Ένσταση επί της αρνητικής απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης στο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται για 27 ημέρες προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, αναμένεται να καταθέσουν αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συνήγοροί τους.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν προφυλακισμένοι, μέχρι νεωτέρας, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, καθώς ο Τούρκος εισαγγελέας απέρριψε το νέο αίτημα για υπό όρους αποφυλάκισή τους, κάνοντας λόγο για «ύποπτα στοιχεία που έχουν βρεθεί» και ακόμα εξετάζονται.
Συγκεκριμένα, ο δικαστής που εξέτασε το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία - ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται».
Επιπλέον, με βάση το σκεπτικό, όπως δημοσιεύθηκε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο δικαστής επικαλείται το γεγονός ότι «δεν διαθέτουν διεύθυνση διαμονής στην Τουρκία», ακόμη ότι «υφίσταται η σκέψη ότι μπορεί να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι». Στους λόγους απόρριψης της άρσης προφυλάκισης συμπεριλαμβάνεται και το ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, αλλά και ο τρόπος που αυτή έγινε.
Μάλιστα, το πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για δικαστικές πηγές που επισημαίνουν ότι «το μέτρο προφυλάκισης είναι σε λογικό πλαίσιο αν ληφθεί υπόψη ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι 5ετής φυλάκιση». Τέλος, υποστηρίζει ότι «η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής».
Ο χρόνος παραμονής της προφυλάκισης των δύο Ελλήνων δεν συγκεκριμενοποιήθηκε, για ακόμα μια φορά, με τον εισαγγελέα να δηλώνει ότι πρέπει να εξεταστούν πρώτα «όλα τα στοιχεία».
Νωρίτερα, οι δικηγόροι των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη κατέθεσαν αίτηση αποφυλάκισης, με βάση το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί συνεργάζονται με τις τουρκικές αρχές, καθώς έχουν δώσει τους κωδικούς (ΡΙΝ) των κινητών τηλεφώνων τους και ότι το ελληνικό προξενείο έχει ενημερώσει ότι μπορούν να παραμείνουν σε αυτό ως διεύθυνση κατοικίας τους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.
Σημειώνεται πως οι εξελίξεις για τους δύο στρατιωτικούς αναμένονταν εντός της ημέρας, καθώς στον απόηχο της Συνόδου της Βάρνας, όπου οι Ευρωπαίοι, ζήτησαν από τον T. Erdogan την απελευθέρωσή τους πριν από το Πάσχα, οι δικηγόροι του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη κατέθεσαν σήμερα αίτηση αποφυλάκισης.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό αυτό ήταν να γίνει την Παρασκευή.
Χθες πάντως κατά την ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας, οι D. Tusk και J.C. Juncker έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούρκο πρόεδρο για 20 λεπτά, χωρίς ωστόσο να υπάρξει δέσμευση για λύση από την πλευρά του Τ. Erdogan.
Για δεύτερη φορά απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών -όπως μετέδωσε και το πρακτορείο Anadolu- οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης από τις 2 Μαρτίου. Το αίτημα κατέθεσαν σήμερα εκ νέου οι δικηγόροι τους και το δικαστήριο αποφάνθηκε αρνητικά αυθημερόν.
Πατέρας Δ. Κούκλατζη: «Χθες γεμίσαμε με αισιοδοξία και σήμερα ξαναπέσαμε στη λάσπη»
«Η Σύνοδος χθες μας γέμισε με αισιοδοξία αλλά σήμερα το ταβάνι έπεσε και ξαναπέσαμε στη λάσπη. Καταλαβαίνετε τώρα ποια είναι η ψυχολογία μας», δήλωσε στο iefimerida ο πατέρας του Έλληνα στρατιωτικού, Νίκος Κούκλατζης. «Συνεχίζουμε όπως πριν. Την Παρασκευή έχουμε επισκεπτήριο και θα πάμε στην Αδριανούπολη», προσθέτει ο ίδιος.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κούκλατζης σημείωσε πως «το σημαντικό είναι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην πατρίδα. Ο απροσδιόριστος χρόνος είναι που μας φορτίζει συναισθηματικά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην απονομή της δικαιοσύνης, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Γνωρίζουμε πως συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Δημήτρη και του ''Αγγελου και πως το μόνο που συνέβη είναι ότι εισήλθαν κατά λάθος στη γειτονική χώρα» και πρόσθεσε πως «η αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης θα ήταν μία θετική εξέλιξη αλλά ας μη γελιόμαστε, τα παιδιά θα παρέμεναν κρατούμενοι και μακριά από την πατρίδα. Το ζητούμενο παραμένει. Η άμεση επιστροφή στις οικογένειές τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λυγίσουμε, γιατί τα παιδιά μας διαθέτουν ψυχικό σθένος που μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίζουμε κάθε ανησυχία και κάθε εμπόδιο».
Φωτογραφία AP