Για την έναρξη μίας φιλόδοξης προσπάθειας με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάκτηση του πραγματικού ρόλου του τραπεζικού συστήματος έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο ομιλίας του κατά την παρουσίαση του προγράμματος Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της ΕΤΕ που αφορά στη συμμετοχική χρηματοδότηση επιχειρήσεων (crowdfunding) που έχει σκοπό να προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολιτικούς, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, του Έλληνες της διασποράς, την εκκλησία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ενώσουν δυνάμεις για να βγει η χώρα από την κρίση. Ο κ. Τσίπρας τόνισε, παράλληλα, το ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι σε αυτές θα στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας καθώς σήμερα απασχολούν 1,7 εκατ. Έλληνες.
Η έξοδος από την κρίση περνάει από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι περισσότερο εξαρτώμενες από τον τραπεζικό δανεισμό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την πολυαναμενόμενη επιστροφή των καταθέσεων καιτη διαχείριση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, θα μπορέσουν να απελευθερώσουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση είναι να κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση του προγράμματος για την επίλυση του γόρδιου δεσμού του δημοσίου χρέους, να επανέλθει το waiver για τα ενέχυρα των τραπεζών και να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής κ. Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προγράμματος Act4Greece, σημειώνοντας ότι μέσα από την πρωτοβουλία της ΕΤΕ, κάθε φορέας, φυσικό ή νομικό πρόσωπο από ολόκληρο τον κόσμο θα μπορεί να συνεισφέρει στη συνδιαμόρφωση του οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι, χρηματοδοτώντας επτά βασικού τομείς: Πρόνοιας και Υγεία, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Έρευνα και Εκπαίδευση, Νεανική Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία και Αθλητισμός.
Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη η υλοποίηση του προγράμματος Act4Greece αποτελεί δείγμα αλλαγής κουλτούρας και αντίληψης, καθώς μέσω της πλατφόρμας θα κινητοποιηθούν πόροι, θα αυξηθεί η μόχλευση και η αποτελεσματικότητα, ενώ προωθείται η συνεργασία και η σφυρηλάτηση σχέσεων εμπιστοσύνης. Ωστόσο, αναμένεται η εφαρμογή του απαιτούμενου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω του crowdfunding, που θα επιτρέπει τη συλλογή κεφαλαίων για την ενίσχυση επιχειρηματικών δράσεων.
Το πρόγραμμα ξεκινά με 3 έργα στους τομείς της Πρόνοιας και της Έρευνας και Εκπαίδευσης. Οι δράσεις αφορούν στη σίτιση μαθητών σε 160 σχολεία τυης Αττικής, στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου με φορέα του Γιατρούς του Κόσμου και στη δημιουργία ψηφιακής βάσης με εκπαιδευτικό οικονογραφικό και ερευνητικό υλικό με θέμα την επανάσταση του 1821.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα Act4Greece θα ενεργοποιήσει ένα τεράστιο δυναμικό και θα αποτελέσει βάση για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι μέσω του crowdfunding επενδύθηκαν 3 δισ. ευρώ στην Ευρώπη το 2014, ενώ προβλέπεται ότι θα έχουν αντληθεί κεφάλαια που θα ξεπερνούν παγκοσμίως τα 1 τρισ. ευρώ μέχρι το 2020.
Κωνσταντίνος Μαριόλης