Αλ. Τσίπρας: Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία εάν ο πολίτης δεν αισθάνεται ασφαλής

Αλ. Τσίπρας: Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία εάν ο πολίτης δεν αισθάνεται ασφαλής

 

«Η ασφάλεια είναι δικαίωμα που αφορά ανεξαιρέτως όλους τους πολίτες. Όχι μόνο όσους κατοίκους σε προνομιακές περιοχές. Όχι μόνο όσους έχουν υψηλά εισοδήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, στον Δήμο Φυλής, συνοψίζοντας στις φράσεις αυτές τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ασφάλεια που πρέπει να νιώθει ο κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής και από το ύψος του εισοδήματός του.

«Η εδραίωση του αισθήματος της ασφάλειας στις περιοχές με υψηλά κρούσματα εγκληματικότητας, δεν είναι μόνο υπόθεση επιχειρησιακής επάρκειας, αλλά και κρίσιμο θέμα που αφορά την κοινωνική συνοχή, την ισότητα και τη δικαιοσύνη στον τόπο μας» είπε και σημείωσε: «Σήμερα κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα για την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την τήρηση του νόμου και τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο οδηγός της κυβέρνησης στα ζητήματα ασφάλειας «είναι ο σεβασμός αυτού του αγαθού στο οποίο έχει δικαίωμα κάθε πολίτης ξεχωριστά και φυσικά η Πολιτεία υποχρεούται να το παρέχει» και τόνισε στο σημείο αυτό τη σημασία του «κάθε πολίτη ξεχωριστά», διότι, όπως είπε, «στη χώρα μας παρατηρήθηκαν για δεκαετίες δύο στρεβλώσεις, οι οποίες προκάλεσαν πολλαπλά προβλήματα τα οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «επιλεκτική αστυνόμευση», καθώς «ολόκληρες περιοχές της χώρας, είτε λίγα λεπτά από την πρωτεύουσα είτε στην περιφέρεια, πρακτικά αγνοήθηκαν ως προς την παροχή επαρκούς και αποτελεσματικής αστυνόμευσης» χωρίς την ευθύνη της Αστυνομίας, αλλά λόγω «συνειδητής επιλογής των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών».

Επίσης, η επιλεκτική αστυνόμευση ήταν αποτέλεσμα της εφαρμογής «μιας αδιέξοδης, πολλές φορές και αναποτελεσματικής κατασταλτικής πολιτικής, η οποία κατά κανόνα υιοθετούνταν μετά από τραγικά γεγονότα και ενοχοποιούσε συλλήβδην κοινωνικές κατηγορίες ή ομάδες πολιτών» με κριτήρια, όχι επιχειρησιακά, αλλά ιδεολογικά.

«Γνωρίζουμε άλλωστε πολύ καλά, ότι η περιοχή σας δεν είναι από αυτές που "πουλάνε" κάθε λίγο και λιγάκι, στο αφήγημά τους, οι έμποροι της τρομολαγνείας και του χάους» είπε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε: «Αναφέρονται στη Φυλή, τα Άνω Λιόσια και το Ζεφύρι μόνο για να αποσπάσουν πολιτικά οφέλη, μετά από τραγικά περιστατικά, ή για να αναπαράγουν μια φαιδρή λογική συλλογικής ενοχοποίησης συμπολιτών μας και ταύτισης τους με παραβατικές συμπεριφορές».

Τόνισε δε, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην «αντίπερα όχθη», ακολουθώντας μια νηφάλια, ψύχραιμη, συγκροτημένη στρατηγική, καθώς «δεν υπάρχουν πολίτες πολλών κατηγοριών και περιοχές περιοχές πολλών κατηγοριών».

Αναφερόμενος στην κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά και την άρση των κοινωνικών διακρίσεων, έκανε σκληρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Θανάση Δαβάκη, σημειώνοντας: «Είναι ντροπή, κατέχοντες δημόσιο αξίωμα όπως αυτό του βουλευτή και μάλιστα του πρώην υπουργού, να αναπαράγουν ένα τέτοιο διχαστικό και ρατσιστικό λόγο απέναντι στους Ρομά συμπολίτες μας».

Υπογράμμισε δε πως «όταν αυτός ο λόγος δεν επιφέρει συνέπειες σε όσους τον παράγουν, η πολιτική ευθύνη και η ντροπή δεν βαραίνει αποκλειστικά αυτούς, αλλά και την ηγεσία τους». Χαρακτήρισε «ηθικό όνειδος και συνταγή διάρρηξης του κοινωνικού ιστού» την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό «και εν τέλει τη συλλογική ενοχοποίηση ενός τμήματος συμπολιτών και συμπατριωτών» και σημείωσε ότι «οι Ρομά που διαμένουν για δεκαετίες στην περιοχή, είναι απαράδεκτο να γίνονται αποδιοπομπαίος τράγος και ταυτόσημο της παραβατικότητας».

«Είναι μία λογική, η οποία όπου ακολουθήθηκε ιστορικά, έθρεψε γενιές με το δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού και οδήγησε σε εθνικές και κοινωνικές τραγωδίες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, επιλογή της κυβέρνησης είναι να μην αγνοήσει τα προβλήματα αυτών των πολιτών, τα οποία «δεν προέρχονται από κάποια δήθεν καταγωγική ιδιαιτερότητα ή τρόπο ζωής, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας διαχρονικής επιλογής όλα τα προηγούμενα χρόνια, να αφεθούν στην τύχη τους».

Μιλώντας για το συνολικό σχέδιο αναβάθμισης της ασφάλειας στην περιοχή, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εξής:

- Στην ενίσχυση, από το περασμένο καλοκαίρι, του δυναμικού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής με 210 νέους αστυνομικούς και συγκεκριμένα, 30 αξιωματικούς, 25 αρχιφύλακες, 130 αστυφύλακες και 25 ειδικούς φρουρούς.

- Η ΕΛΑΣ, έχει πλέον στην περιοχή, ένα μάχιμο κέντρο, από το οποίο μπορεί πλέον να ελέγχει την κατάσταση και να ενισχύει τους μηχανισμούς πρόληψης πιθανών παραβατικών και εγκληματικών πράξεων.

- Τα τελευταία χρόνια δόθηκε σημαντικό βάρος στις περιπολίες. Μέσα σε έναν χρόνο, από τον Οκτώβριο του ''16 ως τον ίδιο μήνα του ''17, οι περιπολίες στο σύνολο της Δυτικής Αττικής σχεδόν διπλασιάστηκαν. Επίσης, είναι πιο αυξημένες τους πρώτους μήνες του ''18, γεγονός που έχει συμβάλει στον σημαντικό περιορισμό παραβατικών πράξεων.

- Τους πρώτους μήνες του ''18 έχουν ήδη καταγραφεί 1.100 συλλήψεις, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ στον τομέα της πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος στη Δυτική Αττική.

Για τον τομέα των Υποδομών, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζωτικής σημασίας έργα εγκατάστασης παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς και στη σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Φυλής, σε συνεργασία του δήμου με την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εξέφρασε δε την ελπίδα, το έργο να βρει μιμητές και σε άλλους δήμους. Όπως είπε, το σχέδιο αξιοποιεί μια μεγάλη θεσμική καινοτομία, που έφερε η κυβέρνηση πολύ πρόσφατα, στις αρχές του 2018 και αφορά την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 1 μεγαβάτ, με στόχο να παράσχει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε εκατοντάδες ευάλωτες ομάδες και οικογένειες που διαμένουν στον Δήμο Φυλής.

Για τον τομέα των μεταφορών, αναφέρθηκε:

-Στην υλοποίηση ενός συνολικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση της διασύνδεσης της περιοχής, επενδύοντας στον τομέα των σιδηροδρόμων.

-Στην αποκατάσταση της λειτουργίας, «παρά την προσωρινή ταλαιπωρία των πολιτών» και την αναβάθμιση του σταθμού του προαστιακού στα Άνω Λιόσια.

-Στη λειτουργία, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, του νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Ζεφύρι, αφού επιλύθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σε σχέση με τις συνδέσεις.

Επίσης, όπως είπε, ξεκίνησαν οι μελέτες και θα παραδοθούν στα τέλη του καλοκαιριού για την αναβίωση της Σιδηροδρομικής Γραμμής από τα Άνω Λιόσια έως τα Μέγαρα.

Στο έργο προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία νέου κλάδου προαστιακού σιδηρόδρομου από τα Άνω Λιόσια έως τα Μέγαρα, εντός του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής προς Πελοπόννησο, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής.

Το συνολικό μήκος του νέου κλάδου του προαστιακού θα είναι 36 χιλιόμετρα και θα εξυπηρετεί τον Δήμο Φυλής, τον Ασπροπύργο, την Ελευσίνα, το Λουτρόπυργο, καθώς και το Νεράκι, τη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα.

Για την στήριξη των Ρομά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναλυτική χαρτογράφηση των οικισμών σε όλη την Ελλάδα και στα μέτρα για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, με άξονες:

-Την άμεση εξάλειψη των ακραία υποβαθμισμένων καταυλισμών, με την μετεγκατάσταση των ανθρώπων που ζουν εκεί σε αξιοπρεπή καταλύματα, με τη συνεργασία του υπουργείου, των περιφερειών και των δήμων.

-Την προετοιμασία της σταδιακής πλήρους κοινωνικής ένταξης των Ρομά, με έμφαση στην εκπαίδευση, απασχόληση και υγεία.

-Την άμεση βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, με την επιδότηση ενοικίου αλλά και ηλεκτρικού ρεύματος, όπως άλλωστε ισχύει για το σύνολο των συμπολιτών μας με αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια, που το έχουν ανάγκη.

Την λήψη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, με την προϋπόθεση να παρακολουθούν τα παιδιά της κάθε οικογένειας Ρομά ανελλιπώς το σχολείο.

-Την ίδρυση των λεγόμενων πολύκεντρων της κάθε κοινότητας, σε δημόσιο οικόπεδο, σε προκατασκευασμένους οικίσκους, όπου τα παιδιά θα υποστηρίζονται εκπαιδευτικά και υγειονομικά.

«Βασική μας έγνοια σε αυτό τον τόπο, είναι η νέα γενιά. Κάθε πόλης, κάθε χωριού, κάθε καταγωγής» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η δυτική Αττική, είναι από εκείνες τις περιοχές στις οποίες «δείχνουμε ιδιαίτερη προσήλωση».

Επίσης, ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή για την παραχώρηση του νέου κτιρίου και των οκτώ νέων περιπολικών που θα ενισχύσουν την προσπάθεια που καταβάλλουν οι αστυνομικοί στην εδραίωση αισθήματος ασφάλειας στην τοπική κοινωνία και συνεχάρη τους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετούν στην Υποδιεύθυνση δυτικής Αττικής.

«Για μας είναι καθήκον, κάθε πολίτης αυτής της χώρας, όπου και αν βρίσκεται, να νιώθει ασφαλής και προστατευμένος απέναντι σε κάθε μορφής κίνδυνο» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Να σημειωθεί ότι τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευσαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά το τέλος της τελετής εγκαινίων του νέου κτιρίου της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, επιτελικά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας τον ξενάγησαν στους χώρους του κτιρίου.

Η ανάρτηση του Αλ. Τσίπρα στο Twitter: