Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες να αποκατασταθεί η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών Πληροφοριών της Γαλλίας και της Συρίας, η οποία δεν θα έπρεπε να έχει διακοπεί, εκτιμούν πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των γαλλικών υπηρεσιών.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Valeurs Actuelles, ο πρώην διευθυντής του κέντρου Εσωτερικών Πληροφοριών, Μπερνάρ Σκαρσινί, δήλωσε ότι δύο χρόνια αφού εγκατέλειψε τα καθήκοντά του «οι συριακές υπηρεσίες» του πρότειναν «έναν κατάλογο με Γάλλους που μάχονται στη Συρία».
«[Οι γαλλικές αρχές] Μου αρνήθηκαν για ιδεολογικούς λόγους», πρόσθεσε. «Είναι κρίμα διότι η πρόταση αυτή ήταν κατάλληλη για να ανανεώσουμε τις σχέσεις μας και κυρίως για να μάθουμε, να ταυτοποιήσουμε και να παρακολουθήσουμε όλους αυτούς τους Γάλλους που μετακινούνται μεταξύ της χώρας μας και της Συρίας. Το αποτέλεσμα: Δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτούς και χάσαμε πολύ χρόνο ζητώντας πληροφορίες από τις γερμανικές υπηρεσίες, που παρέμειναν στη θέση τους, αλλά και από τις ιορδανικές, τις ρωσικές, τις αμερικανικές και τις τουρκικές».
Όταν ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, δύο πρώην στελέχη των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας έκαναν ανάλογες δηλώσεις.
Ναι μεν το καθεστώς της Δαμασκού και οι μυστικές της υπηρεσίες, που ευθύνονται για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, δεν είναι αυτή τη στιγμή νόμιμοι συνομιλητές. Όμως το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου θα πρέπει να οδηγήσει το Παρίσι σε μια πιο ρεαλιστική στάση και στην ανανέωση των δεσμών του με τις συριακές μυστικές υπηρεσίες, κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει νέες επιθέσεις.
«Οι μυστικές υπηρεσίες είναι φτιαγμένες για να δειπνούν με τον διάβολο. Διαφορετικά δεν μας χρειάζονται», εκτίμησε ο Αλέν Σουέ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίες Πληροφοριών Ασφαλείας της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE).
«Δεν είμαστε εδώ για να συνομιλούμε με τους καλούς. Αν είμαστε στις μυστικές υπηρεσίες είναι για να μείνει κάτι μυστικό και για να μην εμπλακεί το κράτος με μια τρομοκρατική οργάνωση ή μια κυβέρνηση με την οποία επισήμως δεν θέλουμε να μιλάμε», υπογράμμισε ο Σουέ.
«Αν πρόκειται για μια κυβέρνηση με την οποία επιθυμούμε να συνομιλούμε, τότε υπάρχουν οι διπλωμάτες», πρόσθεσε.
«Αν αυτή η ιστορία με τον κατάλογο των Γάλλων στη Συρία είναι πραγματική, άποψή μου είναι ότι δεν ήταν καλή ιδέα να την αρνηθούμε (…) Η (Γαλλική) Δημοκρατία δεν έχει τίποτε να κερδίσει κόβοντας οριστικά τις γέφυρες αυτές», υπογράμμισε ο Σουέ.
Πάντως, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, δεν είναι απίθανο να έχουν διατηρηθεί κάποιοι δεσμοί με τη Δαμασκό, υπό κάποια μορφή, είπε ένας πρώην επικεφαλής των γαλλικών υπηρεσιών Πληροφοριών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ