Υπέρ των αλλαγών που πρότεινε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, τάχθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Paolo Gentiloni, κατά τη συνάντησή τους στην Κέρκυρα.
Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας τόνισαν, ωστόσο, ότι πέρα από το θεσμικό επίπεδο, οι αλλαγές οφείλουν να αγγίξουν και το περιεχόμενο των αποφάσεων και του τρόπου λήψης τους, στο πλαίσιο ενός εκδημοκρατισμού της Ε.Ε. «Ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης αποκλειστικά σε ρόλο παιδονόμου δεν θα προσφέρει πολλά», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι συμμερίζεται την άποψη του ομολόγου του για τις δυνατότητες που ανοίγονται για νέες τομές και αλλαγές στην Ευρώπη, γιατί, όπως σχολίασε, μέχρι πρότινος ζούσαμε σε μια κατάσταση που όλοι υποκρίνονταν ότι όλα πάνε καλά. Τόνισε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και στο προσεχές διάστημα και αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Σημείωσε ότι «τώρα αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η χρησιμότητα της πρωτοβουλίας να συγκροτήσουμε τη σύνοδο των μεσογειακών ευρωπαϊκών κρατών, σε επίπεδο συντονισμού, διαλόγου και συνεννόησης που σήμερα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να ισχύουν για όλους οι ίδιοι κανόνες. «Δεν μπορεί να τιμωρούμε αυστηρά τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, αλλά όχι εκείνες που έχουν αντίστοιχα πλεονάσματα, τα οποία αντιστοιχούν στα ελλείμματα των πρώτων», δήλωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Γερμανίας. Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να επωμίζονται μόνο Ελλάδα και Ιταλία το άχαρο καθήκον της αντιμετώπισης του προσφυγικού» και πως όλες οι χώρες της Ε.Ε. οφείλουν να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.
Η Ελλάδα επλήγη όσο καμία άλλη χώρα από τη λιτότητα και τη βίαιη κρίση και θα ήταν τεράστιο λάθος να μην την στηρίξουμε τώρα», ισχυρίστηκε ο ιταλός πρωθυπουργός, τονίζοντας επίσης ότι οι «προσπάθειες έχουν αποδώσει καρπούς».
Η διμερής συνεργασία
Σε διμερές επίπεδο, αμφότεροι στάθηκαν στο πολύ καλό επίπεδο της συνεργασίας και τάχθηκαν υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσής της. «Τι κλίμα αλλάζει, είναι η καλύτερη στιγμή να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Gentiloni, κάνοντας ειδική μνεία (όπως άλλωστε και ο κ. Τσίπρας) στην ολοκλήρωση της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς την ιταλική εταιρεία Ferrovie.