Μια αχτίδα αισιοδοξίας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών τους επόμενους μήνες η κατάσταση θα είναι σαφώς βελτιωμένη. Την ίδια στιγμή, πάντως, επιμένουν στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων, ώστε να μην υπάρξει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση χαράσσει τη νέα της στρατηγική με ορίζοντα τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη. Αυτό πάντως που προκύπτει από την τακτική της κυβέρνησης για το αμέσως προσεχές διάστημα είναι ότι επιθυμεί να στείλει το μήνυμα της εγρήγορσης στους πολίτες, κόντρα στον εφησυχασμό.
Σε αυτό το κλίμα συντείνει η εκτίμηση ορισμένων επιστημόνων αλλά και τα δεδομένα που έρχονται από ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν την «Ο», πριν κάνει τον οριστικό κύκλο της να καταγράφει μία αύξηση στα κρούσματα μικρής όμως διάρκειας. Για να καλύψουν λοιπόν και αυτή την πιθανότητα στην κυβέρνηση αποφάσισαν να ακολουθήσουν την πιο «συνετή» τακτική και όχι να υιοθετήσουν γρήγορες και «ευχάριστες» επιλογές.
Παγώνη: Απόκριες με μάσκα, Πάσχα στο χωριό
Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, η Ματίνα Παγώνη έκανε την εκτίμηση ότι θα κάνουμε Απόκριες με μάσκα και Πάσχα στο χωριό.
Αναφερόμενη, δε, στη μετάλλαξη Όμικρον σημείωσε ότι «οι άνω των 60 που έχουν υποκείμενα νοσήματα να τρέξουν να εμβολιαστούν, γιατί η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική. Οι ανεμβολίαστοι δε θα τη γλιτώσουν από την Όμικρον. Και κάποιοι από αυτούς μπορεί να νοσηλευτούν σε απλές κλίνες, μπορεί να έχουν επιπλοκές και να μπουν σε ΜΕΘ».
Τόνισε, μάλιστα, ότι αυτοί που έχουν απλά συμπτώματα είναι εμβολιασμένοι.
Γκάγκα: Ιδιαίτερα προσεχτικοί για τις επόμενες δύο εβδομάδες
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο OPEN, εκτίμησε ότι «την άνοιξη τα πράγματα θα είναι σίγουρα καλύτερα», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε ακόμα προσεχτικοί γιατί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι πολλές, η μόλυνση από τις νεαρότερες ηλικίες γυρνάει και μπαίνει στα σπίτια και είναι αυτές που προκαλούν το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία και σίγουρα και τις περισσότερες, αν όχι όλες, εισαγωγές στις μονάδες».
Υπενθύμισε ωστόσο πως «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα κρούσματα είναι πολλές χιλιάδες, η πιθανότητα να μολυνθούμε είναι γύρω μας» και σημείωσε πως «αυτοί που κινδυνεύουν είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί», καθώς το μεγαλύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού είναι πια εμβολιασμένο και ένα μεγάλο μέρος έχει νοσήσει, άρα υπάρχει μία σημαντική ανοσία.
Ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι «πιστεύω ότι θα κάνουμε πραγματικά Πάσχα, αλλά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί τις επόμενες δύο εβδομάδες για να μην έχουμε απώλειες, για να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα».
Θωμαΐδης: Από τέλη Ιανουαρίου αποκλιμάκωση»
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης εκτίμησε ότι τέλη Ιανουαρίου θα υπάρξει αποκλιμάκωση.
Όπως ανέφερε «η ανάλυση των λυμάτων της Αθήνας δείχνει μια μικρή ύφεση κάτω από 20% αυτή την εβδομάδα. Αυτό προφανώς δεν είναι σε συνάρτηση με τη μείωση που βλέπουμε στην κλινική επιτήρηση και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα λύματα βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο που υπάρχει στην κοινότητα, δηλαδή και των ασυμπτωματικών που συνήθως διαφεύγουν της κλινικής επιτήρησης. Υπάρχει περισσότερη διασπορά, αλλά διαφαίνεται μια ύφεση και στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, στα τέλη Ιανουαρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα έχουμε μια σοβαρή αποκλιμάκωση», είπε.
Τόνισε και εκείνος από την πλευρά του ότι η επικράτηση της Όμικρον αγγίζει το 95% και συμπλήρωσε ότι «η αναμνηστική δόση προστατεύει καθολικά ως προς τη Δέλτα, αλλά και το 80% όσων νοσούν με την Όμικρον».