Σε «αναβρασμό» βρίσκεται το Ποτάμι όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει στην επικείμενη ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Τις τελικές του αποφάσεις αναμένεται να τις πάρει σήμερα το απόγευμα, καθώς στις 6 μ.μ. συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος με τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ευρωβουλευτών.
Στελέχη του Ποταμιού επισημαίνουν πως δεν έχει αλλάξει η στάση τους για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά έχει αλλάξει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται η συμφωνία στη Βουλή και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ο Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε ότι έχουν θετική κατεύθυνση οι διευκρινίσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών που δόθηκαν στη ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι η Συμφωνία «θα περάσει και πρέπει να περάσει».
«Το Ποτάμι δεν έχει αλλάξει θέση ως προς αυτό, το θέμα είναι πώς αυτό θα εκφραστεί συντεταγμένα σε μια ψηφοφορία» πρόσθεσε και παρέπεμψε στο απογευματινό πολιτικό συμβούλιο του κόμματος όπου, όπως είπε, «θα δούμε όλο το μενού των επιλογών που έχουμε μπροστά μας.
Ο Σπ. Λυκούδης, σε σημερινές του δηλώσεις στον ΑΝΤ1 και στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως δεν θα καταψηφίσει τη συμφωνία, ωστόσο υπογράμμισε πως δεν έχει αποφασίσει τι ακριβώς θα πράξει στην επικείμενη ψηφοφορία αφού όπως τόνισε «πρέπει να σκεφτώ πώς μπορώ να εκφράσω και την θετική μου άποψη και την διαφωνία μου με τον τρόπο με τον οποίο ήρθε η Συμφωνία στη Βουλή».
«Θα ήμουν ανόητος, πολιτικά αφελής και αναίσθητος αν δεν έβλεπα τις αντιδράσεις της κοινωνίας για το θέμα», είπε και κατέληξε: «Παίρνω πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν μου τις αντιδράσεις. Αλλά σας θυμίζω και τις αντιδράσεις για τις ταυτότητες, χωρίς να κάνω σύγκριση, αλλά πολλές φορές υπάρχει ανάγκη πολιτικής πρωτοπορίας».
«Στηρίζουμε τη συμφωνία των Πρεσών γιατί είναι εθνικά σωστή, και αυτό είναι η θέση του κόμματος και του Σταύρου Θεοδωράκη εδώ και οκτώ μήνες», τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
«Η θέση αυτή έχει επιβεβαιωθεί από όλα τα επίσημα σώματα του κόμματος, κάθε φορά που ζητιέται», συνέχισε ο κ. Κύρκος και πρόσθεσε: «Σήμερα, συνεδριάζει η διευρυμένη πολιτική γραμματεία του κόμματος υπό τον πρόεδρό του και φαντάζομαι ότι θα επιβεβαιώσει, ότι οκτώ μήνες δε λέμε ανοησίες, είχαμε πάρει μία απόφαση που στηριζόταν στα πραγματικά δεδομένα».
Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, «παρά τις αδυναμίες της», τάσσεται και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης και κάνει έκκληση για «νηφαλιότητα», τονίζοντας ότι «κανένας δεν έχει το μονοπώλιο του πατριωτισμού». Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι αυτή αποτελεί προϊόν συμβιβασμού, και παρά τις αδυναμίες της «είναι υπέρ του μέλλοντος της Ελλάδας». Ο κ. Γραμματικάκης, μάλιστα, καταλήγει με ένα ιστορικό δίδαγμα, σύμφωνα με το οποίο, «η Ελλάδα χάνει όταν ακούει φωνές μισαλλοδοξίας και φανατισμού και κερδίζει όταν ακούει φωνές νηφάλιες, που προσβλέπουν στο μέλλον».
Σε συνέντευξή του αργότερα στον ρ/σ "στο Κόκκινο" ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού ανέφερε ότι η Συμφωνία «είναι καλή και για τα δύο κράτη, και ειδικά για την Ελλάδα, γιατί ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας και συνεργασίας με τον βόρειο γείτονά μας, την νυν αποκαλούμενη Βόρεια Μακεδονία».
Για τη στάση που θα κρατήσει τελικά Το Ποτάμι σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γραμματικάκης ανέφερε ότι το κόμμα του πήρε καθαρή θέση υπέρ της συμφωνίας στο συνέδριο και τάχθηκε «κατά μίας επιπλέον γραμμής» σε ένα περιβάλλον γενικής σύγχυσης.
Από την πλευρά του ο κ. Δανέλλης τόνισε σε δηλώσεις του σήμερα πως «η κυβέρνηση που θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει». Αναφερόμενος στη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Μαυρωτά ως προς την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Δανέλλης ανέφερε ότι «δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα κάνουν κάτι άλλο παρά να ψηφίσουν. Είναι υπαρξιακό ζήτημα που δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να απαντηθεί με άλλο τρόπο παρά μόνο θετικά».
Ο κ. Δανέλλης εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να μην ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η παρούσα βουλευτική θητεία, τονίζοντας πως δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση ούτε θα είναι υποψήφιος στο Ηράκλειο.
Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης φάνηκε ν' αλλάζει για μία ακόμη φορά γραμμή... ανοίγοντας παράθυρο για να ψηφίσει το Ποτάμι τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς δήλωσε πως «θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.
Με αυτή την αναφορά του ο επικεφαλής του Ποταμιού άφησε να εννοηθεί ότι ξανασκέπτεται τη στάση του κόμματος και αφήνει, ενδεχομένως, σε δεύτερο πλάνο τα σενάρια περί αποχής του Ποταμιού από την ψηφοφορία.