Αναπλήρωση όσων υγειονομικών τεθούν σε αναστολή με επικουρικό προσωπικό και συνενώσεις κλινικών και τμημάτων με άλλες, είναι το μοντέλο με το οποίο θα καλυφθούν τα κενά από την «έξοδο» από τις μονάδες πρώτης γραμμής των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
Τελευταία μέρα σήμερα που κάποιοι από τους παραπάνω μπορούν να εμβολιαστούν και σε σύνολο 100.000 νοσοκομειακών, εκτιμάται ότι κοντά στους 10.000, κυρίως νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Από σήμερα και μετά, προκειμένου να επιστρέψει στην θέση του ένας υγειονομικός, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, δηλαδή δεν θα μπορεί να το κάνει, έχοντας πραγματοποιήσει μόνο την πρώτη δόση, όπως ίσχυε για την διατήρηση της θέσης τους μέχρι τη λήξη της διορίας.
Καθώς, σήμερα πέφτει η αυλαία, η έναρξη εφαρμογής του μέτρου συνοδεύεται από κινητοποιήσεις, με χαρακτηριστικές αυτές στα δύο νοσοκομεία της Αχαΐας, τον «Άγιο Ανδρέα» και το Πανεπιστημιακό Ρίου.
Από πολύ νωρίς, στις 07:00 το πρωί μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί στα δύο νοσοκομεία που μαζί κατέχουν αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των μη εμβολιασμένων υγειονομικών, βρίσκονται στο πόδι οργανώνοντας ομάδες περιφρούρησης των διοικήσεων και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Όσο για την ΠΟΕΔΗΝ ζητά να δοθεί σιωπηρή παράταση για την εφαρμογή της αναστολής μέχρι να πειστούν οι εργαζόμενοι και να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου.
Σε σύνολο 3.800 εργαζομένων, τα δύο νοσοκομεία της Αχαΐας έχουν 680 υγειονομικούς που ακόμα δεν έχουν κλείσει ραντεβού με το εμβόλιο, αριθμός που ανέρχεται στο 18% σχεδόν του συνόλου ή σε δύο στους δέκα υγειονομικούς. Σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως στην Κρήτη και νοσηλευτικά ιδρύματα της Β. Ελλάδας, όπως της Καβάλας καταγράφεται μικρότερο ποσοστό μη εμβολιασμένων εργαζομένων, που δεν ξεπερνά τον έναν στους δέκα υγειονομικούς.
Την ίδια ώρα όλοι οι ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αχαΐας και συγκεκριμένα οι τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», οι 7 ασθενείς της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο αλλά και οι 4 ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ιωαννίνων (με τα τρία νοσοκομεία να ανήκουν στην 6η ΥΠΕ) είναι μη εμβολιασμένοι-γεγονός που στέλνει ηχηρό μήνυμα για την αξία του εμβολιασμού προς όλους τους αποδέκτες.
Η πρεμιέρα του μέτρου της αναστολής, επιφυλάσσει για τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς την υποχρέωση να επιστρέψουν χρήματα από την (προ)καταβολή του μισθού τους και το γεγονός ότι ενδέχεται να μην επαναπροσληφθούν στην ίδια θέση, που κατείχαν πριν. Αν και σε κάποια περιφερειακά νοσοκομεία όπως της Αχαϊας, παραμένουν αρκετοί ανεμβολίαστοι γιατροί, στα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως από τους νοσηλευτές, που προ της εξαγγελίας του μέτρου της υποχρεωτικότητας ήταν εμβολιασμένοι σε ποσοστό έως 40% σε ορισμένες Δομές Υγείας.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η Ελλάδα αναδεικνύεται 17η σε ότι αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού, με το 63,4% των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί και τη Μάλτα να είναι η απόλυτη πρωταθλήτρια στον εμβολιασμό, με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 90,3%.Ακολουθεί η Ισλανδία με 86,5% και η Ιρλανδία με 85,5, με την γειτονική μας Βουλγαρία να βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας με μόλις 20% πληθυσμιακή κάλυψη.
Η ανάγκη το υγειονομικό προσωπικό να είναι πλήρως εμβολιασμένο ώστε να είναι και αξιοποιήσιμο καταγράφεται την ώρα που μεγαλώνει η πίεση για τα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων με το 77% των κλινών ΜΕΘ Covid στην Αττική και το 70% των κλινών ΜΕΘ Covid στη Θεσσαλονίκη να είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει τα σχολεία ούτε έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή των εκδρομέων στη βάση τους.
Στο προσεχές διάστημα η αύξηση των κρουσμάτων (και κατ’ επέκταση και των νοσηλειών) στα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Κοζάνη, Καβάλα κτλ) θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών και σε μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία, με το Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης να βρίσκεται ήδη «στο κόκκινο», χωρίς καν να έχει ουσιαστικά ξεκινήσει το φθινόπωρο.
Μένει να διαπιστωθεί πόσο αυστηρές και γρήγορες στις καταμετρήσεις είναι οι υγειονομικές Περιφέρειες και πόσο γρήγορα θα διεκπεραιώσουν τα διαδικαστικά του ελέγχου οι Διοικήσεις των νοσοκομείων ώστε να τεθούν σε καθεστώς αναστολής όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν με την πανελλαδική οδηγία για την διενέργεια του covid εμβολιασμού, προτού επιστρέψουν στις κλινικές τους.