Αφαιρείται το «βραχιολάκι» από τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, κατηγορούμενο για τα εξοπλιστικά

Αφαιρείται το «βραχιολάκι» από τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, κατηγορούμενο για τα εξοπλιστικά

Αφαιρείται το «βραχιολάκι» που φορά ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών που αντικαθιστά το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης με την επιβολή υψηλής χρηματικής εγγύησης και περιοριστικούς όρους για τον κατηγορούμενο στην υπόθεση των εξοπλιστικών.

Με βούλευμά του, το δικαστικό συμβούλιο (αριθμός 440/2017) αντικαθιστά το «βραχιολάκι» που φορά, περίπου έναν χρόνο, ο επιχειρηματίας με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα, ενώ ορίζει χρηματική εγγύηση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Κατά την κρίση των εφετών, δεν συντρέχει περίπτωση παράτασης του όρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης για τον κ. Λιακουνάκο.

Υπενθυμίζεται, ότι ο επιχειρηματίας κρίθηκε προφυλακιστέος στις 2 Οκτωβρίου 2015, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Διαφθοράς, Βασιλική Μπράτη, για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ μετά από έξι μήνες η προσωρινή κράτησή του αντικαταστάθηκε με «βραχιολάκι».

Τα αδικήματα που τον βαρύνουν είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν την υπόθεση της σύμβασης για την προμήθεια τεσσάρων αερομεταφερόμενων ραντάρ για τα πρωθυπουργικά αεροσκάφη Empraer, το 1999 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου. Η αγορά αφορούσε το πρόγραμμα έγκαιρης προειδοποίησης για τα βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφη, το οποίο δημιούργησε η σουηδική εταιρεία Ericson, γνωστό και ως σύστημα «ιπτάμενων ραντάρ». Σύμφωνα με την κατηγορία, ο επιχειρηματίας εμπλέκεται σε διακίνηση παράνομων αμοιβών προς τον τότε υπουργό και τον συνεργάτη του στο υπουργείο, Γιάννη Σμπώκο. Η διακίνηση των χρημάτων, που υπολογίζονται σε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια, αποτυπώθηκε από τις δικαστικές αρχές μετά τον εντοπισμό εξωχώριας εταιρείας με έδρα το Μονακό, η οποία ανήκε στον κ. Λιακουνάκο.

Για την υπόθεση των ραντάρ της σουηδικής εταιρείας υπέβαλλε πρόσφατα πρόταση παραπομπής σε δίκη 17 κατηγορουμένων, μεταξύ τους και ο κ. Λιακουνάκος, ο αρμόδιος εισαγγελέας και εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.

Ο επιχειρηματίας είναι κατηγορούμενος και για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από τη σύμβαση για την προμήθεια των αρμάτων τύπου Λέοπαρντ, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, αλλά και για τη σύμβαση προμήθειας μέσων «ηλεκτρονικού πολέμου», που υπογράφηκε επί της θητείας του κ. Τσοχατζόπουλου με την εταιρεία του κ. Λιακουνάκου, SONAK.

Πρόσφατα, σε βάρος του κ. Λιακουνάκου και στελεχών του υπουργείου Άμυνας επί θητείας του κ. Παπαντωνίου ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς για την προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 για τον ελληνικό στρατό από την κοινοπραξία ΝΗ Industries.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ