«Αβάσιμες οι καταγγελίες» του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Κοινή ανακοίνωση Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου

«Αβάσιμες οι καταγγελίες» του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αβάσιμες χαρακτηρίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους σήμερα τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις που περιλαμβάνονται σε έκθεση  του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

«Αισθανόμαστε την υποχρέωση να εκφράσουμε τη σοβαρή μας ανησυχία και λύπη για την ποιότητα της έκθεσης», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση καθώς όπως αναφέρει «η οργάνωση υιοθετεί άκριτα καταγγελίες βασιζόμενες αποκλειστικά σε συρραφή τηλεφωνικών συνεντεύξεων, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει βάσει αξιόπιστων και βάσιμων αποδεικτικών στοιχειών». 

Στην έκθεση με τίτλο «Η χρήση των μεταναστών από την Ελλάδα ως βοηθών της αστυνομίας σε περιστατικά pushbacks», υπάρχει ο ισχυρισμός ότι στην περιοχή του Έβρου τα ελληνικά σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν υπηκόους τρίτων χωρών που δείχνουν να κατάγονται από τη Μέση Ανατολή ή τη Νότια Ασία για να επαναπροωθήσουν αιτούντες άσυλο στην Τουρκία. 

Τα υπουργεία επισημαίνουν ότι «οι όποιες περιγραφές δράσης αλλοδαπών στα σύνορα, αν ευσταθούν και σε όσο βαθμό τυχόν ευσταθούν, προδίδουν μάλλον συγκρούσεις και ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών. Κυκλώματα τα οποία δυστυχώς συνεχίζουν να λειτουργούν και να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο». 

Πάντως, αναφέρεται ότι «η ενισχυμένη παρουσία στον Έβρο έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των παράνομων αφίξεων και σε τεράστια απώλεια εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες για τους διακινητές». 

Τέλος, στην ανακοίνωση , καλούνται όσοι καταγγέλλουν περιστατικά κατάχρησης εξουσίας σε βάρος μεταναστών «να παράσχουν τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία στις αρμόδιες εθνικές Αρχές για να διερευνηθούν».