Η διάσωση των δώδεκα αγοριών και του προπονητή τους, που παραμένουν παγιδευμένοι στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στη βόρεια Ταϊλάνδη, δεν είναι δυνατόν να γίνει προς το παρόν μέσω της κατάδυσής τους στα νερά, δήλωσε απόψε ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων.
«Τα παιδιά δεν μπορούν προς το παρόν να καταδυθούν» είπε ο Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν, που είναι και κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι. Εξήγησε ότι η μέθοδος αυτή «δεν είναι η κατάλληλη» σε αυτή τη φάση.
Τα περισσότερα από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση. Ένας έμπειρος βατραχάνθρωπος χρειάζεται έξι ώρες για να φτάσει από την είσοδο του σπηλαίου στο σημείο όπου έχει καταφύγει η ομάδα και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψει. Ο θάνατος, νωρίτερα σήμερα, ενός Ταϊλανδού εθελοντή, πρώην στελέχους των ειδικών δυνάμεων, κατέδειξε πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η διαδρομή.
«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο» να βγουν έξω κολυμπώντας, δήλωσε ο Ραφαέλ Αρούς, ένας Ισραηλινός εθελοντής που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης. «Σκεφτείτε, αφού σκοτώθηκε ένας κομάντο, πώς θα τα καταφέρει ένας 12χρονος;», πρόσθεσε.
Τα επίπεδα οξυγόνου έχουν μειωθεί στον θάλαμο όπου βρίσκονται τα παιδιά, όπως επιβεβαίωσε και ο Οσοτανάκορν. Ένας γιατρός βρίσκεται μαζί με την ομάδα για να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας τους.
Παράλληλα, οι διασώστες αναζητούν πάντα μια πρόσβαση από την κορυφή του λόφου, ένα φυσικό φρεάτιο που θα μπορούσαν να το διανοίξουν για να φτάσουν στη σπηλιά και να βγάλουν έξω τους εγκλωβισμένους.
Συγκίνηση έχει προκαλέσει, επίσης, η αυτοθυσία ενός Ταϊλανδού δύτη ο οποίος ξεψύχησε από έλλειψη αέρα, λίγη ώρα αφού είχε καταφέρει να τοποθετήσει μπουκάλες με οξυγόνο κατά μήκος της διαδρομής που πρέπει να διασχίσουν τα παιδιά βγαίνοντας από το σπήλαιο, προκειμένου να ανεφοδιάζονται με αέρα. Ωστόσο, το οξυγόνο δεν έφθασε για τον ίδιο τον δύτη ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του προτού προλάβει να βγει από το δαιδαλώδες σπήλαιο.
Βοήθεια για τον απεγκλωβισμό των μαθητών προσφέρει ο Έλον Μασκ
Τις υπηρεσίες των εταιριών του στην κυβέρνηση της Ταϊλάνδης για τον απεγκλωβισμό των δώδεκα μαθητών και του δασκάλου από σπήλαιο της χώρας πρόσφερε ο διάσημος Έλον Μασκ.
Σε μια σειρά από tweets ο ισχυρός άνδρας της Tesla, μετά από ερώτηση που του τέθηκε από άλλο χρήστη του twitter, υποστήριξε πως θα μπορούσε να βοηθήσει με κάποιου είδους γεώτρηση.
Εκπρόσωπος της εταιρείας του Έλον Μασκ επιβεβαίωσε πως υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης για να στείλει ειδικούς ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
«Μόλις επιβεβαιώσουμε πως ακριβώς μπορούμε να βοηθήσουμε, θα το πράξουμε» δήλωσε.
Maybe worth trying: insert a 1m diameter nylon tube (or shorter set of tubes for most difficult sections) through cave network & inflate with air like a bouncy castle. Should create an air tunnel underwater against cave roof & auto-conform to odd shapes like the 70cm hole.
— Elon Musk (@elonmusk) July 6, 2018
«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο για τον ίδιο και έχασε τις αισθήσεις του» εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, Πασακόρν Μπουνιαλάκ. Ένας συνάδελφός του δύτης τον εντόπισε και τον μετέφερε πίσω, αλλά ήταν ήδη αργά, πρόσθεσε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.
Headcam footage from Thailand shows the tough conditions facing dive teams working to rescue 12 boys and their coach from a cave.
— ITV News (@itvnews) 6 Ιουλίου 2018
It comes after officials confirmed former Thai navy SEAL Saman Kunan had died while assisting with the opreration https://t.co/Cep6kE20A6 pic.twitter.com/r7jRGHrmBZ
Ο θάνατος του διασώστη έδωσε σε όλους να καταλάβουν πόσο δύσκολη είναι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν τα παιδιά και ο προπονητής τους μέχρι να φθάσουν στη σωτηρία. Καλούνται να κολυμπήσουν και να περπατήσουν μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα έχοντας να αντιμετωπίσουν ισχυρά ρεύματα. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο όγκος του νερού στο σπήλαιο αναμένεται σύντομα να αυξηθεί εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων.
Τα σωστικά συνεργεία ήλπιζαν μέχρι τώρα να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση και να βγουν κολυμπώντας, ή ακόμα -το πλέον αισιόδοξο σενάριο- να απαντλήσουν τόσο νερό που θα μπορούσαν να βγουν περπατώντας.
Συνολικά έχει απαντληθεί νερό που ισοδυναμεί με αυτό που χρειάζονται για να γεμίσουν 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
Ωστόσο, εξαιτίας ενός λάθος των διασωστών, μεγάλος όγκος νερού εισήλθε ξανά στο σπήλαιο αναγκάζοντας τους εγκλωβισμένους να μπουν ακόμα πιο βαθιά στο εσωτερικό του.
Πλέον υπολογίζεται πως χρειάζονται συνολικά 11 ώρες για να καταφέρουν οι έμπειροι δύτες του Π.Ν. να προσεγγίσουν ταπ αιδιά και να τα φέρουν πίσω: έξι ώρες για να πάνε και πέντε για να γυρίσουν, εξαιτίας των ρευμάτων.
Οι αρχές θέλουν να αποφύγουν μια βεβιασμένη επιχείρηση απεγκλωβισμού, ενώ ο θάνατος του δύτη επέφερε ισχυρό πλήγμα στο ηθικό των εκατοντάδων διασωστών που έχουν κινητοποιηθεί, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι, κυρίως από την Αυστραλία και τη Βρετανία, αλλά και το Ισραήλ που έστειλε πολυμελή ομάδα διασωστών εφοδιασμένων με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό.
Οι οικογένειες των παιδιών, από την άλλη, δήλωσαν ότι ήθελαν να διοργανώσουν μέσα στα σπηλιά μια γιορτή για τα γενέθλια ενός αγοριού, που στις 23 Ιουλίου θα γίνει 16 ετών.