Αιθιοπία: Η κυβέρνηση κατηγορεί ξένες δυνάμεις ότι βρίσκονται πίσω από τις βίαιες κινητοποιήσεις

Αιθιοπία: Η κυβέρνηση κατηγορεί ξένες δυνάμεις ότι βρίσκονται πίσω από τις βίαιες κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας κατήγγειλε σήμερα ότι ξένα στοιχεία εξοπλίζουν, εκπαιδεύουν και χρηματοδοτούν τις ομάδες τις οποίες κατηγορεί για το κύμα βίαιων κινητοποιήσεων που σημειώνεται σε περιφέρειες γύρω από την Αντίς Αμπέμπα, όπου διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον εργοστασίων και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι τους αρπάζει τη γη.

«Υπάρχουν χώρες που εμπλέκονται άμεσα με τον εξοπλισμό, τη χρηματοδότηση και την εκπαίδευση αυτών των στοιχείων», δήλωσε ο Γκετάτσιου Ρέντα εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αιθιοπίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη γειτονική Ερυθραία, η οποία βρίσκεται σε διαμάχη εδώ και χρόνια με την Αιθιοπία σχετικά με τη συνοριογραμμή των δύο χωρών, και την Αίγυπτο, με την οποία η Αντίς Αμπέμπα έχει διαφωνίες για τα νερά του Νείλου, ως χρηματοδότριες των «ένοπλων συμμοριών».

Στο μεταξύ την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα διάρκειας έξι μηνών, εξηγώντας ότι τα βίαια επεισόδια που διαρκούν εδώ και μήνες απειλούν τη σταθερότητα του κράτους.

Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια διαδηλώσεων στην περιφέρεια Ορόμια από πέρυσι, όταν η οργή για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την Αντίς Αμπέμπα μετατράπηκε σε πιο γενικευμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για την πολιτική και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση απαντά ότι ο απολογισμός αυτός είναι υπερβολικός.

«Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διότι η κατάσταση αποτελεί κίνδυνο για τους πολίτες της χώρας», εξήγησε ο Χαϊλεμαριάμ μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Έχουν καταστραφεί ζωτικής σημασίας υποδομές, επιχειρήσεις, κέντρα υγείας και εκπαίδευσης, κυβερνητικά κτίρια και δικαστήρια», πρόσθεσε.

Επανέλαβε μάλιστα τις προηγούμενες δεσμεύσεις του για μεταρρυθμίσεις, αλλά και τα σχέδιά του για διάλογο με την αντιπολίτευση.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει από τις 8 Οκτωβρίου.

Οι βίαιες κινητοποιήσεις, που σημειώνονται κυρίως στην Ορόμια, περιφέρεια που περιβάλλει την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, και σε μικρότερο βαθμό στην περιφέρεια Αμχάρα έχουν ρίξει μια σκιά στη χώρα, η οποία χάρη στη βιομηχανική της ανάπτυξη έχει δημιουργήσει μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Αφρική.

Η κυβέρνηση όμως είναι αντιμέτωπη και με τις διεθνείς επικρίσεις και τη λαϊκή αντίθεση στην απολυταρχική της προσέγγιση στην ανάπτυξη.

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων επιθέσεις δέχθηκαν επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες ήταν ξένων συμφερόντων.

Ο Χαϊλεμαράμ δεν διευκρίνισε τι προβλέπει η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όμως σημείωσε ότι κάποιες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Την προηγούμενη Κυριακή, τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ποδοπάτημα που προκλήθηκε όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πυροβόλησε στον αέρα προκειμένου να διαλύσει ένα πλήθος αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πόλη Μπισόφτου.

Στην περιφέρεια Ορόμια οι ντόπιοι οργανώνουν συχνά διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι η γη τους έχει κατασχεθεί για να χτιστούν εργοστάσια και πολυκατοικίες.

Η Ορόμια βρίσκεται στο επίκεντρο της βιομηχανικής ανάπτυξης της Αιθιοπίας, η οποία έχει ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όμως οι ντόπιοι καταγγέλλουν ότι οι αποζημιώσεις που τους δίνονται για την απαλλοτρίωση της γης τους είναι πολύ μικρές. Σε πολλές διαδηλώσεις εξάλλου κυριαρχεί το ευρύτερο θέμα των πολιτικών ελευθεριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ