Trade Estates: Οι επενδύσεις, η διασπορά της μετοχής, και το χαρτοφυλάκιο αξίας 1 δισ. ευρώ

Trade Estates: Οι επενδύσεις, η διασπορά της μετοχής, και το χαρτοφυλάκιο αξίας 1 δισ. ευρώ

Σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ την περίοδο 2030 – 2031 στοχεύει η διοίκηση της Trade Estates,  της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, που έχει ήδη δρομολογημένες επενδύσεις ύψους 172,2 εκατ. και με ενδιάμεσο σταθμό το 2028 όπου θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων Μικτής Εύλογης Αξίας (Gross Asset Value) 720 – 760 εκατ. (έναντι 541,5 εκατ. τέλος 2024).

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΑΕΕΑΠ και της Fourlis Συμμετοχών, Βασίλης Φουρλής, η Trade Estates έχει ξεκάθαρη στρατηγική στα ακίνητα που επιλέγει και πλέον πραγματική διασπορά στη μετοχή της,  η οποία ανέρχεται στο 30,72%, έπειτα και από την διάθεση μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης του 16% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται πως με placement η Fourlis διέθεσε το 16% της Trade Estates με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το ποσοστό του ομίλου στην ΑΕΕΑΠ κάτω από το 50% (47,3%), το ποσοστό της  Autohellas να διαμορφωθεί στο 12,88%, να εισέλθει το Latsco Family Office με 8,1% και η ελεύθερη διασπορά της μετοχής να φθάσει στο  το 30,72%.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτημα γιατί η μετοχή διαπραγματεύεται με discount της τάξεως του 37% (όπως άλλωστε και όλες οι εταιρίες ακινήτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών) εκτίμησε, μιλώντας γενικότερα για την αγορά των ΑΕΕΑΠ, ότι αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, λόγω του μικρού μεγέθους των ελληνικών εταιριών και της απουσίας ικανής διασποράς στη μετοχή τους.

Ειδικότερα, σημείωσε: «Εμείς επιθυμούμε να δώσουμε μέγεθος στην εταιρεία και ξεκάθαρη στρατηγική ώστε να ενισχυθεί το free float με ποιοτικούς επενδυτές.  Στόχος είναι να φτάσει η μικτή εύλογη αξία (Gross Asset Value) στο 1 δισ. και εσωτερική λογιστική αξία (Net Asset Value) στα 500 εκατ. έως το το 2031 από 541,5 εκατ. και 311,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα σήμερα. Επίσης, θα επεκταθούμε και στη Βουλγαρία», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Οι κατηγορίες ακινήτων στις οποίες δραστηριοποιείται (retail park και logistics) δεν αλλάζουν ωστόσο είναι πιθανό να επεκταθεί στη Ρουμανία, η κτηματαγορά της οποίας παρακολουθείται στενά από τη διοίκηση σήμερα η Trade εκτός από Ελλάδα διαθέτει ακίνητα σε Κύπρο και  Βουλγαρία.

Για το στόχο του 1 δισ. χαρτοφυλακίου ο κ. Β. Φουρλής σημείωσε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω του επενδυτικού προγράμματος που ήδη «τρέχει», αλλά και νέων κινήσεων που σχεδιάζει σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως η Ρουμανία στην οποία εξετάζονται projects (αλλά και σε Κύπρο, Βουλγαρία, που ήδη υπάρχει παρουσία). Ως ενδιάμεσος στόχος, έχει «μπει» η δημιουργία portfolio πέριξ των 720 – 760 εκατ. ευρώ με ορίζοντα το 2028, και μέσω των αναπτύξεων 172 εκατ. ευρώ που είτε είναι σε εξέλιξη είτε σε κάποιο στάδιο ωρίμανσης.

Η ΑΕΕΑΠ, που μέσα σε 3 χρόνια έχει τριπλασιάσει το Gross Asset Value (σε 541 εκατ. ευρώ), και αυξήσει κατά 1,7 φορές τη NAV (σχεδόν 312 εκατ. στο τέλος 2024), έχει σε αυτό το διάστημα συνολικά δώσει μερίσματα ύψους 35 εκατ. ευρώ (μαζί με τα 0,1 ευρώ/μετοχή του 2024, συνολικά 12,1 εκατ. , που μεταφράζεται σε μερισματική απόδοση 6% με 6,5%), μοιράζοντας για την περσινή χρονιά το 80% των FFO εσόδων (15,2 εκατ. ευρώ, +70% σε σχέση με το 2023).

Η διοίκηση αναφέρθηκε και στα μεγάλα project που είναι σε εξέλιξη ή υπό σχεδιασμό, , αναφέροντας ότι το retail park στο mega project του Ελληνικού της Lamda Development, ύψους 75 εκατ. ευρώ τελικά, θα ανοίξει τις πύλες του στο τέλος 2028.

Για το retail park στην Κρήτη στο Ηράκλειο αναμένεται στις 14 Απριλίου η λέναρξη λειτουργίας σε μια επένδυση 23,6 εκατ. με τα επίσημα εγκαίνια να έχουν οριστεί στις 30/04.

Αναφορικά με την έκταση 32 στρεμμάτων στα Σπάτα, απέναντι από το Smart Park που ανήκει κατά 50% στην ΑΕΕΑΠ και 50% στην Ten Brinke, αναμένεται εντός του έτους η πώληση του ποσοστού της Trade Estates στον συνεταίρο της, καθώς υπάρχει ήδη προσύμφωνο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Προϋπόθεση είναι η αλλαγή χρήσης του ώστε να αναπτυχθεί επένδυση με χρήση προφανώς μη ανταγωνιστική, βάσει δεσμεύσεων, προς το εμπορικό κέντρο ,και η έκδοση οικοδομικής άδειας.
Σε σχέση με το project της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο  αναμένεται να παραδοθεί στην Trade Logistics που είναι ο ενοικιαστής και διαχειριστής  μέσα στο 2025 ώστε να αναπτυχθεί το μεγάλο hub της ΙΚΕΑ (επένδυση σχεδόν 47 εκατ., με GLA 50 χιλ. τ.μ.).

Τέλος, όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ελευσίνα που αποτελεί Logistic Center, 58,5 χιλ. τ.μ., και επένδυση 56,3 εκατ. με μισθωτή την Dixons, βρίσκεται στα τελευταία στάδια πολεοδομικής ωρίμανσης, με ορίζοντα παράδοσης τα τέλη 2026 με αρχές 2027.

Σχετικά με το capex των αναπτύξεων (172 εκατ. ευρώ), σημαντικό μέρος αφορά σε πλήρως συμφωνημένη χρηματοδότηση κατά βάση μέσω RRF. Όπως σημείωσε ο κ. Παπούλης, το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού σχετίζεται με το Ταμείο Ανάκαμψης (50% σταθερό επιτόκιο 1%, 30% τράπεζες και 20% ίδια κεφάλαια) με το κόστος να υπολογίζεται σε 3,2%.

Τέλος, κατά την παρουσίαση έγινε αναφοιρά σχετικά με τις διατάξεις για τις ΑΕΕΑΠ που προβλέπονται στο νομοσχέδιο της Κεφαλαιαγοράςαπό τον διευθύνων σύμβουλο της Trade Estates κ. Δημήτρη Παπουλή. Ο κ. Παπούλης αναφέρθηκε στη στρέβλωση που δεν «θεραπεύτηκε» για το κυμαινόμενο φορολογικό κόστος: «Το 2023 ο μέσος φόρος ήταν 0,23% και το 2024 έγινε 0,55%. Οι ΑΕΕΑΠ πρότειναν τη διαμόρφωση του φορολογικού συντελεστή στο 0,2% επί του Gross Asset Value.

Αν θεσμοθετηθεί αυτό, το ενδιαφέρον για τις ΑΕΕΑΠ θα εκτοξευτεί. Είχαμε χαμηλό φορολογικό συντελεστή με την υποχρέωση να εισαχθούμε στο ΧΑ και να μοιράζουμε το 50% των κερδών μας. Τώρα δεν υπάρχει χαμηλός φορολογικός συντελεστής αλλά οι υποχρεώσεις παραμένουν», επισήμανε ο κ. Παπουλής.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία όταν συστάθηκε αντλούσε το 94% των εσόδων της  από έναν ενοικιαστή, το ΙΚΕΑ. Στο τέλος του 2024 το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 31,6%. 

Ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 240 εκατ. ευρώ με το μέσο κόστος δανεισμού να έχει υποχωρήσει στο 3,68%, λόγω της μείωσης των περιθωρίων αλλά και των χαμηλών επιτοκίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέλος, το 2024 τα συνολικά έσοδα της εταιρείας ανήλθαν στα 46,2 εκατ. από 26,7 εκατ το 2023, τα έσοδα από μισθώματα έφτασαν τα 37,5 εκατ. από 23,9 εκατ., τα EBITDA ενισχύθηκαν στα 30,1 εκατ. από 18,2 εκατ. και τα καθαρά κέρδη χωρίς την επίδραση των αποτιμήσεων στα 13,1 εκατ. από 7,5 εκατ. ευρώ. 

Τα κεφάλαια FFO (Funds From Operations) που καθορίζουν και το μέρισμα διαμορφώθηκαν στα 15,2 εκατ. από 8,9 εκατ ευρώ. Το μέρισμα καθορίστηκε στα 0,10 ευρώ ανά μετοχή, αφορολόγητο, και αντιστοιχεί στο 75% των κεφαλαίων FFO.