Ανακαλύφθηκε νέο είδος ψαριού προσαρμοσμένο σε ακραίες συνθήκες πάγου

Ανακαλύφθηκε νέο είδος ψαριού προσαρμοσμένο σε ακραίες συνθήκες πάγου

Σε ακραίες συνθήκες έχει προσαρμοστεί η ζωή ενός νέου είδους ψαριού το οποίο ανακαλύφθηκε πρόσφατα κάτω από τα παγόβουνα στη Γροιλανδία. Το ενδιαφέρον σε αυτό το είδος ψαριού έγκειται στο φθορίζον πράσινο αντιψυκτικό που ρέει μέσα από το σώμα του, το οποίο είναι στην πραγματικότητα μια υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που αποτρέπει το πάγωμα.

Την είδηση έκανε γνωστή η ΕΡΤ, επικαλούμενη αντίστοιχο δημοσίευμα του Politika.rs, στο οποίο ο David Gruber, ερευνητής στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ένας από τους συντάκτες της έρευνας, δήλωσε ότι «η πρωτεΐνη από το αντιψυκτικό κολλάει στην επιφάνεια μικρών κρυστάλλων πάγου και τους εμποδίζει να μεγαλώσουν σε μεγάλους κρυστάλλους».

Κατά τον ερευνητή, ψάρια από τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο ανέπτυξαν ανεξάρτητα αυτές τις αντιψυκτικές πρωτεΐνες. Αυτές οι πρωτεΐνες ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά σε ορισμένα ψάρια που ζούσαν στην Ανταρκτική σχεδόν πριν από 50 χρόνια. Δηλαδή, σε αντίθεση με τα ψυχρόαιμα ερπετά και τα έντομα, τα ψάρια δεν μπορούν να επιβιώσουν εάν παγώσουν τα υγρά στο σώμα τους, γιατί τότε σχηματίζονται κρύσταλλοι πάγου στην κυκλοφορία του αίματος τους.