Την συμφωνία για μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ελλάδα, για τη διενέργεια ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, επικύρωσε και τυπικά σήμερα ο αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι.
Στην πράξη με την κίνηση αυτή επισημοποιείται μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με μεγάλο κόπο και κόστος για την Ελλάδα και με την οποία η χώρα μας θέτει εμπράκτως υπό ευθεία αμφισβήτηση το τουρκολυβικό μνημόνιο. Αποκτά ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο έναντι της Τουρκίας και ένα ισχυρό ισοδύναμο τετελεσμένο απέναντι σε αυτό που επιχείρησε η Τουρκία με το τουρκολυβικό μνημόνιο.
Της σημερινής κίνησης από πλευράς Αιγύπτου και ενώ η συμφωνία, έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, είχε προηγηθεί η κύρωσή της από την ελληνική Βουλή στις 27 Αυγούστου, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας την ως άκυρη και κενή περιεχομένου.
«Η συμφωνία είναι δίκαιη και νόμιμη που καταδεικνύει με τον πιο περιφανή τρόπο στη διεθνή κοινότητα ποσό παράνομο εξωπραγματικό έκτος διεθνούς δικαίου και δικαίου θάλασσας ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο«, είχε υπογραμμίσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή των υπογραφών στις 6 Αυγούστου.
Σύμφωνα με αιγυπτιακά μέσα αλλά και το Associated Press, η συμφωνία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης.
Η συγκυρία της επικύρωσης της συμφωνίας από τον Αλ Σίσι έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς η Αθήνα θα μπορεί να ξεκινήσει σαφώς πιο ενισχυμένη τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.
Από την πλευρά της η Αίγυπτος χωρίς να χάσει αλλά αντίθετα έχοντας συγκεκριμένα κέρδη από αυτή την συμφωνία, έκανε μια επιλογή με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτέλεσε μια ισχυρή απάντηση στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας εναντίον της Αιγύπτου και του προέδρου Σίσι, καθώς και της ευθείας απειλής του τουρκικού καθεστώτος για την ανατροπή του αιγυπτιακού καθεστώτος Σίσι με όχημα του Αδελφούς Μουσουλμάνους.τουρκικής υφαλοκρηπίδας.