξιοποιώντας στο βέλτιστο τις δυνατότητες του δυναμικού που στελεχώνει την πρωτοβουλία. Τουλάχιστον πέντε έργα θα υλοποιηθούν μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του «TITAN Digital Accelerator» με ποσά έως 2 εκατ. ευρώ, ενώ περισσότερα αναμένονται στα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ των έργων, ξεχωρίζουν αυτά που περιλαμβάνουν τη χρήση robots, drones και Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI) στην επιθεώρηση και τεχνική συντήρηση βιομηχανικού εξοπλισμού, καθώς και την ανάπτυξη σειράς από ψηφιακά εργαλεία που στόχο έχουν να αυτοματοποιήσουν και να βελτιώσουν τις παραγωγικές διαδικασίες αλλά και ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα και την εμπειρία του πελάτη.

Τετράποδο ρομπότ για την επιθεώρηση κλιβάνου

Για παράδειγμα, για την επιθεώρηση κλιβάνου χρησιμοποιείται ένα τετράποδο ρομπότ που παρακολουθεί και επιθεωρεί τον βιομηχανικό εξοπλισμό, όπως ο κλίβανος και ο πύργος του προθερμαντή. Εξοπλισμένο με θερμική κάμερα, το ρομπότ μπορεί να αναγνωρίσει γρήγορα ασυνήθιστες αλλαγές θερμοκρασίας που ενδέχεται να συνιστούν ένδειξη πιθανών ζητημάτων. Επιπλέον, με το μικρόφωνο που διαθέτει, μπορεί να εντοπίσει πιθανές διαρροές αερίων. Αναγνωρίζοντας έγκαιρα πιθανά τέτοια ζητήματα, το εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα κόστη συντήρησης και να διασφαλίσει την πιο ομαλή και αποδοτική λειτουργία του.

Στα τέλη του 2025 θα έχει ψηφιοποιηθεί πλήρως το εργοστάσιο του Τιτάνα στη Θεσσαλονίκη, ενώ, έως το τέλος του 2026 θα έχει ψηφιοποιηθεί το 100% της παραγωγικής διαδικασίας του Ομίλου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Διευθυντής Στρατηγικής και Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ομίλου ΤΙΤΑΝ Δρ. Αντώνιος Κύρκος στην εκδήλωση για τον ψηφιακό επιταχυντή. «Η ίδρυση του “TITAN Digital Accelerator” στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί ένα σπουδαίο βήμα μπροστά στη στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου, που ενισχύει περαιτέρω τη θέση μας στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής καινοτομίας στην παγκόσμια βιομηχανία τσιμέντου», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι σε ορίζοντα τετραετίας θα έχουν φτάσει τα 25 με 30 έργα, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης

Μιλώντας για τα οφέλη των καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων, ο κ. Κύρκος σημείωσε ότι ο αλγόριθμος προγνωστικής συντήρησης και η βελτιστοποίηση της λειτουργίας με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι εργαλεία που εφαρμόζονται ήδη στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη. Από τη χρήση τους έχουν πετύχει βελτίωση της παραγωγικότητας κατά 10% και μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας κατά 5% με 10%. Με την προγνωστική συντήρηση επίσης έχουν αποφευχθεί στάσεις λόγω αστοχίας εξοπλισμού διάρκειας άνω των 20.000 ωρών τα τελευταία χρόνια.

«Επενδύουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στη Θεσσαλονίκη», τόνισε από την πλευρά του ο Διευθυντής Δραστηριοτήτων Ευρώπης του Ομίλου ΤΙΤΑΝ κ. Γιάννης Πανιάρας επισημαίνοντας τη σημασία των ψηφιακών εργαλείων για τον Όμιλο, όπως το TITAN Digital Accelerator, καθώς στρατηγική του είναι η ανάπτυξη «πράσινων» προϊόντων με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και υψηλής ποιότητας.

«Ξεκινάμε ένα πρόγραμμα επενδύσεων 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης προκειμένου να δημιουργήσουμε τα επόμενα πράσινα προϊόντα. Κυρίως όμως επενδύουμε στους ανθρώπους, χτίζοντας μια γερή ομάδα που δουλεύει με πάθος και υπευθυνότητα στο εργοστάσιο», υποστήριξε ο κ. Πανιάρας κατά την τοποθέτησή του.

Οι δεσμοί έρευνας και αγοράς

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, ανέφερε ότι με τον ψηφιακό επιταχυντή «ανταποκρινόμαστε στην αδιαμφισβήτητη ανάγκη εμβάθυνσης των δεσμών μεταξύ έρευνας και αγοράς, θέτοντας στη διάθεση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ όχι μόνο τις υψηλής ποιότητας ερευνητικές υποδομές του ΕΚΕΤΑ, μέσω δύο εργαστηρίων του ΕΚΕΤΑ|ΙΠΤΗΛ (Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών), αλλά και την τεχνογνωσία των ερευνητών μας για την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών λύσεων σε ένα εκτεταμένο φάσμα κρίσιμων τομέων της ψηφιακής τεχνολογίας».

Παραγωγή καινοτομίας

Στη συνέχεια, ο Πρύτανης του ΔΙΠΑΕ κ. Σταμάτης Αγγελόπουλος δήλωσε ότι η πρωτοβουλία «TITAN Digital Accelerator» ενσαρκώνει την αφοσίωση του Πανεπιστημίου στην προαγωγή της καινοτομίας και της έρευνας. «Το έργο αυτό, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, προωθεί τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με τη βιομηχανία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την υλοποίηση καινοτόμων ψηφιακών λύσεων στον τομέα των δομικών υλικών. Ταυτόχρονα, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα του πώς η συνέργεια ανάμεσα σε φορείς με κοινό όραμα και στόχους μπορεί να ενισχύσει την εθνική οικονομία και να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας βασισμένης στη γνώση», σημείωσε ακόμη.

Σήμερα ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, από τους ιστορικότερους της Ελλάδας, διαθέτει 14 εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, 128 εργοστάσια παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, 73 λατομεία για εξόρυξη πρώτων υλών, 7 τερματικούς σταθμούς διανομής, και 3 σταθμούς άλωσης τσιμέντων με παρουσία σε πάνω από 25 χώρες, με ηγετική θέση στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Απασχολεί πάνω από 5.700 εργαζόμενους παγκοσμίως και το 2023 είχε έσοδα το 2023 άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Στο ψηφιακό κέντρο του Τιτάνα απασχολούνται 50 εξειδικευμένα στελέχη, ενώ ο Όμιλος συνεργάζεται με περισσότερους από 50 εξωτερικούς φορείς, όπως το ΕΚΕΤΑ, που προσφέρουν ψηφιακές καινοτομίες. Τέλος, ο Τιτάνας έχει θέσει στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, με τους στόχους του για μείωση του CO₂ να έχουν επικυρωθεί επιστημονικά από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi).