Σενάριο κλιμακωτής επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος ώστε να επιτύχουν ταυτόχρονα όλους τους στόχους: Και τη μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου και την κινητροδότηση των νοικοκυριών να εξοικονομήσουν ενέργεια και την «προστασία» του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου ώστε να μην εξαντληθούν οι πόροι πριν ολοκληρωθεί η ενεργειακή κρίση. Μπορεί οι επιδοτήσεις των νοικοκυριών για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να απορροφούν λιγότερους πόρους σε σχέση με τις αντίστοιχες των επιχειρήσεων ωστόσο η κλιμακωτή επιδότηση εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει… εκπαιδευτικά.
Η σημερινή φόρμουλα επιδότησης, δηλαδή η οριζόντια επιδότηση ανεξάρτητα από την κατανάλωση που κάνει το νοικοκυριό, μπορεί να οδηγήσει στην ασύδοτη κατανάλωση και στην αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Στην κυβέρνηση λένε χαρακτηριστικά ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ένα όριο και πάνω, παράγεται με το πανάκριβο φυσικό αέριο.
Γι’ αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνεται ανεξέλεγκτα η επιδότηση. Διότι ένα νοικοκυριό που έχει φυσικό αέριο, αν στραφεί στο ρεύμα για να ζεσταθεί και καταναλώσει 800 κιλοβατώρες τον μήνα, θα λαμβάνει επιδότηση 512 ευρώ τον μήνα ενώ η κατανάλωση φυσικού αερίου δεν θα υποχωρεί καθώς αυτό το ρεύμα θα παράγεται με φυσικό αέριο.
Τι σημαίνει όμως στην πράξη η κλιμακωτή επιδότηση του ρεύματος; Ότι αυτός που εξοικονομεί ενέργεια και καταναλώνει κάτω από 300 κιλοβατώρες, θα αποζημιώνεται με μεγαλύτερο ποσό ανά κιλοβατώρα από αυτόν που θα καταναλώνει 600 κιλοβατώρες ανά μήνα και ακόμη μεγαλύτερο σε σχέση με αυτόν που καταναλώνει ακόμη περισσότερες κιλοβατώρες.
Άλλες ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι όμως η επιβράβευση για τη μείωση της κατανάλωσης σε σχέση με πέρυσι, έχουν ουσιαστικά πέσει στο κενό καθώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν τεχνικά. Άλλοι μετακόμισαν, άλλοι εγκατέστησαν αντλίες θερμότητας, άλλοι υποχρεώθηκαν να βάλουν ηλεκτρικά σώματα κλπ.
Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Προέχει να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη διαθεσιμότητα του αερίου καθώς αν υπάρξουν τέτοιου είδους ζητήματα, δεν θα μιλάμε για κλιμακωτή επιδότηση αλλά και «συναγερμό» με στόχο τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας.