Ο διάσημος λογοτέχνης Αλάα Ελ Ασουάνι, ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Το Μέγαρο Γιακουμπιάν», παραπέμπεται ενώπιον της αιγυπτιακής δικαιοσύνης για «εξύβριση του προέδρου, των ένοπλων δυνάμεων και των αιγυπτιακών δικαστικών θεσμών», γνωστοποίησε χθες Τρίτη ο εκδοτικός οίκος ο οποίος εκδίδει τα έργα του στη Γαλλία.
«Ο Αλάα Ελ Ασουάνι προσάγεται ενώπιον της δικαιοσύνης από τη στρατιωτική γενική εισαγγελία για "εξύβριση του προέδρου (Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι), των ενόπλων δυνάμεων και των δικαστικών θεσμών"», σημείωσε ο εκδοτικός οίκος Actes Sud στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
«Οι κατηγορίες σε βάρος του Αλάα Ελ Ασουάνι βασίζονται σε χρονογραφήματά του που δημοσιεύθηκαν στην αραβική υπηρεσία της Deutsche Welle, καθώς και στο τελευταίο του μυθιστόρημα "J''ai couru vers le Nil" (σ.σ. "Έτρεξα προς τον Νείλο", σε ελεύθερη απόδοση), που αφηγείται τα γεγονότα της επανάστασης του 2011», διευκρίνισε ο εκδοτικός οίκος.
«Ναι, μου απαγγέλθηκαν κατηγορίες» από τη στρατιωτική δικαιοσύνη, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Ελ Ασουάνι σε άρθρο του που αναρτήθηκε χθες στον ιστότοπο της αραβικής υπηρεσίας της DW. «Πριν από δύο ημέρες, ενημερώθηκα πως παραπέμφθηκα ενώπιον στρατοδικείου για εξύβριση του αρχηγού του Κράτους και υποκίνηση (βίας) εναντίον του καθεστώτος, εξαιτίας άρθρων που έχω γράψει εδώ (στον ιστότοπο της αραβικής υπηρεσίας της Ντόιτσε Βέλε)», συνέχισε.
«Το μοναδικό μου έγκλημα είναι πως είμαι συγγραφέας, ότι εκφράζω την άποψή μου και ασκώ κριτική σε όλους όσοι το αξίζουν, ακόμη κι αν πρόκειται για τον ίδιο τον κ. Σίσι», πρόσθεσε.
Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ως τώρα επίσημα αν έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του αιγύπτιου λογοτέχνη. Πάντως, σύμφωνα με δικαστικές πηγές και μια ΜΚΟ υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης, έχουν όντως κατατεθεί προσφυγές σε βάρος του.
Γεννημένος το 1957, ο Αλάα Ελ Ασουάνι συγκαταλέγεται στους πιο γνωστούς λογοτέχνες του αραβικού κόσμου. Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Το Μέγαρο Γιακουμπιάν», που τυπώθηκε το 2006 (σ.σ. στην Ελλάδα κυκλοφόρησε σε μετάφραση Αχιλέα Κυριακίδη για πρώτη φορά το 2007 από τις εκδόσεις Πόλις [εξαντλημένο] και ξανά το 2016 από τις εκδόσεις Πατάκη), μετατράπηκε σε πραγματικό διεθνές εκδοτικό φαινόμενο. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί έκτοτε σε τριάντα γλώσσες, ενώ έχει τιμηθεί με κάπου δεκαπέντε λογοτεχνικά βραβεία.
Στρατευμένος χρονογράφος, υπερασπίζεται σθεναρά τις δημοκρατικές αξίες σε πολλά άρθρα του που δημοσιεύονται τόσο στον αιγυπτιακό όσο και στον διεθνή Τύπο. Είναι εξάλλου ιδρυτικό μέλος του κινήματος της αντιπολίτευσης «Κιφάγια» («Φτάνει»).
Το 2011, είχε πάρει ενεργά μέρος στη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, συμμετέχοντας στο κίνημα των εξεγερμένων, εστία του οποίου ήταν η Πλατεία Ταχρίρ. Αυτή η εμπειρία ήταν η έμπνευση για το «J''ai couru vers le Nil», που τυπώθηκε στα γαλλικά πέρυσι κι έχει ήδη πουλήσει 30.000 αντίτυπα στη Γαλλία -- όμως είναι απαγορευμένο, σύμφωνα με τον δημιουργό του, σε σχεδόν όλες τις αραβικές χώρες, με εξαίρεση την Τυνησία, το Μαρόκο και τον Λίβανο.
Ο Αλάα Ελ Ασουάνι ζει σήμερα στις ΗΠΑ, όπου διδάσκει λογοτεχνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ