Στο ενδεχόμενο η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία να επιδιώξουν ομαλοποίηση των σχέσεων τους μετά τη συμφωνία του συνασπισμού υπό την ηγεσία του Ριάντ με το Κατάρ, αναφέρεται το δίκτυο Al Jazeera.
«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας τους μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη το 2018, για την οποία η Άγκυρα κατήγγειλε δημοσίως την εμπλοκή του Ριάντ», σημειώνει το δίκτυο.
Σήμερα, ωστόσο, οι σχέσεις των δυο πλευρών μπορεί να βελτιωθούν μέρει λόγω της συμφωνίας αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων του Κατάρ και του τετραμελούς μπλοκ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας το οποίο είχε επιβάλει εμπάργκο στην Ντόχα το 2017.
«Εάν οι δύο χώρες θεωρούν ότι το κράτος του Κατάρ μπορεί να έχει κάποιο διαμεσολαβητικό ρόλο, τότε είμαστε πρόθυμοι να το πράξουμε. Είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξουν φιλικές σχέσεις μεταξύ αυτών των χωρών», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Κατάρ Μουτλάκ αλ-Καχτάνι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών συναντήθηκαν αργότερα σε διάσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Νίγηρα, μετά την οποία ο Τούρκος Μεβλούτ Καβούσογλου έγραψε στο Twitter ότι η συνεργασία τους θα «ωφελήσει όχι μόνο τις χώρες μας, αλλά και ολόκληρη την περιοχή μας».
«Σε κάθε περίπτωση, οι δυο πλευρές θα πρέπει να αλλάξουν προτεραιότητες σημειώνει» το δίκτυο. «Ο κύριος λόγος είναι ότι ο [πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ] ο Τραμπ έχασε τις εκλογές και ότι η Σαουδική Αραβία πιστεύει ότι ο [Πρόεδρος Τζο] Μπάιντεν θα ασκήσει πίεση στο Ριάντ", δήλωσε ο Αλί Μπακίρ, βοηθός καθηγητή στο Κατάρ. Κέντρο του Ibn Khaldun του Πανεπιστημίου.
Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Τουρκία αναμένουν ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα αλλάξει δραστικά τις προτεραιότητές της στην περιοχή, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, εκτιμά το Al Jazeera.