«Από τα μνημόνια βγαίνουμε οριστικά το ερχόμενο καλοκαίρι με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό δεν είναι μία εκτίμηση της κυβέρνησης, είναι η δημόσια διατυπωμένη θέση κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως και του ΔΝΤ. Στην ουσία όμως τώρα ξεκινά το μεγάλο στοίχημα. Το πώς δηλαδή θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε μία κρίση σαν και αυτή. Και αυτό σχετίζεται με την ουσιαστική συζήτηση που αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση. Προς αυτή την κατεύθυνση συντονίζουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Για την ενίσχυση της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής, τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και της σύνδεσής τους με την παραγωγή, καθώς και την αύξηση των εξαγωγών».
Αυτό σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στο Περιοδικό Epsilon7 ενώ υπογράμμισε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης. «Απαιτεί τη συνεργασία όλων των κοινωνικών δυνάμεων, των παραγωγικών και αυτοδιοικητικών φορέων και κυρίως, την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αυτή τη συζήτηση την έχει ανοίξει πλατιά, μέσα από τα αναπτυξιακά συνέδρια σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
Επενδύσεις
Σχετικά με το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τη χώρα μας σημείωσε ότι είναι έντονο ενώ αναφορικά με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και εμπόδια σε μεγάλες επενδύσεις, όπως στο Ελληνικό, την Χαλκιδική και τη Κασσιόπη ο κ. Χαρίτσης ανέφερε τα εξής: «Όλο το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ κινδυνολογούσε προβλέποντας βύθιση της οικονομίας και δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Όταν διαψεύστηκε οικτρά βρήκε νέο τροπάρι για τα δήθεν εμπόδια που θέτει η κυβέρνηση στις επενδύσεις. Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα fake news που αναπαράγεται από μέρος του τύπου για να δημιουργηθεί η εικονική πραγματικότητα μιας κυβέρνησης που διώχνει τις επενδύσεις. Η εικόνα αυτή απέχει παρασάγγας από την αλήθεια.
Στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Εντός μάλιστα του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους επενδυτές. Όπως δηλαδή γίνεται σε κάθε ευνομούμενο κράτος της Ευρώπης.
Το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά είναι στοιχεία της ταυτότητας μας και δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε ως εμπόδια. Όχι μόνο εμπόδια δεν είναι αλλά συνιστούν σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα. Είναι αυτά που φέρνουν 30 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο από όλον τον κόσμο και κάνουν τη χώρα μας ελκυστική για τους επενδυτές. Η προστασία και η ανάδειξή τους λοιπόν προσθέτει αξία στις ίδιες τις επενδύσεις».
Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι υλοποιείται από την κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο και διαμορφώνεται ένα σταθερό και διάφανο πλαίσιο με κοινούς κανόνες για όλους. «Αυτά είναι πράγματα που μας τα ζητούν όλοι οι σοβαροί επενδυτές» είπε ο ίδιος και συνέχισε: «πρακτικές που ήθελαν τις «επενδύσεις» να υλοποιούνται ανάλογα με την πρόσβαση τους στην πολιτική εξουσία ή χωρίς διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και παρακάμπτοντας την ισχύουσα νομοθεσία, δεν έχουν θέση στη δική μας λογική».
Θέλουμε λοιπόν επενδύσεις, είπε ο κ. Χαρίτσης, που δημιουργούν νέες σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, που παράγουν φορολογικά έσοδα για το κράτος και δεν «παρκάρουν» στο εξωτερικό - σε φορολογικούς παραδείσους - όλα τους τα κέρδη. Που μεταφέρουν, τέλος, τεχνογνωσία και δημιουργούν ένα παραγωγικό οικοσύστημα γύρω τους το οποίο αναβαθμίζει συνολικά τις τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες. «Αυτές τις επενδύσεις τις διευκολύνουμε με κάθε μέσο στη διάθεσή μας» τόνισε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ